Jednání Sněmovny bylo bouřlivé. Rozpočet je myšlenková pustina, soudí Piráti

Vládní návrh státního rozpočtu na příští rok nemá podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše žádnou vizi a jde o "myšlenkovou pustinu" a o rozpočet setrvačnosti. Podle šéfa SPD Tomia Okamury obsahuje i škodlivé výdaje, například na inkluzi ve školách.

"Nehlasujeme o rozpočtu na následující rok, ale hlasujeme o tom, zda jsme spokojeni s politikou vlády ANO a ČSSD s podporou komunistů," řekl Bartoš při dnešním sněmovním schvalování hospodářského plánu.

Poukázal také na to, že rozpočet vychází i ze zákonů, které dosud nebyly schváleny. Zmínil novelu daňového řádu, který mimo jiné prodlužuje splatnost vratek na dani z přidané hodnoty o 15 dnů, a návrh na zavedení digitální daně.

"Stát financuje doslova škodlivé projekty," prohlásil Okamura a vedle inkluze jmenoval také "politické neziskovky" a "solární barony". Návrh rozpočtu podle něho neobsahuje priority SPD ani priority velké části obyvatel, navíc stát podle něho nadále zadlužuje. Vláda předložila rozpočet se 40miliardovým schodkem, tedy stejným, jako byl schválen na letošek.

Hnutí STAN vadí to, že se vláda chová rozpočtově velmi nezodpovědně, řekl Rakušan. Vláda podle něj nevyužila dobu nezpochybnitelného ekonomického růstu k tvorbě rezerv, a naopak je spotřebovává a rozprodává státní nouzové zásoby. "Rozpočet nemá žádnou ambici posouvat naši zemi někam dál," prohlásil Rakušan. Vyčetl vládě také to, že se nesnaží snižovat povinné výdaje rozpočtu nebo že nepřipravila reformu sociálního systému.

TOP 09 není podle předsedkyně Markéty Pekarové Adamové spokojena se schodkem, strukturou rozpočtu ani s jeho prioritami. Některé výdaje jsou podle ní nadhodnocené, jiné podhodnocené. Pekarová Adamová Sněmovnu vyzývala k přijetí návrhů TOP 09 na přesuny peněz uvnitř rozpočtu, když odrážejí priority vlády.

"Schodek je smutná vizitka hospodaření vlády," uvedl Fiala. Podobu rozpočtu označil za ostudu a neschopnost kabinetu ANO a ČSSD, projídají se podle něho ekonomicky úspěšná léta. Babišovi (ANO), který dopoledne před poslanci rozpočet tři hodiny hájil, Fiala vzkázal, že i po šesti letech ve vládách jen mluví o "jakýchsi plánech" a výsledek nikde.

Babiš udělal ze Sněmovny "žvanírnu"

"Jsem kritizován, že málo vystupuji, tak dnes se to budu snažit dohnat," řekl Babiš hned v úvodu. Poté představoval rozpočet, označil ho za prorůstový a ujistil, že pokud se ekonomický vývoj zhorší, bude stát pumpovat peníze do ekonomiky. Vyzdvihoval úspěchy vlády a její kroky v plánovaných investicích, ve školství, zdravotnictví nebo digitalizaci veřejné správy. V úvodu se věnoval i závěrům auditní zprávy Evropské komise o svém údajném střetu zájmů. Odmítl, že by Česko kvůli tomu muselo vracet do Bruselu jakékoli peníze.

Premiér Babiš s ministryní Schillerovou připravili tak děsivě špatný rozpočet na r. 2020, že jeho projednání teď musí sám premiér Babiš raději obstruovat několika hodinovým projevem. Mele páté přes deváté, nemá to hlavu ani patu, žvaní. Žvanírnu ze Sněmovny tak dělá on sám.

— Jan Skopeček (@Jan_Skopecek) December 4, 2019

Věnoval se i plánovaným armádním nákupům, výdajům na obranu nebo boji s klimatickou změnou. Hovořil třeba o plánech na zadržování vody v krajině, o odpadovém hospodářství nebo o plánu vysadit miliardy sazenic stromů.

"Premiérův proslov je jak toulavá kamera. Už jsme projeli celou republiku. Snad bude na konci divácká soutěž o hodnotné ceny," komentoval délku projevu na sociálních sítích poslanec TOP 09 Dominik Feri.

Babiš kritizoval i bývalé vlády vedené ODS. Vytkl jim například, že zavinily prudký nárůst solární energetiky, která si vyžaduje desítky miliard podpory ze státního rozpočtu. "Andrej Babiš ví, že předkládá špatný rozpočet. Tak mu nezbývá nic jiného, než během svého projevu kritizovat minulost. Dělá to tak, jak je zvyklý: používá polopravdy a lži," reagoval na twitteru předseda ODS Petr Fiala.

Související

Více souvisejících

státní rozpočet Ivan Bartoš (Piráti) Tomio Okamura Vláda ČR Andrej Babiš Poslanecká sněmovna Petr Fiala (ODS) Vít Rakušan (STAN) Markéta Pekarová Adamová

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 2 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Naše vojáky na Ukrajině nechceme, řekli rozhodně Poláci. Jednotky NATO taky ne

Více než 70 procent Poláků neschvaluje vyslání svých vojáků ani vojáků Severoatlantické aliance na Ukrajinu. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu veřejného mínění, který provedl institut IBRIS pro polský deník Rzeczpospolita.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy