Justice zrychlila. Češi čekají na verdikt kratší dobu, soudy jsou však stále přetížené

Délka řízení u okresních soudů v civilních i trestních věcech loni opět poklesla, a to v průměru na 263 a 195 dní. Stále však existují značně zatížené soudy. Při představení výroční statistické zprávy to dnes uvedla ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO), podle níž je handicapem české justice nerovnoměrné zatížení jednotlivých justičních článků. Ze statistik vyplývá, že u krajských soudů se průměrné trvání některých typů řízení prodloužilo.

Ministryně zdůraznila, že Česko zaujímá mezi členskými státy Evropské unie sedmou příčku při srovnání délky řízení ve sporných civilních a obchodních věcech u soudů prvních stupňů. Podle ní se vylepšila situace nejpřetíženějších soudů, zejména v severních Čechách a na jižní Moravě.

Průměrná délka civilních řízení se oproti předloňskému roku snížila o 13 dní. Nejrychleji se soudí v obvodu Krajského soudu v Českých Budějovicích, nejdéle si na rozsudek stále počkají lidé v obvodu ústeckého krajského soudu. V trestních kauzách bylo loni v okresech řízení v průměru o týden kratší než v roce 2018. Nejrychlejší byly středočeské soudy, nejpomalejší opět soudy v severních Čechách.

Benešová také uvedla, že ji těší stále rostoucí počet peněžitých trestů. Okresní soudy jich loni podle statistik uložily 9811, předloni to bylo 9203. Průměrná výše částky, kterou museli odsouzení zaplatit, činila 25.718 korun. Šlo tedy zejména o nižší částky za méně závažnou kriminalitu. Celkově takto stát loni vybral 252,3 milionu korun, což je zhruba trojnásobek částky z roku 2015.

V uplynulých letech se ustálila situace v opatrovnickém soudnictví, které zahrnuje řízení ohledně svéprávnosti či péče o nezletilé. V této oblasti po roce 2014 prudce vzrostl počet případů kvůli novému občanskému zákoníku, podle nějž bylo nutné do tří let přezkoumat všechny lidi s omezenou svéprávností. Nyní délka řízení u okresních soudů opět klesá - předloni trvalo průměrně 139 dní, loni 126 dní.

U krajských soudů trend zrychlování řízení neplatí. V prvostupňové, tedy neodvolací civilní a obchodní agendě tam loni vzrostla průměrná délka řízení z 922 na 1046 dní. V prvostupňové trestní agendě se řízení prodloužilo z 526 na 571 dní. V roce 2016 to přitom bylo 396 dní. "Je potřebné počkat na další data, aby bylo jasnější, zda jde o výkyv, nebo dlouhodobější trend. Nicméně se zdá, že délky řízení v této agendě trvale rostou," konstatovalo ve zprávě ministerstvo.

O den vzrostla i průměrná délka odvolacích trestních řízení, a to na 56 dní. Odvolací civilní spory se naopak podařilo zkrátit ze 132 na 125 dní. Poklesla i délka insolvenčních řízení, a to ze 75 na 68 dní.

Výrazně zatížené zůstává správní soudnictví, kde ale ministerstvo zaznamenalo pokles počtu nových případů. Loni tak byl počet vyřízených věcí poprvé od roku 2013 vyšší než počet věcí příchozích. Nejvytíženější zůstává pražský městský soud, kde správní řízení průměrně trvá 646 dní. Vysoké délky řízení už ale vykazuje i Brno.

Ministerstvo chce tuto situaci zohledňovat při jmenování nových soudců. "Jednáme o tom s předsedy soudů. U Městského soudu v Praze se to snažíme řešit operativně, dali jsme jim alespoň asistenty. I do budoucna počítáme s tím, že dostanou posily," řekla k tomu Benešová.

Ministryně také zmínila personální obměnu ve vedení krajských soudů, která se letos týká Ústí nad Labem, Českých Budějovic, Hradce Králové, Plzně a Městského soudu v Praze. "Mám radost, že se do výběrových řízení hlásí ženy," konstatovala. V blízké budoucnosti bude ministerstvo vybírat ještě předsedu Krajského soudu v Brně.

Související

Ivan Bartoš (Piráti)

Vláda slibuje dokončení trestního řádu i digitalizace veřejné správy

Koaliční vláda Petra Fialy (ODS) chce do tří let dokončit digitalizaci služeb veřejné správy. Nejpozději v roce 2023 by podle ní měla také skončit povinnost nosit s sebou průkazy a dokumenty, pokud si je stát může ověřit jinak. Plánuje vytvořit Portál podnikatele a jednotné digitální tržiště. Hodlá rovněž vytvořit platformu pro spolupráci veřejného a soukromého sektoru na poli kybernetické bezpečnosti. Vyplývá to z vládního programového prohlášení.
Marie Benešová

Končící ministryně Benešová souhlasí s justičním programem koalice, má i výhrady

Dosluhující ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) má z návrhů nově vznikající vládní koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se Starosty v justici výhrady zejména k posilování role Senátu. S programovým prohlášením ale souhlasí. Některé z avizovaných bodů ministerstvo již připravilo v dosavadním volebním období, sdělila ČTK. Některé plánované kroky by ale podle ní měly být konkrétnější.

Více souvisejících

justice Marie Benešová soudy Ministerstvo spravedlnosti

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 7 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 7 hodinami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy