Jurečka upraví vyhlášku, stanovené maximální úhrady za sociální služby se zvýší

Nejvyšší možné ceny, které mohou lidé platit za péči, stravu či pobyt v domovech seniorů, se v příštím roce zvýší. Částky by mohly vzrůst od února či března. Navýšení by se mohlo pohybovat kolem 20 procent. Upraví to novela vyhlášky. ČTK to řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Na nedostatek peněz v sociálních službách si poskytovatelé péče, kraje a obce dlouhodobě stěžují. Poukazují na rostoucí náklady, ale i na zvyšování penzí a příspěvků na péči. Stanovené maximální ceny platí od roku 2014.

Vyhláška určuje nejvyšší možné částky, jaké mohou lidé dát za domov seniorů, stacionář, pečovatelskou službu, stravování či pomoc s nákupem. Za ubytování v domově je možné za den zaplatit nejvýš 210 korun a za stravu s pěti jídly 170 korun. Lidé, kteří si nechávají oběd vozit domů, za něj mohou utratit maximálně 75 korun. Za hodinu péče platí nejvýš 130 korun. Asociace poskytovatelů sociálních služeb (APSS) a Svaz měst a obcí před několika lety navrhovaly zvednout nejvyšší možné úhrady za pobyt a stravu v domovech o dvacetikorunu, částky za oběd či péči o desetikorunu.

Podle Jurečky by navýšení maximálních úhrad mohlo být kolem 20 procent. U jednotlivých položek by mohlo být rozdílné. Částky se nyní stanovují. "Po valorizaci úhradové vyhlášky se dlouho volá. Zadal jsem ji - jestli je to stihnutelné a realizovatelné a podařilo by se to - už k 1. únoru. Když by to bylo nestihnutelné z hlediska procesních kroků, tak by to bylo k 1. březnu," řekl Jurečka.

Podle stanovených zásad by se předpisy měly měnit vždy na začátku roku či případně v pololetí. "Nemyslím si, že jsme dnes v situaci, kdy bychom měli nechat poskytovatele čekat až do 1. července. Je na nich, jestli se rozhodnou částky upravit. My jim dáváme jen možnost, kam limit mohou posunout," řekl.

Podle loňského průzkumu APSS měla řada pečovatelských služeb problém za 75 korun oběd pořídit a rozvézt a platila dodavatelům jídla vyšší ceny než ve vyhlášce, rozdíl pak musel dorovnávat zřizovatel. Některé organizace si stěžovaly na to, že nízká úhrada se už odráží v kvalitě a množství jídla. V některých domovech byl pak jídelníček méně pestrý, strava se doplácela z peněz na provoz, zjistila asociace.

Minulá Sněmovna uložila ministerstvu práce vyhlášku novelizovat do konce září 2019. Exministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) navýšení maximálních stanovených úhrad odmítala. Slíbila ale, že valorizaci navrhne do své novely o sociálních službách. Nezískala pro ni podporu. Valorizaci obsahovala podobná poslanecká novela, kterou ale nedávno zamítl Senát.

Klientům domovů musí po úhradě vždy zůstat 15 procent penze. Pokud na zaplacení pobytu a stravy jejich důchod nestačí, úhrada se jim automaticky snižuje. Podle České správy sociálního zabezpečení starobní důchod na konci roku 2013 činil 10.970 korun, letos na konci září 15.411 korun. Od ledna penze vzrostou přinejmenším o 650 korun. Upravovaly se i příspěvky na péči.

Související

Více souvisejících

Marian Jurečka (KDU-ČSL) sociální péče

Aktuálně se děje

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

včera

včera

včera

USA potrestají Írán za víkendový útok. Od spojenců čekají stejnou reakci

Bílý dům ve středu v noci oznámil, že jako reakci na víkendový letecký útok Íránu na Izrael uvalí na Írán nové sankce a očekává podobné kroky od svých spojenců. Informaci přinesla agentura  AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy