Jednání mezi ČSSD a dědici Altnera bylo vyhrocené, svědčil i prezident Zeman

Nové kolo pře dědiců právníka Zdeňka Altnera se sociální demokracií dnes začalo vyhrocenou výměnou názorů obou stran sporu a výslechem bývalých představitelů ČSSD. Někdejší předseda strany a současný prezident Miloš Zeman při videokonferenci jako svědek uvedl, že si na podrobnosti po více než 20 letech nevzpomíná.

Obvodní soud pro Prahu 1 se ke sporu musel vrátit poté, co Nejvyšší soud zrušil předchozí pravomocný verdikt. Zrušený rozsudek Altnerovi přiznával nárok na 18,5 milionu korun a také na smluvní pokutu 318 milionů, a to v souvislosti s právními službami, které Altner ČSSD poskytl ve sporu o její sídlo Lidový dům. Altner v mezičase zemřel a spor nyní vedou jeho děti Veronika a Patrik.

Sociální demokracie další peníze vyplácet odmítá. Když si Altner v roce 2000 vyfakturoval 50 milionů, zaplatila mu třetinu a další dvě třetiny částky složila do soudní úschovy. Nebylo totiž zřejmé, zda část peněz nenáleží Altnerovým spolupracovníkům - notáři Václavu Halbichovi a právníkovi Václavu Hájkovi. "Složení do úschovy má účinek splnění závazku," prohlásil dnes právní zástupce ČSSD Jakub Matějček.

Nejvyšší soud uvedl, že smluvní ujednání o odměně za právní služby nebylo dostatečně určité a není jasné, co konkrétně advokát pro stranu vykonal. Předseda ČSSD Jan Hamáček z toho dovozuje, že strana nyní bude ve sporu úspěšná. Podle soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Dagmar Stamidisové to ale není jednoznačné.

"Zdejší soud je vázán právním názorem Nejvyššího soudu, nicméně mám za to, že základ nároku je stále otevřen," podotkla dnes v úvodu jednání. "Závazné bylo doporučení, aby žalobci (Altnerovi) doplnili množství úkonů, které byly provedeny, což žalobci na výzvu zdejšího soudu udělali. ČSSD všechny tyto nároky bagatelizovala a zpochybnila, ale já mám za to, že ve všech případech tomu tak není," dodala soudkyně. Altnerovým dala lhůtu do 30. ledna, aby "předložili důkazy směřující k jednotlivým částem odměny".

Dnešní výslech svědků - Zemana, bývalého premiéra Vladimíra Špidly a předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského - do věci světlo nevnesl.

"Musím se přiznat, že na detaily si nevzpomínám. V mé paměti utkvělo jenom to, že jsme měli platit za úspěch advokáta v kauze Lidový dům," uvedl Zeman. "BH Centrum mi vůbec nic neříká," reagoval na upozornění soudkyně, že aktuální sporné odměny se týkají zadržovaného nájemného této firmy, nikoliv přímo vlastnictví k Lidovému domu.

Kontrakt, který v roce 1997 uzavřel s Altnerem, byl podle Zemana v pořádku. "Kdyby mi smlouva připadala nesrozumitelná, požádám o její přepracování. Ta smlouva byla naprosto srozumitelná. Teprve díky Altnerovi a jeho podání k Ústavnímu soudu jsme Lidový dům zachránili pro sociální demokracii," řekl. "K penále vůbec nemuselo dojít, kdyby moji nástupci v čele sociální demokracie smluvní částku doplatili," dodal.

V jednací síni panovala od počátku vyostřená atmosféra a obě strany se uchylovaly k expresivnějším výrazům. Zatímco právník ČSSD označil některá tvrzení Altnerových potomků za "naprostou neurvalost", Altnerova dcera Veronika prohlásila, že sociální demokracie "neměla koule" k jednoznačnému vyjádření. Situaci pak dále vyostřil i Zeman. Urážlive se vyjádřil k erudici právního zástupce ČSSD a nelichotivě se vyjádřil také ke svému nástupci v čele strany Špidlovi. Toho sice výslovně nejmenoval, ale z kontextu bylo patrné, že hovoří právě o něm.

Špidla vypověděl, že s Altnerem se setkal pouze u Ústavního soudu a při přípravě k tamnímu jednání. "Okolnosti uzavření smlouvy neznám, neúčastnil jsem se toho," řekl. Obdobně mluvil i Rychetský, který byl v dané době sociálnědemokratickým senátorem. "Pana Altnera ani smlouvu jsem nikdy neviděl," uvedl. "Podle mých zprostředkovaných informací se o určení vlastnictví k Lidovému domu vůbec nezasloužil pan doktor Altner, ale doktor Pavel Blanický," připomněl dalšího bývalého právníka ČSSD.

Jednání bude pokračovat 19. března. Altnerovi věří, že se jim uplatňovaný nárok podaří doložit listinami. "Máme připravenou řadu důkazů k prokázání skutečností, které zatím prokazovány nebyly. Pokud narazíme na doklady, u kterých budeme přesvědčeni, že jsou v archivu sociální demokracie, tak požádáme soud, aby uložil sociální demokracii, aby je předložila," sdělil ČTK právník Altnerových Václav Veselý.

Prezident Zeman figuruje jako svědek také v kauze Mostecké uhelné společnosti, protože prodej menšinového státního podílu schválila právě jeho vláda. Také v tomto případě soud počítá s jeho výslechem prostřednictvím videokonference. Osobně Zeman přišel v roce 2016 svědčit ve sporu notáře Halbicha s ČSSD. Tehdy vypověděl, že pro něj jakožto pro předsedu ČSSD byl jediným partnerem Altner.

Související

ČSSD

Soud přerušil spor mezi Altnerovými dědici a ČSSD, musí rozhodnout o jiné žalobě

Rozhodnutí o tom, zda bude ČSSD platit dědicům advokáta Zdeňka Altnera stamiliony korun za právní zastupování ve sporu o Lidový dům, bude muset počkat. Soudkyně Dagmar Stamidisová na dotaz ČTK odpověděla, že řízení přerušila a odročila na neurčito. Nejdříve potřebuje rozhodnout o žalobě notáře Václava Halbicha a pozůstalých po právníkovi Václavu Hájkovi, kteří chtějí do sporu vstoupit.
ČSSD

Základ nároku dědiců Altnera vůči ČSSD je podle soudkyně oprávněný

Žaloba, kterou se dědici právníka Zdeňka Altnera domáhají odměn za zastupování ČSSD, je oprávněná. Myslí si to soudkyně Dagmar Stamidisová, která spor řeší. Podle jejího předběžného právního názoru je základ nároku daný a Altnerovi dva potomci unesli v tomto směru důkazní břemeno. Ve sporu ale ještě dnes nerozhodla, zváží předvolání dalších svědků. Jednání bude pokračovat v únoru.

Více souvisejících

Zdeněk Altner ČSSD Miloš Zeman soudy prezident čr Veronika Altnerová Jan Hamáček Vladimír Špidla

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 12 minutami

před 35 minutami

před 49 minutami

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

před 54 minutami

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vzpoura zaměstnanců RTVS: Chceme svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy