K výbuchům nemělo dojít ve Vrběticích, ale mimo území Česka, naznačil Hamáček

Výbuch ve Vrběticích se zřejmě odchýlil od plánu a neměl nastat na území České republiky, uvedl dnes v pořadu České televize Otázky Václava Moravce ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), který je nyní pověřený i řízením ministerstva zahraničí. Policie podle něj pracuje s variantou, že munice měla explodovat až později v Bulharsku. Důkazy o zapojení Ruska jsou podle Hamáčka dostatečné.

Premiér Andrej Babiš (ANO) v sobotu oznámil že české bezpečnostní složky mají důvodné podezření, že do výbuchu muničního areálu ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 byli zapojeni příslušníci ruské tajné služby GRU.

V muničním skladu ve Vrběticích na Zlínsku explodovala munice 16. října 2014, při výbuchu zemřeli dva lidé. Další velká exploze pak nastala 3. prosince. "Dá se říci, že se při prvním výbuchu odehrálo něco jiného, než bylo plánováno," uvedl Hamáček. Připustil, že podle vyšetřování je pravděpodobné, že munice měla být v době plánovaného výbuchu až v Bulharsku.Případ by tak mohl mít spojitost s bulharským obchodníkem se zbraněmi Emilijanem Gebrevem, který byl v roce 2015 otráven, útok však přežil. Česko už na vyšetřování výbuchů s Bulharskem spolupracuje.

Hamáček také řekl, že ruští agenti se o areál před výbuchem aktivně zajímali. Zda byli přímo na místě, neupřesnil.

Z Česka bude kvůli případu vyhoštěno 18 pracovníků ruské ambasády, kteří byli identifikováni jako členové ruských tajných služeb. Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) také oznámila, že pátrá po dvou mužích s ruskými pasy, kteří se v říjnu 2014 pohybovali v Praze, Moravskoslezském a Zlínském kraji ve stejné době, kdy vybuchla munice ve Vrběticích. Podle fotografií i jmen z pasů šlo o stejné dva muže, kteří jsou podezřelí z otravy bývalého ruského tajného agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije v britském Salisbury z roku 2018. Média tyto muže již dříve identifikovala jako agenty vojenské tajné služby GRU Alexandra Miškina a Anatolije Čepigu. Podle Ruska jde o civilisty. Rusko podíl na otrávení Skripala a výbuchu ve Vrběticích odmítá.

Související

Eurozpravy.cz

Stahování certifikátů ke covidu nefunguje, systém bude upravený večer

V současné době je problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený večer. Podle zjištění ČTK jsou problémy už od rána. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.

Více souvisejících

EZ

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 23 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Aktualizováno před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Nejde o špatná jablka, ale prohnilý strom Hamásu. Izrael se bouří proti zprávě o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy