Jednání o toleranci kabinetu podle Filipa skončí vypovězením

Komunisté chtějí dnes ukončit dohodovací řízení o toleranční smlouvě s hnutím ANO. Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa lze očekávat vypovězení smlouvy, na jejímž základě komunisté podporují menšinový kabinet v Poslanecké sněmovně. Řekl to na tiskové konferenci. Předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek řekl, že se o možné dnešní schůzce dozvěděl z médií. Pro Filipa je podle něj partnerem pro jednání premiér Andrej Babiš (ANO).

"My dnes ukončíme dohodovací řízení a nejpozději odpoledne sdělím, kdy se sejdeme na dalším jednání mezi ANO a KSČM a sdělíme vám výsledek dohodovacího řízení," řekl předseda komunistů.

Filip se na tiskové konferenci současně ohradil proti komentářům ohledně požadavku komunistů na vznik banky ve vlastnictví státu, nejde podle něj o nemožný plán. Nelze jej ale realizovat do konce volebního období, tedy během necelých šesti měsíců.

Širší vedení komunistů v pátek vyzvalo tým vyjednávačů v čele s Filipem, aby dodržel usnesení Ústředního výboru KSČM o odstoupení od dohody. Materiál o vzniku banky v rukou státu, který Filip ve středu dostal od Babiše, není podle komunistů dostatečně rozpracován. Podle dnešních Filipových slov je časově nerealizovatelný.

Babiš podle médií komunistům předložil minulý týden od loňska připravovaný návrh na zřízení národní rozvojové banky. Mohla by vzniknout transformací Českomoravské záruční a rozvojové banky (ČMZRB) a byla by zaměřena především na úvěrování firem a samospráv.

Při jednání minulou středu se podle Filipa shodli lídři ANO a KSČM na tom, že vláda plní 60 procent závazků obsažených v toleranční dohodě, 40 procent ne. V naplňování tři roky staré toleranční dohody jsou komunisté spokojeni s růstem minimální mzdy a valorizací důchodů. Částečně vláda podle nich plní požadavky na zpřísnění ochrany přírodních zdrojů.

První místopředseda ODS Zbyněk Stanjura o víkendu řekl, že vláda kvůli kroku KSČM ztrácí důvěru i podporu a nejlepším řešením by byly předčasné volby. ODS loni v říjnu vybídla vládu, aby po skončení nouzového stavu požádala Sněmovnu o vyslovení důvěry. "Tehdy měl ten krok z časových i legislativních hledisek logiku," řekl dnes šéf ODS Petr Fiala. Aktuálně je ale ČR v situaci, kdy po zásahu Ústavního soudu není kompletní volební zákon, dodal.

Za podstatné proto Fiala považuje to, aby nejdříve platila novela volebního zákona. "Pak samozřejmě můžeme hledat další řešení, ke kterým patří i předčasné volby," uvedl. Opoziční strany se podle něj vážně zabývají hledáním cesty, jak vládní "politickou agonii" ukončit.

Dohodovací řízení komunisté vyvolali poté, co kabinet přes jejich nesouhlas poslal armádě deset miliard korun, o které byl rozpočet obrany zkrácen na podzim. Nesouhlasí ani s postupem vlády v případě stavby nového bloku jaderné elektrárny Dukovany a s některými kroky podnikanými proti šíření epidemie koronaviru. Žádají sloučení Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra a Vojenské zdravotní pojišťovny.

Toleranční dohodu uzavřely hnutí ANO a KSČM před třemi lety.

Související

Andrej Babiš Komentář

Babišovo odborářské chucpe. O bundu nejde, mnohem horší je něco jiného

Víte, co je to chucpe? Jde o specifický druh drzosti, nestoudnosti či opovážlivosti, tento výraz je ještě silnější než nehoráznost. Dost často se tenhle princip ilustruje na příkladu „člověka souzeného pro vraždu svých rodičů, žádajícího soud o shovívavost, protože je sirotek.“ Jedné takové nehoráznosti jsme byli ve středu svědky.  

Více souvisejících

KSČM Vojtěch Filip (KSČM) Vláda ČR Hnutí ANO

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy