Jermanová má být šéfkou kontrolního výboru. Nad tím zůstává rozum stát, reaguje Rakušan

Končící středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) dnes uvedla, že nebude-li zvolena předsedkyní kontrolního výboru, nová koalice poruší své slovo. Reagovala tak na vyjádření předsedy STAN Víta Rakušana, že každý zastupitel hlasuje podle svého svědomí, a tak si nemyslí, že pro ni volba dopadne dobře.

Pokorná Jermanová poukázala na to, že ji na placenou funkci, která podle nepsaných dohod náleží nejsilnější opoziční straně, navrhlo její hnutí a koalice tvrdila, že opozici do nominací nebude mluvit.

"Deklarovali, že nebudou opozici vstupovat do nominace na předsedu kontrolního výboru. Pokud mě nezvolí, tak to znamená, že nedodržují slovo. Uvidíme, co přinese hlasování," řekla Pokorná Jermanová ČTK. Volba je plánována na ustavujícím jednání zastupitelstva, které bude 16. listopadu.

Podle Rakušana zůstává nad nominací končící hejtmanky rozum stát. "Očekával bych ze strany ANO větší míru sebereflexe a po prohraných volbách návrh jiné osoby do čela tohoto výboru. A pokud mám právo hnutí ANO o něco požádat, pak aby nominaci ještě zvážili," napsal šéf STAN na facebooku. Nezpochybňuje, že nominace je záležitostí opozice, podle něj si ji ale bude muset na ustavujícím jednání zastupitelstva obhájit.

Nová koalice STAN, ODS, Pirátů a Spojenců pro Středočeský kraj se podle Rakušana nechce chovat jako předchozí krajská vláda ANO a ČSSD podporovaná komunisty a chce dát opozici v kontrolním výboru většinu. Zároveň by ráda podpořila i jejího předsedu.

"V případě paní Jermanové ale vážně pochybuji o její šanci na zvolení, byť platí výše napsané, chceme být jiní a dělat to jinak. Bohužel, je symbolem. A protože hlasuje každý zastupitel podle svého svědomí, nikoliv podle stranických not, nemyslím si, že to dopadne pro paní Jermanovou dobře," dodal Rakušan.

Pokorná Jermanová jeho vyjádření označila za scestné a uvedla, že nic špatného neprovedla. "Policie mě nevyšetřuje, na žádném výslechu jsem nebyla, nikdo mě z ničeho neobvinil. Nevidím důvod, proč bych to nemohla vykonávat jako čtvrtý politik s nejvyšším počtem preferenčních hlasů ve volbách," dodala. Tvrdí také, že žádné zkoumání hospodaření na úřadě za poslední čtyři roky nic špatného neodhalilo. "Respektuji vítěze, ale pokud se staví do pozice, že budou komunikovat s opozicí a nebudou ji válcovat, tak to prohlášení pana Rakušana jde proti tomu," uzavřela.

Funkce předsedy kontrolního výboru je ve Středočeském kraji uvolněná, tedy placená. V minulosti byli v čele výboru Josef Řihák (ČSSD) nebo Ivo Šanc (STAN), který počátkem letošního roku funkci opustil ze zdravotních důvodů. Od té doby byla kvůli sporu stran neobsazená. Pokorná Jermanová dnes ČTK řekla, že by ráda působila v dozorčích radách některých krajských nemocnic, určitě chce usednout v dozorčí radě benešovské nemocnice.

Související

K volbám zamířila i Jaroslava Pokorná Jermanová

Vedoucí kanceláře Jermanové čelí obvinění v kauze smluv

V kauze pracovních smluv s externisty na středočeském krajském úřadě čelí obvinění někdejší vedoucí odboru kanceláře hejtmanky Hana Mastrini. Policie ji stíhá kvůli porušení povinnosti při správě cizího majetku z nedbalosti. Podle státní zástupkyně Gabriely Turkové se škoda pohybuje v rozmezí od jednoho do deseti milionů korun, uvedl dnes server Seznam Zprávy.

Více souvisejících

Jaroslava Jermanová (hnutí ANO) Středočeský kraj Vít Rakušan (STAN) Hnutí ANO Starostové a nezávislí (STAN)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 6 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 7 hodinami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy