K aféře kolem Polčáka se poslanci sejdou příští týden ve čtvrtek

K aféře kolem postupu europoslance a advokáta Stanislava Polčáka (STAN) v kauze Vrbětice se Sněmovna sejde příští týden ve čtvrtek. Mimořádnou schůzi dnes svolala z podnětu poslanců opozičních SPD a ANO předsedkyně dolní komory Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Polčák žádal jako advokát odměnu za právní pomoc, kterou poskytl obcím při získání odškodného za výbuch muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014. Po zveřejnění případu se odměny vzdal a rezignoval na funkci místopředsedy STAN.

Žádost o svolání mimořádné schůze iniciovalo hnutí SPD, potřebné podpisy dodalo ANO. Podnět musí podepsat nejméně 40 poslanců. Navrhovaný program schůze nese název "Politické podnikání Stanislava Polčáka, místopředsedy hnutí STAN".

Opozice neprosadila debatu o Polčákově postupu minulý týden na běžné sněmovní schůzi. Koalice navrhované zařazení nového bodu do jejího programu vetovala. Je pravděpodobné, že dolní komora zamítne koaliční většinou hlasů i návrh programu mimořádné schůze. Schůze by se v takovém případě neuskutečnila. Navzdory tomu by se otevřel prostor pro debatu omezenou na řečníky s přednostním právem.

Předseda STAN a ministr vnitra Vít Rakušan minulý týden odmítl obvinění lídra SPD Tomia Okamury, který označil STAN za politicko-podnikatelský projekt. Rakušan mluvil v souvislosti s aférou o "hrubé politické chybě". Uvedl, že pokud Polčák zastupoval jako advokát obce, neměl zároveň prosazovat přijetí odškodňovacího zákona. "Osobně v tomto vidím každopádně střet zájmů, který tady byl," řekl Rakušan. Odmítl ale tvrzení SPD, že Polčák obchodoval se zákony. Okamura míní, že Polčák by měl vyvodit politickou odpovědnost tím, že se vzdá europoslaneckého mandátu.

V polovině ledna se Sněmovna mimořádně sešla z podnětu SPD a ANO ke sponzorským darům pro hnutí STAN, údajně pocházejícím ze zahraničí, a to i z daňových rájů. Opozice návrh programu schůze neprosadila. Hnutí STAN tehdy zdůrazňovalo, že žádné peníze z ciziny nepřijalo. Dary byly podle hnutí buď od českých občanů, nebo od společností s českým identifikačním číslem a sídlem v Česku, které v Česku odvádějí daně a zaměstnávají pracovníky.

Související

Stanislav Polčák

Europoslanec Polčák obnovil členství v hnutí STAN

Europoslanec Stanislav Polčák obnovil po osmi měsících své členství ve vládním hnutí STAN. Podle vyjádření na twitteru doložil, že s kauzou kolem pražského dopravního podniku nemá nic společného. Polčák pozastavil členství v hnutí loni v červnu kvůli známosti s obviněným v kauze korupce v pražském dopravním podniku a lobbistou Michalem Redlem. Kvůli kontaktům s Redlem tehdy rezignoval také ministr školství Petr Gazdík (STAN).

Více souvisejících

Stanislav Polčák Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy