Jednání mezi ČSSD a dědici Altnera bylo vyhrocené, svědčil i prezident Zeman

Nové kolo pře dědiců právníka Zdeňka Altnera se sociální demokracií dnes začalo vyhrocenou výměnou názorů obou stran sporu a výslechem bývalých představitelů ČSSD. Někdejší předseda strany a současný prezident Miloš Zeman při videokonferenci jako svědek uvedl, že si na podrobnosti po více než 20 letech nevzpomíná.

Obvodní soud pro Prahu 1 se ke sporu musel vrátit poté, co Nejvyšší soud zrušil předchozí pravomocný verdikt. Zrušený rozsudek Altnerovi přiznával nárok na 18,5 milionu korun a také na smluvní pokutu 318 milionů, a to v souvislosti s právními službami, které Altner ČSSD poskytl ve sporu o její sídlo Lidový dům. Altner v mezičase zemřel a spor nyní vedou jeho děti Veronika a Patrik.

Sociální demokracie další peníze vyplácet odmítá. Když si Altner v roce 2000 vyfakturoval 50 milionů, zaplatila mu třetinu a další dvě třetiny částky složila do soudní úschovy. Nebylo totiž zřejmé, zda část peněz nenáleží Altnerovým spolupracovníkům - notáři Václavu Halbichovi a právníkovi Václavu Hájkovi. "Složení do úschovy má účinek splnění závazku," prohlásil dnes právní zástupce ČSSD Jakub Matějček.

Nejvyšší soud uvedl, že smluvní ujednání o odměně za právní služby nebylo dostatečně určité a není jasné, co konkrétně advokát pro stranu vykonal. Předseda ČSSD Jan Hamáček z toho dovozuje, že strana nyní bude ve sporu úspěšná. Podle soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Dagmar Stamidisové to ale není jednoznačné.

"Zdejší soud je vázán právním názorem Nejvyššího soudu, nicméně mám za to, že základ nároku je stále otevřen," podotkla dnes v úvodu jednání. "Závazné bylo doporučení, aby žalobci (Altnerovi) doplnili množství úkonů, které byly provedeny, což žalobci na výzvu zdejšího soudu udělali. ČSSD všechny tyto nároky bagatelizovala a zpochybnila, ale já mám za to, že ve všech případech tomu tak není," dodala soudkyně. Altnerovým dala lhůtu do 30. ledna, aby "předložili důkazy směřující k jednotlivým částem odměny".

Dnešní výslech svědků - Zemana, bývalého premiéra Vladimíra Špidly a předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského - do věci světlo nevnesl.

"Musím se přiznat, že na detaily si nevzpomínám. V mé paměti utkvělo jenom to, že jsme měli platit za úspěch advokáta v kauze Lidový dům," uvedl Zeman. "BH Centrum mi vůbec nic neříká," reagoval na upozornění soudkyně, že aktuální sporné odměny se týkají zadržovaného nájemného této firmy, nikoliv přímo vlastnictví k Lidovému domu.

Kontrakt, který v roce 1997 uzavřel s Altnerem, byl podle Zemana v pořádku. "Kdyby mi smlouva připadala nesrozumitelná, požádám o její přepracování. Ta smlouva byla naprosto srozumitelná. Teprve díky Altnerovi a jeho podání k Ústavnímu soudu jsme Lidový dům zachránili pro sociální demokracii," řekl. "K penále vůbec nemuselo dojít, kdyby moji nástupci v čele sociální demokracie smluvní částku doplatili," dodal.

V jednací síni panovala od počátku vyostřená atmosféra a obě strany se uchylovaly k expresivnějším výrazům. Zatímco právník ČSSD označil některá tvrzení Altnerových potomků za "naprostou neurvalost", Altnerova dcera Veronika prohlásila, že sociální demokracie "neměla koule" k jednoznačnému vyjádření. Situaci pak dále vyostřil i Zeman. Urážlive se vyjádřil k erudici právního zástupce ČSSD a nelichotivě se vyjádřil také ke svému nástupci v čele strany Špidlovi. Toho sice výslovně nejmenoval, ale z kontextu bylo patrné, že hovoří právě o něm.

Špidla vypověděl, že s Altnerem se setkal pouze u Ústavního soudu a při přípravě k tamnímu jednání. "Okolnosti uzavření smlouvy neznám, neúčastnil jsem se toho," řekl. Obdobně mluvil i Rychetský, který byl v dané době sociálnědemokratickým senátorem. "Pana Altnera ani smlouvu jsem nikdy neviděl," uvedl. "Podle mých zprostředkovaných informací se o určení vlastnictví k Lidovému domu vůbec nezasloužil pan doktor Altner, ale doktor Pavel Blanický," připomněl dalšího bývalého právníka ČSSD.

Jednání bude pokračovat 19. března. Altnerovi věří, že se jim uplatňovaný nárok podaří doložit listinami. "Máme připravenou řadu důkazů k prokázání skutečností, které zatím prokazovány nebyly. Pokud narazíme na doklady, u kterých budeme přesvědčeni, že jsou v archivu sociální demokracie, tak požádáme soud, aby uložil sociální demokracii, aby je předložila," sdělil ČTK právník Altnerových Václav Veselý.

Prezident Zeman figuruje jako svědek také v kauze Mostecké uhelné společnosti, protože prodej menšinového státního podílu schválila právě jeho vláda. Také v tomto případě soud počítá s jeho výslechem prostřednictvím videokonference. Osobně Zeman přišel v roce 2016 svědčit ve sporu notáře Halbicha s ČSSD. Tehdy vypověděl, že pro něj jakožto pro předsedu ČSSD byl jediným partnerem Altner.

Související

ČSSD

Soud přerušil spor mezi Altnerovými dědici a ČSSD, musí rozhodnout o jiné žalobě

Rozhodnutí o tom, zda bude ČSSD platit dědicům advokáta Zdeňka Altnera stamiliony korun za právní zastupování ve sporu o Lidový dům, bude muset počkat. Soudkyně Dagmar Stamidisová na dotaz ČTK odpověděla, že řízení přerušila a odročila na neurčito. Nejdříve potřebuje rozhodnout o žalobě notáře Václava Halbicha a pozůstalých po právníkovi Václavu Hájkovi, kteří chtějí do sporu vstoupit.
ČSSD

Základ nároku dědiců Altnera vůči ČSSD je podle soudkyně oprávněný

Žaloba, kterou se dědici právníka Zdeňka Altnera domáhají odměn za zastupování ČSSD, je oprávněná. Myslí si to soudkyně Dagmar Stamidisová, která spor řeší. Podle jejího předběžného právního názoru je základ nároku daný a Altnerovi dva potomci unesli v tomto směru důkazní břemeno. Ve sporu ale ještě dnes nerozhodla, zváží předvolání dalších svědků. Jednání bude pokračovat v únoru.

Více souvisejících

Zdeněk Altner ČSSD Miloš Zeman soudy prezident čr Veronika Altnerová Jan Hamáček Vladimír Špidla

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 2 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Naše vojáky na Ukrajině nechceme, řekli rozhodně Poláci. Jednotky NATO taky ne

Více než 70 procent Poláků neschvaluje vyslání svých vojáků ani vojáků Severoatlantické aliance na Ukrajinu. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu veřejného mínění, který provedl institut IBRIS pro polský deník Rzeczpospolita.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy