K uzavření průmyslu není důvod, firmy vynakládají obrovské peníze na testování, říká Skopeček

Místopředseda Sněmovního rozpočtového výboru Jan Skopeček (ODS) je zásadně proti návrhu, aby se o Velikonocích uzavřel průmysl, o což například usiluje šéf odborů Josef Středula, anebo epidemiolog IKEM Petr Smejkal. Vypnutí ekonomiky by podle nich mělo přinést úlevu přetíženému zdravotnictví během koronavirové pandemie. „Jelikož se ve firmách často testuje a jejich vedení na ně vynakládá nemalé náklady, potom tvrdý lockdown není dobrým řešením. Za rozumný nápad jej nepovažují ani ředitelé velkých společností,“ říká pro EuroZprávy.cz Jan Skopeček.

Patří mezi kritiky návrhu, aby se o Velikonocích uzavřel průmysl. Místopředseda Poslaneckého klubu ODS Jan Skopeček pro jeho vypnutí nevidí jediný důvod. „Nejedná se o cestu, kterou bychom se měli vydat. Rozhodně není dobré, abychom vypnuli poslední část ekonomiky, která funguje a postižený sektor táhne. Je otázkou, jaký smysl by uzávěra měla, když firmy testují své zaměstnance, zda nejsou pozitivní na covid-19.“

Ekonom připomíná, že náklady na testování stojí společnosti nemalé finance. „A teď si uvědomme, že by nyní ještě přišly o další peníze, když by nemohly vyrábět. V reálu by vypnutí ekonomiku ničemu nepomohlo, neboť dosavadní testy prokazují, že zaměstnanci jsou převážně zdraví,“ míní.

Ovšem lidovci, s nimiž ODS a TOP 09 tvoří koalici SPOLU, upozorňují, že na českém trhu jsou převážně necertifikované antigenní testy, které nákazu stoprocentně neodhalí. Záchyt tak podle KDU-ČSL nemusí odpovídat skutečnosti.

„Nejsem expert na zdravotnictví, ale jsem přesvědčený, že firmy si hlídají, čím testují a určitě pořizují jen schválené testy. Pokud ne, samy by se vystavovaly riziku, že jejich lidé onemocnění. Nemám však přesné informace, v jakém množství se v zemi pohybují necertifikované antigenní testy. Rozhodně je nutné užívat kvalitní zdravotnické produkty,“ apeluje Skopeček.

Uzavření průmyslu veřejně prosazuje epidemiolog IKEM Petr Smejkal, vedoucí Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES), anebo předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. Vypnutí segmentu by podle nich mělo snížit šíření nákazy. Šéf největší odborové centrály v zemi, který akci nazval Velikonoční pomoc zdravotnictví, nedávno v rozhovoru pro EuroZprávy.cz prohlásil: „Nejedná se o čtyři dny, jak se píše, ale o deset dní. Naposledy by lidé šli do práce na Zelený čtvrtek a od Velkého pátku by bylo volno, které by se od Velikonočního pondělí prodloužilo na zbytek dalšího pracovního týdne, včetně následujícího víkendu.“

„Za náklady čtyř pracovních dnů se nám nabízí deset dní klidu. Takovou příležitost už mít nebudeme. A rovněž se musím ohradit proti tvrzení, že odbory chtějí vypnout zemi. V žádném případě. My hovoříme o nedělním provozu, který by trval deset dní. Je jasné, že kdo musí i v neděli chodit do zaměstnání, pracoval by i nyní. Ale ostatní, kteří světí neděli, by nepracovali,“ dodal Středula.

Středula by jej svými argumenty nepřesvědčil

Skopeček se Středulou v posledních dnech o jeho záměru nehovořil, ani se s ním osobně nesešel. „A nemyslím si, že by mně při eventuální schůzce svými argumenty přesvědčil. Jestli se vypnutí průmyslu schová za nedělní provoz, pak se jedná pouze o hru se slovíčky, ale význam zůstává stejný. Navíc se domnívám, že lockdown ekonomiky by vládě posloužil jen jako zástěrka, že něco dělá, ale ničemu by neprospěl.“

Bývalý poradce exprezidenta Václava Klause si nedovolí odhadnout, na kolik by uzavření průmyslu vyšlo státní kasu. „Vyčíslit přesné odhady neumím, k tomu bych potřeboval pověstnou křišťálovou kouli. Ale jeden den vyjde přibližně na několik miliard.“

Zákonodárce Občanských demokratů upozorňuje, že výluku by firmy odnesly tím, že by následně musely prodlužovat směny, aby stihly výrobní plán. „Narušily by se odběratelsko-dodavatelské vztahy a zaměstnanci by se dostali pod tlak, například ohledně výroby součástek, která by při uzávěře stála. Díky pandemii jsme se ocitli ve složité situaci a já bych moc prosil, abychom si ji ještě více nekomplikovali,“ konstatuje absolvent ekonomiky a managmentu na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích. Politik, jenž přednáší na Národohospodářské fakultě VŠE v Praze, zdůrazňuje, že průmyslové společnosti mají testování propracované do posledních detailů. „Některé dokonce testují i rodinné příslušníky svých zaměstnanců, neboť si moc dobře uvědomují, jaké riziko by provozu hrozilo, kdyby se infekce přenesla na jejich blízké.“

Skopeček měl v minulosti možnost hovořit s představiteli velkých firem, jak se dívají na eventuální uzavření průmyslu. „Pro jeho výluku nevidí nejmenší důvod, navíc argumentují už zmíněnými obřími náklady na testování, díky nimž mají přehled o zdravotním stavu svých zaměstnanců,“ uzavírá pro EuroZprávy.cz expert na ekonomiku.

Související

Ilustrační fotografie. Původní zpráva

Platba v hotovosti má zůstat zachována, shodují se politické strany a ČNB. Její odmítání je problém

SPD chce zavést platbu v hotovosti mezi ústavní práva, přestože je odmítání tohoto druhu plateb nelegální. EuroZprávy.cz proto oslovily všechny parlamentní strany s tím, co si o předloženém návrhu myslí. Vyjádření zaznělo i z České národní banky. Odmítání hotovosti je stále častější problém, proti tomuto trendu prý bojuje i Evropská centrální banka. 
Jan Skopeček (ODS)

Úspory v letošním rozpočtu musí být vyšší než 20 miliard korun, míní Skopeček

Úspory v rozpočtu na letošní rok budou muset být vyšší než 20 miliard korun. V diskusním pořadu Partie Terezie Tománkové to řekl místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček (ODS). Zopakoval, že pokud by žádné úspory nepřišly, činil by deficit na konci roku 400 miliard Kč. Plnění rozpočtu se podle něj ve druhém pololetí bude vyvíjet lépe než v prvním. Schválený rozpočet počítá za celý rok se schodkem 295 miliard korun.

Více souvisejících

Jan Skopeček (ODS) Josef Středula Průmysl Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 11 minutami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 34 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy