Je třeba dotační kyvadlo vrátit od velkých podnikatelů do rovnováhy, řekl Nekula

Dotační kyvadlo se v posledních letech vychýlilo k velkým podnikům, teď se musí vrátit do rovnovážné polohy, řekl nový ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Podle něj se nyní musí jednat o změnách ve strategickém plánu českého zemědělství na další léta, který se brzy bude posílat Evropské komisi.

Odmítl ale uvést, zda bude stát prosazovat maximální dotační limity pro jednotlivé podniky, či zda bude ČR v dalším období spolufinancovat evropskou zemědělskou politiku ze 65 procent, jak to navrhovalo předchozí vedení ministerstva pod Miroslavem Tomanem (ČSSD). Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se o těchto problémech musí rozhodnout ve vedení koalic.

Kroky úřadu podle něj měly být vidět nikoliv jako jednotlivosti bez souvislostí, ale soubor opatření by měl do sebe zapadat.

Ministr představil několik svých nápadů, jak pomoci krajině. Jedním z nich je snížení maximální výměry jedné pěstované plodiny ze současných plošných 30 hektarů na deset hektarů v místech, kde je eroze. Měl by se snížit objem smývání ornice zemědělské půdy ze 17 tun na devět tun na hektar. Tento limit ale snížila již protierozní vyhláška předchozí vlády, podle které je devět tun na hektar maximální přípustná hodnota. Nekula chce také více chránit břehy řek.

Ministr zatím odmítl sdělit jména budoucích politických náměstků na úřadu, dlouhodobě se spekuluje například o Radku Holomčíkovi (Piráti). Novými náměstky po tzv. systemizaci jsou podle organizační struktury ministerstva dočasně pověřeni Petr Jílek, který již dříve náměstkem na ministerstvu byl, a Aleš Kendík, který je náměstkem pro vodní hospodářství. Ministr jejich jména zatím nepotvrdil, na místa podle něj budou vypsána regulérní výběrová řízení.

Nekula absolvoval Vysokou školu zemědělskou v Brně, poté působil mimo jiné v dozorčí radě Exportní garanční a pojišťovací společnosti, v letech 2016 až 2018 byl předsedou představenstva státního Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu. V letech 2015 až 2017 byl i členem představenstva Výstaviště České Budějovice. Nekula byl starostou obce Těšetice na Znojemsku. Dříve uvedl, že na funkci rezignuje, chce být neuvolněným místostarostou, podle dnešního vyjádření již na post v posledních dnech rezignoval.

Související

Marek Výborný

Výborný udělal další krok k ministerskému křeslu, zavítal na Hrad

Poslanec Marek Výborný (KDU-ČSL) se v úterý na Pražském hradě sešel s prezidentem Petrem Pavlem, který by ho ještě do konce června měl jmenovat novým ministrem zemědělství, pokud s tím nebude mít problém širší vedení strany. Výborný má nahradit kritizovaného Zdeňka Nekulu, ten oznámil rezignaci v minulém týdnu.

Více souvisejících

Zdeněk Nekula Ministerstvo zemědělství dotace

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 14 minutami

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy