Jurečka vládě navrhne pozastavení programu Antivirus B od 1. ledna

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) by měl vládě dnes navrhnout pozastavení programu Antivirus, konkrétně příspěvku B, a to od 1. ledna. Kabinet by se podle něj měl zaměřit na analýzu nastavení programu a posoudit jeho efektivitu. Zhodnotit má především to, zda současný rozsah protiepidemických opatření odpovídá výši finančních prostředků, které mohou zaměstnavatelé z Antiviru B čerpat.

Vyplývá to z vládních materiálů, které má ČTK k dispozici. Vyplácení příspěvku B z programu Antivirus obnovil předchozí kabinet, firmy ho mohou pobírat za období od 1. listopadu.

Program Antivirus B má bránit propouštění. Při omezení výroby a služeb kvůli výpadku poptávky, personálu či surovin dorovnává 60 procent náhrady mzdy do 29.000 korun. Minulá vláda schválila, že příspěvek budou firmy moci čerpat od začátku listopadu do konce února. Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) na jeho vyplácení ze svého rozpočtu vyčlenilo 1,4 miliardy korun.

Vyúčtování za listopad v rámci Antiviru B podalo podle ministerstva práce a sociálních věcí zatím 2128 zaměstnavatelů, nárokují si 141,9 milionu korun. Nejvíce prostředků žádají firmy z pohostinství, a to 34,4 milionu korun, výrobci motorových vozidel si nárokují 20,3 milionu korun, zaměstnavatelé z odvětví ubytovacích provozů požadují 14,1 milionu korun. Vyúčtování za listopad mohou firmy podávat do konce prosince.

Jurečkův návrh počítá s tím, že by zaměstnavatelé mohli příspěvek získat ještě za prosinec. Pokud ale vláda schválí pozastavení programu, už by neměli nárok na podporu za leden a únor.

Z programu Antivirus se dosud proplácí příspěvek A pro pracovníky v karanténě, který firmám pokrývá 80 procent náhrady mzdy do 39.000 korun. Dříve stát poskytoval ještě příspěvek A+, kdy hradil celé mzdy s odvody do 50.000 korun v provozech, které vláda nařídila uzavřít. Od spuštění programu 12. března do 21. prosince zaměstnavatelé z programu Antivirus podle MPSV získali zhruba 50 miliard korun.

Související

Více souvisejících

Marian Jurečka (KDU-ČSL) mzdy / platy Vláda ČR

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Jaderné zbraně se přesunou na orbitu? Rusko vetovalo rezoluci o zastavení zbrojení ve vesmíru

Rusko ve středu vetovalo návrh rezoluce OSN předložené Spojenými státy a Japonskem, která vyzývá všechny státy světa, aby zabránily závodům v jaderném zbrojení ve vesmíru.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy