Neochota a nechuť spořit, zhodnotil Kalousek rozpočet. Škrty budou, zní z ČSSD

Po několika peripetiích a obstrukcích schválila Poslanecká sněmovna rekordní schodek státní pokladny činící 500 miliard korun. Důvodem takhle vysokého deficitu, který předčí i ten z roku 2009, kdy Českem zmítala ekonomická krize, je nejen pomoc lidem a odvětvím zasaženým epidemií koronaviru, nýbrž i pokrytí chybějících příjmů do státního rozpočtu.

Zatímco poslanec opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek je toho názoru, že až tak moc do mínusu se jít nemuselo, koaliční poslankyně Kateřina Valachová (ČSSD) uvedla, že se jedná o investici do budoucnosti Česka. 

"Ve třetím čtení tento schodek podpořím, byť nejsem šťastná se všemi parametry. Ale je to potřebný krok pro zemi,“ řekla v pořadu Pro a proti na Plusu místopředsedkyně poslaneckého klubu ČSSD.

Kalousek odmítavé stanovisko své strany odůvodnil tím, že dochází ke zvyšování výdajů o desítky miliard, aniž by bylo znát, kam půjdou. Slovy opozičního poslance a bývalého předsedy TOP 09 to neví dokonce ani sama vláda.

"Navíc je z posledních čísel zřejmé, že 500 miliard není konečné číslo a propad příjmů bude mnohem větší, než je dubnová predikce ministerstva financí," varoval. 

"Schodek dorovnává výpadek příjmů, protože ekonomika dostala zásadní ránu, navíc dává obrovské prostředky pro investice. A já chci, aby šly k malým a středním podnikům. Budeme také podporovat regiony... Konkrétní kriteria nemáte v rozpočtu detailně stanovena nikdy. Proto přijdeme s konkrétním hospodářským pocovidovým plánem pro republiku," nechala se slyšet Valachová.

Koaliční poslankyně dále také připomněla, že téměř polovinu mínusové částky státního rozpočtu tvoří výpadek státních příjmů, který zavinila koronakrize. Jedná se o 213 miliard korun. "A ten balík peněz, o kterých bude vláda rozhodovat až v rámci svého vládního hlasování, je rezerva 36 miliard,“ dopověděla.

"Rozuměl bych vládní rozpočtové rezervě 5 miliard, ale 36? Co s tím vláda bude dělat a na co to použije? Nebo co těch 10 miliard na podporu podnikání, když vláda není schopna říci, podle jakých kriterií a na co tyto peníze půjdou?," ptal se Kalousek a konstatoval, že se jedná o další bianco šek vládě.

Škrty budou, slibovala Valachová

"A nyní máme skutečně mimořádnou situaci, takže musíme jednat rychle. Většina onoho deficitu jde na to, aby pokračovaly programy na udržení míst, našich českých firem. Okolní země jsou ještě štědřejší. Nebavme se tedy o tom, že to jsou peníze vyhozené do kanálu," konstatovala Valachová, že mimořádná situace vyžaduje rychlá řešení.

"Víme od února, že kdyby nepřišel virus, taky by vláda ani náhodou nedodržela schodek 40 miliard, bylo by to spíš 90, takže to nesvádějme na virus. Ano, půlbilionový schodek letos si můžeme dovolit, pokud peníze budou vydány efektivně, což nevíme. Ale už si nemůžeme dovolit stamiliardové deficity v dalších letech, nebo na to těžce doplatíme." Miroslav Kalousek

Opoziční politik zároveň také kritizoval, že stát nespoří, a že zatímco firmy musejí škudlit každou korunu, aby vůbec dokázaly přežít, tak vládní úřady si vyskakují a dělají, jako by žádná krize vlastně ani nebyla. Řešení by viděl, kdyby více jednaly s péčí řádného hospodáře. 

"Nechceme jít cestou zkratkovitých řešení nebo tupých škrtů. Připravujeme úsporu minimálně ve výši 10 procent provozních výdajů,“ slíbila sociální demokratka určité škrty ve státních výdajích.

"Naprosto nechápu, proč nešlo těch 10 procent uspořit už v březnu. Firmy také nemohou říci, že musí šetřit provozní výdaje, ale udělají to až příští rok. Musely to udělat ze dne na den, jinak by nepřežily. To je jen nechuť a neochota uspořit jednu jedinou korunu," reagoval na její slova Kalousek. 

Související

Miroslav Kalousek

Kalousek se europoslancem nestane. TOP 09 ho vyzvala k jiné kandidatuře

TOP 09 rozhodla o tom, kdo za ni bude v rámci volební koalice Spolu usilovat o křesla v Evropském parlamentu. Veřejnost řešila zejména možnou nominaci exministra financí Miroslava Kalouska. Bývalý poslanec nakonec mezi kandidáty chybí. Strana mu ale naznačila, že by měl zvážit jinou kandidaturu. 

Více souvisejících

Miroslav Kalousek Kateřina Valachová státní rozpočet Poslanecká sněmovna Vláda ČR Ekonomika Ministerstvo financí

Aktuálně se děje

před 45 minutami

před 1 hodinou

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 3 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izraelem to neskončí? Napětí kvůli válce v Pásmu Gazy může vyústit v masivní konflikt

Generální tajemník OSN António Guterres ve čtvrtek upozornil, že eskalující napětí ohledně války v Pásmu Gazy a útoku Íránu na Izrael může vyústit v "celoplošný regionální konflikt" na Blízkém východě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy