Jednání o podobě koalice se v Olomouckém kraji protáhne

Jednání o koalici se v Olomouckém kraji protáhne ještě na několik dnů. Dohoda do konce tohoto týdne uzavřena zřejmě nebude. Občanští demokraté, o jejichž spolupráci mají zájem Piráti a STAN společně se Spojenci-Koalicí pro Olomoucký kraj, bude po dalším vyjednávacím kole své pozice probírat znovu na regionální radě v pátek.

Dnes se sešli znovu s Piráty a STAN, ve čtvrtek bude ODS jednat se Spojenci. V případě dohody by tyto tři strany měly získat v 55členném zastupitelstvu 32 křesel.

S Piráty dnes ODS jednalo po volbách podruhé. "Malinko jsme se posunuli, ale ne zas tak, že by bylo něco význačně jasného. Piráti a starostové ODS učinili konkrétnější nabídku týkající se jejich zastoupení v radě, jejich představa se docela lišila od té naší," řekl dnes ČTK lídr Pirátů s STAN Josef Suchánek. Podotkl, že ačkoliv má být případné spojenectví třístranné, na přání ODS jednali bez Spojenců."Sbližovat se to bude zřejmě delší dobu, budeme si jen přát, že to dopadne dobře. Garantovat se nedá nic," doplnil Suchánek. Podle něj dohoda do konce týdne nepadne. Strany se předběžně domluvily, že by se mohly sejít ještě o víkendu po regionální radě.

Nabídku ohledně rozložení sil v radě Suchánek nechtěl specifikovat. Podle zjištění ČTK si však ODS na jednání nárokovala post hejtmana. Krajský šéf ODS Michal Zácha odmítl konkrétní požadavky komentovat s tím, že jednání jsou otevřená. Jednotlivě jednání vedou podle něj proto, aby se od každého subjektu dozvěděli jejich představy. "Zahájili jsme druhé kolo vyjednávání podle toho, jak který subjekt nás osloví. Pokud ve čtvrtek proběhne schůzka se Spojenci, měli bychom mít pohromadě to, co předložíme regionální radě, aby zaujala zase nějaké stanovisko," doplnil Zácha.

V případě vytvoření koalice ODS, Spojenci-Koalice pro Olomoucký kraj a Pirátů se STAN by politici obešli vítězné hnutí ANO, které získalo 18 mandátů. Případná menšinová koalice ODS s ANO by měla 25 hlasů a závisela by na podpoře dalších politických subjektů v zastupitelstvu, spekulovalo se o SPD, která má pět zastupitelů. ODS však spolupráci s SPD v pondělí po regionální radě vyloučila. Náklonnost k SPD nemá ani hnutí ANO, řekl ČTK v neděli jejích lídr a dosavadní hejtman Ladislav Okleštěk.

V předchozích čtyřech letech v Olomouckém kraji vládlo vítězné hnutí ANO společně s ČSSD a ODS. Sociální demokracie se ale letos do krajského zastupitelstva nedostala.

Související

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.
Sjezd ODS v Ostravě

Fiala získal srdce členů ODS, český volič ho ale odmítá. Musí přeskočit zeď a dostat se k lidem

Současný premiér Petr Fiala v sobotu obhájil post předsedy Občanské demokratické strany, ministr financí Zbyněk Stanjura zůstává prvním místopředsedou. Fiala se ale nachází ve složité situaci. Musí překonat vysokou zeď, která ho odděluje od běžného českého voliče. Ten před jménem totiž nemá zkratku prof. a situace na Ukrajině je pro něj velice abstraktním tématem. Sdílení informací s veřejností je klíčem k úspěchu. Pokud Fiala chce obhájit i premiérský post, potřebuje běžného českého voliče. 

Více souvisejících

ODS Olomoucký kraj Česká pirátská strana Starostové a nezávislí (STAN)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy