Jurečka: Výsledek voleb je drtivým vítězstvím opozičních stran

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka označil výsledek senátních voleb za drtivé vítězství opozičních stran. Je to podle něj vzkaz, jak lidé vidí konání vlády. Výsledek lidoveckých kandidátů skončil podle něj za očekáváním. Jurečka doufal, že se straně podaří obhájit šest senátorských křesel. Řekl to na tiskové konferenci v reakci na výsledek druhého kola senátních voleb.

Jurečku mrzí výsledek ve dvou volebních obvodech Vyškov a Strakonice, kde lidovečtí nominanti neuspěli rozdílem pouze několika desítek hlasů. Neúspěšné kandidáty ocenil za odvedenou práci. Za rok se podle něj zhodnotí ve sněmovních volbách. Lidovecký předseda doufal, že se KDU-ČSL podaří šest mandátů obhájit.

Opět ocenil vytváření volebních koalic. "Myslím si, že výsledky jasně dokazují, že když opozice dokáže spolupracovat, dokáže vyhrávat v krajských volbách, dokáže vyhrávat i v senátních volbách. Je to určitě povzbuzení pro spolupráci pro sněmovní volby," řekl. Očekává, že v příštích týdnech se bude na různých úrovních lidovců rozhodovat, zda strana koaliční spolupráci pro volby do Poslanecké sněmovny využije.

Předseda lidoveckého klubu v Senátu Petr Šilar považuje lidovecký výsledek za velký úspěch, protože soupeři podle něj byli velmi kvalitní. Řekl, že se vedou jednání o tom, zda lidovci do svého klubu získají další členy z řad nových senátorů.

Související

Více souvisejících

Marian Jurečka (KDU-ČSL) krajské a senátní volby 2020 Senát ČR

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hackeři propašovali na web ČTK smyšlenou zprávu o atentátu na Pellegriniho

Zpravodajský web České noviny, který provozuje tisková agentura ČTK, se v úterý stal terčem hackerského útoku. Na stránkách se objevily smyšlené texty o údajném atentátu na nově zvoleného slovenského prezidenta Petera Pellegriniho. Případem se zabývají příslušné úřady.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy