Kalousek a Schillerová se přou. Německý podnět k Čapímu hnízdu zameten pod koberec?

Podnět německého finančního úřadu k možným daňovým deliktům v souvislosti s reklamními příjmy Farmy Čapí hnízdo z roku 2014 česká finanční správa pod koberec nezametla, řekla při dnešních sněmovních interpelacích ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Naopak bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) soudí, že věc účelově zastrčená pod koberec byla.

Koncern Agrofert poslal v letech 2010 až 2013 Farmě Čapí hnízdo podle dřívějších informací serveru iRozhlas.cz za reklamu více než 272 milionů korun. "Je naprosto vyloučeno, že poté, co přišel podnět, by mohl finanční správě uniknout naprosto nesmyslný nerealizovatelný objem ve výši 280 milionů na Čapím hnízdě," míní Kalousek.

Věc mohla podle něho projít jedinému člověku, který byl v té době ministrem financí, tedy nynějšímu premiérovi Andreji Babišovi (ANO). Agrofert vlastnil do předloňského února, následně jej vložil do svěřenských fondů. "Vůbec nevylučuji, že při zametení té kauzy pod koberec mohl být spáchán kriminální čin," dodal Kalousek.

Schillerová potvrdila, že finanční úřad podnět obdržel, věc prověřoval nebo prověřuje, trestní oznámení podáno nebylo. Trvá na tom, že finanční správa jedná podle principu 'padni, komu padni'. "Vylučuji to, že by úředníci finanční správy nepostupovali podle zákona," zdůraznila ministryně.

Řekla také, že nese politickou odpovědnost za jakékoliv své selhání a za jakýkoliv nezákonný politický zásah. "A kdybyste přišli a prokázali mi, tak ponesu politickou zodpovědnost," dodala.

Autorka písemné interpelace Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) popsala obdobnou fiktivní transakci mezi dvěma hypotetickými firmami, které by spadaly pod jeden koncern, a ptala se Schillerové, jak by postupovala. Schillerová uvedla, že takový případ by bylo možné podřadit pod některou z forem agresivního daňového plánování, což finanční úřad potírá.

Server Echo24.cz v březnu napsal, že výsledkem řízení zahájeného z německého podnětu nebylo doměření daně ani podnět orgánům činným v trestním řízení. Možné daňové delikty ale podle serveru začala prověřovat policie. O možných machinacích kvůli reklamě věděl podle serveru iRozhlas.cz vyšetřovací tým od doby, kdy začal prověřovat podezření z dotačního podvodu týkajícího se Farmy Čapí hnízdo.

Babiš a další lidé čelili v kauze padesátimilionové dotace pro farmu trestnímu stíhání. Městské státní zastupitelství v Praze je v září zastavilo. Usnesení ještě posoudí nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, který je může zrušit.

Související

Čapí hnízdo je areál, který se nachází v části obce Dvůr Semtín v katastrálním území Tomice u Votic v obci Olbramovice ve Středočeském kraji, na okraji Přírodního parku Džbány-Žebrák. Areál staveb, určený k rekreačním a odpočinkovým účelům, vlastní podle zdrojů prostřednictvím několika firem politik a podnikatel Andrej Babiš.

Policie opět odložila reklamní větev kauzy Čapí hnízdo

Policie opět odložila reklamní větev kauzy Čapí hnízdo, ve které šlo o podezření z daňových úniků. Strážci zákona prošetřovali platby od firem z holdingu Agrofert za reklamu. Rozhodnutím se bude nyní zabývat dozorový státní zástupce. Poprvé pražské vrchní státní zastupitelství vrátilo kauzu policii. 

Více souvisejících

Čapí hnízdo Alena Schillerová Miroslav Kalousek Andrej Babiš Markéta Pekarová Adamová

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 41 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 6 hodinami

včera

včera

Vyhořelá katedrála Notre-Dame se otevře návštěvníkům ještě letos, tvrdí Paříž

Pařížská katedrála Notre-Dame, která byla v roce 2019 postižena ničivým požárem, má být opět otevřena pro návštěvníky 8. prosince. Uvedl to Philippe Jost, výkonný ředitel vládní agentury, která dohlíží na rekonstrukci katedrály. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy