Paroubek se vrací do ČSSD? Zatím neformálně hovoříme, řekl pro EZ

Někdejší český premiér Jiří Paroubek (ČSSD) se možná stane novým poradcem současného předsedy sociálních demokratů Jana Hamáčka. Nejedná se ale o jediného bývalého člena strany, který se možná vrací do vedení. Na předním místě kandidátky do krajských voleb na Ústecku se ocitne i Petr Benda, který byl před lety donucen k odchodu.

Bývalý lídr sociálních demokratů Jiří Paroubek a jeho pravá ruka, politik a byznysmen Petr Benda, se paradoxně rozhodli vrátit k ČSSD, s nimiž se před lety rozešli ve zlém. 

Zprávy serveru Seznam uvedly, že by se český expremiér měl stát neoficiálním poradcem současného předseda Jana Hamáčka, přičemž  bývalý předseda ČSSD na Ústecku Benda by se dostal na čtvrté místo kandidátky pro současné krajské volby ve stejnojmenném kraji. Za zmínku stojí, že ta samá osoba se ocitla na kandidátce extremistické Dělnické strany sociální spravedlnosti. 

Paroubek i Benda zároveň také potvrdili, že lídr sociálních demokratů naslouchá jejich názorům, a že jsou s ním v kontaktu. Jak ale spolupráce funguje, neuvedli, a když už, tak velice stručně. 

"Myslím, že je to ještě předčasné o tom hovořit. Zatím jde jenom o nějaká naše setkávání s předsedou Hamáčkem i jinými funkcionáři sociální demokracie na neformální úrovni. Zda to to vyústí v nějakou delší spolupráci, ukáže až čas. Nic není vyloučeno," řekl Paroubek pro EuroZprávy.cz.

"Oficiálně statut nemáme. Občas si napíšeme SMS, občas on napíše článek na svém portálu. Pracovní vztah to není. Komunikujeme spolu, známe se už z doby, kdy jsem pro něho dělal. Čtu články jeho portálu Vaše Věc,“ řekl serveru Hamáček. K Petrovi Bendovi se ale příliš nevyjadřuje.

"Krajské kandidátky budeme komentovat 28. července,“ uvedl pro Seznam bez dalšího komentáře. O moc sdílnější nejsou ani místopředsedové a další lidé z vyšších kruhů ČSSD, které ve čtvrtek odpoledne o kandidátce, na níž by figuroval i Benda, hlasovali.

Bývalý poslanec ČSSD Jaroslav Krákora by měl být zároveň také lídrem zmiňované kandidátky. Potvrdil, že se Benda nachází pouze mezi potenciálními kandidáty na hejtmana, ale že dosud není jasné, co vedení sociálních demokratů skutečně schválilo. "Ano, ten tam kandiduje,“ uvedl.

Petr Benda by se podle dostupných zdrojů měl nacházet na alternativní kandidátce, vzniklé za podpory nynějšího šéfa sociálních demokratů, jako protipól kandidátce, kterou sestavilo krajské vedení ČSSD v Ústeckém kraji. Ta byla před 14 dny odmítnutá širším vedením socialistů s argumentem, že se na ní nachází mnoho pravicových politiků na úkor těch levicových.

Původní s názvem Lepší Sever měla být vedená krajským náměstkem ČSSD Martinem Klikou a po boku socanů na ní měli figurovat zástupci regionálních hnutí. Za zmínku stojí, že by se na čelných místech měli nacházet politici, kteří před tím, než stanuli v čele krajských nutí, kandidovali za ODS, TOP 09 nebo ANO.

Termín, dokdy chce ČSSD mlčet, není náhodný. Jedná se o deadline, dokdy musí politické strany zaregistrovat kandidátky na resortu vnitra, chtějí-li se ucházet o podporu voličstva v komunálních volbách. Větší změny kandidátky si pak už nemůže dovolit.

Petr Benda a Jiří Paroubek se rozhodli dát ČSSD sbohem, když ztratili vliv v severních Čechách, kde se dříve těšili podpoře. Utvrdil je v tom výsledek voleb v roce 2010. Sociální demokracie sice tehdy vyhrála, ale s menším ziskem, než čekala, a proto se octla v opozici. Bývalý český premiér se tehdy rozhodl odejít z vedení strany.

Související

Miloš Zeman

Zeman na protivládní demonstraci v Praze. Zmínil ho i Paroubek

Tisíce lidí dorazily na sobotní protivládní demonstraci na Václavském náměstí v Praze a vyslechly si i exprezidenta Miloše Zemana. Jeho hlas zazněl, ačkoliv bývalý prezident je momentálně hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol. Zemana zmínil i jeden z řečníků, konkrétně bývalý premiér Jiří Paroubek. 
Jiří Paroubek

Jiří Paroubek byl zvolen předsedou nové ČSSD

Předsedou strany Česká suverenita sociální demokracie, která používá značku dřívějších sociálních demokratů ČSSD, se dnes stal někdejší premiér a předseda bývalé ČSSD, nyní známé jako SOCDEM, Jiří Paroubek. Zvolili ho delegáti mimořádného stranického sjezdu v Praze.

Více souvisejících

Jiří Paroubek politika ČSSD

Aktuálně se děje

před 31 minutami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy