Čunek se opět vložil do kauzy H-System, chce odškodnění pro všechny klienty

Chystané odškodnění v kauze H-System se musí podle lidoveckého senátora Jiřího Čunka týkat všech 1160 klientů této zkrachované stavební firmy, nejen některých. Čunek, který se v kauze dlouhodobě angažuje, se kvůli tomu chce sejít s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a na přípravě právní úpravy odškodnění se podílet. Řekl to dnes novinářům.

"Nevidím možnost, jak selektivně někoho odškodňovat," prohlásil Čunek. Uvedl to v souvislosti s pátečním jednáním Babiše s právní zástupkyní části poškozených Hanou Kordovou Marvanovou. Babiš po něm oznámil, že odškodnění chce řešit změnou zákona, kterou by chtěl prosadit doplněním některého z předpisů, který už projednává Sněmovna.

Současná podoba zákona o použití peněžních prostředků z majetkových trestních sankcí podle premiéra neumožňuje, aby poškozeným připadl areál v Rabyni, který stát zabavil odsouzenému zakladateli H-Systemu Petru Smetkovi. Podle Čunka ale samotný areál, který byl v později zrušené dražbě prodán za 29 milionů korun, na dostatečné odškodnění nestačí.

Čunek upozornil na to, že většinu odškodnění by podle stávajících pravidel získala akciová společnost Gomanold "z rodiny firem registrovaných v kyperském daňovém ráji". Společnost totiž podle senátora v roce 2016 koupila miliardovou pohledávku vůči H-Systemu za 70 milionů korun a má jako největší ze sedmi věřitelů nárok na 70 procent získaných prostředků.

Stavební bytové družstvo Svatopluk, které sdružuje na 550 klientů H-Systemu, jako druhý největší věřitel se zhruba půlmiliardovou pohledávkou ve věřitelském výboru zastoupen z rozhodnutí konkurzního soudu není. Předseda družstva Martin Junek by chtěl ale se zástupcem firmy Gomanold Petrem Pavlem dojednat odprodej domů, které si klienti H-Systemu dostavěli v Horoměřicích. Podle Nejvyššího soudu se tak stalo protiprávně a lidé by se měli vystěhovat. Příkaz ale pozastavil Ústavní soud, který věc přezkoumává.

H-System založil v roce 1993 podnikatel Petr Smetka. Firma poté uzavřela se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Než na podzim 1997 zkrachovala, stihla dokončit jen 34 domů. Nejméně 1095 klientů tak přišlo celkově o více než 980 milionů korun, justice označila za poškozené zhruba 350 z nich. Smetka si za podvod odpykal 12 let ve vězení.

Související

Tomáš Czernin

Senátoři orodují za jasné podmínky pro prezidentské kandidáty

Volební zákon dostatečně jasně nespecifikuje podmínky pro kandidaturu na prezidenta a bylo by namístě ho zpřesnit. V dnešní pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News se na tom shodli senátoři Adéla Šípová (za Piráty), Jana Zwyrtek Hamplová (nestr.), Tomáš Czernin (TOP 09) a Jiří Čunek (KDU-ČSL). 

Více souvisejících

Jiří Čunek Andrej Babiš H-System sjezd KDU-ČSL 2017

Aktuálně se děje

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Záporožská jaderná elektrárna

MAAE vyzve Rusko a Ukrajinu ke kontrole stavu Záporožské JE

Rafael Grossi, ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), oznámil plány v roce 2024 na pozvání Ukrajiny a Ruska k posouzení technického stavu Záporožské jaderné elektrárny. Grossi také zmínil plány na opětovnou návštěvu Ruska a Ukrajiny.

Aktualizováno včera

Joe Biden

Biden přijal Fialu v Bílém domě a ocenil Česko jako skvělého spojence

Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu českého premiéra Petra Fialu (ODS), který je na dvoudenní pracovní návštěvě USA. Podle Fialy je klíčové, že obě země sdílejí hodnoty, jakými jsou lidská práva, svoboda a demokracie. Biden řekl, že Praha je pro Washington skvělým spojencem. 

včera

včera

včera

Madame de Pompadour

Nejslavnější královská milenka Madame de Pompadour zemřela před 260 lety

Je tomu přesně 260 let, co zemřela jedna z nejslavnějších královských milenek, která vstoupila do dějin jako Madame de Pompadour. Ačkoliv pocházela z prostých poměrů, dokázala se během několika let vyšplhat mezi společenskou elitu a zajistit si vlivné postavení i bohatství. Majetek ani vliv pro ni však nikdy nebyly na prvním místě.

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izraelská odveta za íránský útok může přijít už dnes, píše Wall Street Journal

Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street Journal s odkazem na své zdroje. Podle webu Times of Israel již proběhlo pondělní zasedání válečného kabinetu, který se zabýval možnostmi odvety. Podle stanice Channel 12 je několik variant, přičemž Tel Aviv hodlá zvolit takovou, kterou nezablokují Američané. 

včera

včera

včera

včera

Dmytro Kuleba je ukrajinský politik a diplomat, od března 2020 ministr zahraničí ve vládě premiéra Denyse Šmyhala.

Kyjev srovnal Izrael s Ukrajinou: Kdybychom měli stejnou podporu Západu jako Izraelci, ubránili bychom se taky

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

včera

Ilustrační foto

Dovolená se blíží. Kde na ni vzít, když nejsou peníze?

Letní sezóna se blíží a s ní se zvyšuje i touha po odpočinku a dobrodružství. Mnoho lidí si ale dovolenou nemůže kvůli nedostatku financí dovolit. Naštěstí existuje hodně možností, jak si užít volno naplno i s nízkým rozpočtem a jak nemilou situaci vyřešit.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Západní vlády by nás měly namísto obviňování ocenit, vyzval Írán

Írán v pondělí vyzval Západ, aby "ocenil" jeho zdrženlivost vůči Izraeli v posledních měsících. Tento krok ze strany Teheránu následoval po nedělním útoku na Izrael, který byl reakcí na údajný izraelský nálet na íránské velvyslanectví v syrském Damašku.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy