Jurečka si přeje, aby Zeman případně respektoval většinu pro opoziční koalice

Prezident Miloš Zeman by podle předsedy KDU-ČSL a lídra Spolu v Olomouckém kraji Mariana Jurečky měl po volbách při rozhodování o tom, koho pověří sestavením vlády, respektovat případnou většinovou koalici Spolu a Pirátů se Starosty. Jurečka to dnes na dotaz ČTK řekl v Rokytnici na Přerovsku, kde odevzdal svůj hlas do sněmovních voleb.

Sestavení koalice s nejméně 101 hlasy bude Jurečka považovat za volební úspěch.

"Já bych si přál, aby (Zeman) respektoval vůli, která vzejde z voleb. Pokud ta vůle řekne, že tady naše dvě koalice mají více jak 101 mandátů, tak aby i podle toho konal z hlediska toho, koho pověří sestavováním vlády a koho následně pověří premiérem," uvedl Jurečka. Sestavení většinové koalice je podle Jurečky zásadní. "K čemu by nám bylo, že bychom třeba jako koalice Spolu (volby) vyhráli, ale nedokázali bychom sestavit většinou koaliční vládu. Beru jako největší hodnotu úspěchu, aby tady mohla vzniknout většinová koaliční vláda, kterou bude sestavovat koalice Spolu a bude mít za premiéra (předsedu ODS) Petra Fialu," uvedl Jurečka.

Zeman v minulosti uvedl, že šanci sestavit kabinet dá předsedovi vítězné strany či hnutí, nikoli koalice. V předvolebních průzkumech se na prvním místě umisťovalo právě hnutí ANO.

Kvůli nejasnostem ohledně Zemanova zdravotního stavu panuje na politické scéně nervozita. "Není to teď pro nás vůbec jednoduchá situace. My bychom teď potřebovali, aby tady byl prezident, který má sílu, má kapacitu a energii dát svůj čas dobrému povolebnímu jednání se zástupci všech stran zvolených do Poslanecké sněmovny. Takže já byl bych rád, abychom mohli znát okolnosti zdravotního stavu prezidenta nejen jako politici, ale i jako občané, protože to je opravdu za celé období jeho mandátu jeden z nejklíčovějších okamžiků," uvedl Jurečka.

Voličské hlasy dnes a v sobotu předurčí, zda bude pokračovat vláda Andreje Babiše (ANO), nebo většinu v dolní komoře získají koalice Spolu a Pirátů se Starosty. Pro Babiše jsou podle jeho vyjádření nynější sněmovní volby politicky nejdůležitější. Předem vyloučil pouze vládní spojenectví s Piráty. Jejich představitelé vyloučili vládu s Babišem stejně jako lídři STAN a koalice Spolu, tedy ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Podle nich jsou volby šancí na změnu dosavadního stylu vládnutí.

Související

Více souvisejících

Marian Jurečka (KDU-ČSL) volby 2021 KDU - ČSL Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) Miloš Zeman

Aktuálně se děje

před 7 minutami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 28 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 3 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

Kyjev: Pokud Ukrajina padne, nastane třetí světová válka

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal ve středu uvedl, že v případě porážky Ukrajiny v konfliktu s Ruskem nastane třetí světová válka. Americký Kongres vyzval, aby schválil zpožděný balík vojenské pomoci pro jeho zemi.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy