Kalousek bude ve Sněmovně chybět, míní předsedkyně TOP 09. Reagují i další politici

Předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek těžko hledá konkurenci a bude ve Sněmovně chybět, reagovala předsedkyně strany Markéta Pekarová Adamová na jeho oznámení, že v příštích volbách do dolní komory kandidovat nebude. O Kalouskově rozhodnutí ví předsedkyně opoziční TOP 09, jak uvedla, několik dní.

"Lidsky jeho rozhodnutí naprosto rozumím, ale ve Sněmovně bude chybět, těžko hledá konkurenci ať už z pohledu zkušenosti, nebo rétorických schopností. Cíl však zůstává stejný - zamezit privatizaci České republiky," napsala ČTK Pekarová Adamová. Věří, že na tomto cíli bude shoda i s ostatními opozičními stranami.

Lidsky rozhodnutí @kalousekm nekandidovat v příštích volbách chápu. Bude mi ale chybět, nemá ve Sněmovně obsahem ani formou konkurenci.Cíl však zůstává stejný - ukončit privatizaci republiky. Za to jsem jako předsedkyně @TOP09cz převzala zodpovědnost a pro to udělám vše.

— Markéta Adamová (@market_a) July 12, 2020

Kalousek v Otázkách Václava Moravce České televize uvedl, že chce jednat o vytvoření předvolebního bloku stran, který by ve volbách příští rok uspěl. Dosavadní snahy nepřinesly výsledky podle něho i kvůli osobním ambicím stranických představitelů.

Pekarová Adamová připomněla, že i od Kalouska zaznělo, že o spolupráci jednají lídři stran. "Tato jednání probíhají a věřím, ze budou úspěšná," dodala.

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka podotkl, Kalouskovo rozhodnutí je třeba ocenit. "Upozadit osobní zájem ve prospěch možného vyššího cíle je dnes v politice spíše ojedinělý jev," sdělil ČTK. Podle předsedy STAN Víta Rakušana jde výhradně o Kalouskovo rozhodnutí; několikrát jej naznačoval, není tedy překvapivé. "Na snaze STAN spojit síly s ostatními demokratickými stranami proti (předsedovi ANO a premiérovi) Andreji Babišovi to nic nemění," uvedl Rakušan.

Šéf Pirátů Ivan Bartoš míní, že Kalouskův krok by mohl vést ke vzniku konzervativního předvolebního bloku ODS, KDU-ČSL a TOP 09. "Piráti jako středová liberální strana na předvolební spolupráci s konzervativci nepomýšlí. Děláme konstruktivní politiku, což voliči vidí a ocení," napsal ČTK Bartoš.

Podotkl, že kvůli politice lidí, jako byli Kalousek, bývalý šéf ODS Mirek Topolánek a někdejší předsedové ČSSD Stanislav Gross a Jiří Paroubek, Piráti před 11 lety vznikli. Na pirátskou politiku tedy nemá rozhodnutí šéfa poslanců TOP 09 žádný vliv, dodal Ivan Bartoš.

Související

Miroslav Kalousek

Kalousek se europoslancem nestane. TOP 09 ho vyzvala k jiné kandidatuře

TOP 09 rozhodla o tom, kdo za ni bude v rámci volební koalice Spolu usilovat o křesla v Evropském parlamentu. Veřejnost řešila zejména možnou nominaci exministra financí Miroslava Kalouska. Bývalý poslanec nakonec mezi kandidáty chybí. Strana mu ale naznačila, že by měl zvážit jinou kandidaturu. 

Více souvisejících

Miroslav Kalousek Markéta Pekarová Adamová top 09 Marian Jurečka (KDU-ČSL) Ivan Bartoš (Piráti) Vít Rakušan (STAN) Starostové a nezávislí (STAN) Česká pirátská strana KDU - ČSL

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 31 minutami

Nikol Pašinjan, arménský premiér

Svět je na pokraji další války. Spor mezi Ázerbájdžánem a Arménie se vyostřuje

Pokud Arménie odmítne ustoupit v jednáních s Ázerbájdžánem ohledně navrácení některých území, která kontroluje od 90. let minulého století, hrozí vypuknutí války. Uvedl to arménský premiér Nikol Pašinjan během setkání s obyvateli příhraničních obcí v regionu Tavuš na severovýchodě země poblíž hranic s Ázerbájdžánem.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

Česko jako postsovětský satelit? Americký deník upravil titulek článku o munici pro Ukrajinu

Americký deník Wall Street Journal po vlně příspěvků na sociálních sítích upravil titulek článku, v němž se věnuje české iniciativě, jejímž cílem je získání dělostřelecké munice pro Ukrajinu, která už přes dva roky čelí ruské agresi. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy