Kampaň v Česku byla více konfrontační než v minulosti, míní analytik Mesežnikov

Kampaň před nadcházejícími českými parlamentními volbami byla více konfrontační než v minulosti. Premiér a šéf vládního hnutí ANO Andrej Babiš přitom proti sobě sjednotil část politické reprezentace, která ho chce vystřídat u moci. ČTK to řekl politický analytik a prezident bratislavského Institutu pro veřejné otázky Grigorij Mesežnikov.

Prezident Miloš Zeman, jenž rozhodne o tom, který politik bude po volbách sestavovat nový kabinet, by měl podle něj vystupovat nadstranicky a realisticky vyhodnotit situaci.

"Tato kampaň byla více konfrontační než předchozí kampaně. Je to dáno tím, že se politici vymezují vůči Babišovi a on jim to vrací. Má to mobilizující efekt," uvedl Mesežnikov.

"V Česku se formuje ´překážková´ koalice proti dosavadní vládě. Babiš svým přístupem k moci způsobil, že značná část politického spektra se sjednotila s cílem odstavit jej od vlády," řekl Mesežnikov v reakci na spolupráci politických uskupení v rámci koalic. Dodal, že tento postup lze částečně přirovnat k situaci na Slovensku před volbami v roce 1998, kdy se část politiků spojila proti tehdejšímu premiérovi Vladimíru Mečiarovi. Podle analytika k podobnému vývoji došlo nyní i v Maďarsku, kde spolupracují opoziční strany ve snaze zbavit moci premiéra Viktora Orbána.

Mesežnikov zdůraznil, že prezident Zeman, který ovlivní povolební vývoj, by měl vystupovat nadstranicky. Zároveň dodal, že hlava českého státu je známá tím, že se v minulosti uchylovala k různým nestandardním řešením. Zeman už předem ohlásil, že šanci sestavit vládní kabinet dá předsedovi vítězné strany či hnutí, nikoli koalice.

Mesežnikov očekává, že politický vývoj v Česku ovlivní do poslední chvíle nerozhodnutí voliči. "Nerozhodnutí voliči mohou rozhodnout volby. Existuje vícero scénářů. Může mít důležitý význam, kolik stran se dostane do parlamentu," uvedl a oznamenal, že nerozhodnuté občany by mohly ovlivnit i nedávné informace investigativního projektu Pandora Papers, které se mimo jiné týkaly dřívějšího Babišova nákupu nemovitostí ve Francii přes offshorové firmy.

Povolební vývoj bude podle Mesežnikova záviset také na tom, zda pětiprocentní volební práh překročí KSČM a nyní vládní ČSSD.

Související

Danuše Nerudová měla být podle průzkumů Petru Pavlovi a Andreji Babišovi mnohem vyrovnanějším soupeřem. Komentář

Výsledky voleb se oproti průzkumům opět liší. Déjà vu, z něhož plyne poučení

Říká se, že po bitvě je každý generál. Nemyslím teď vítěze prvního kola Petra Pavla, u prezidentských voleb a jejich výsledků se ale chvíli pozastavme. Oproti průzkumům se totiž v jedné věci hodně liší, takže prostor pro kritiku se nabízí. Daleko lepší ale bude, když zdůrazníme, v čem jsou průzkumy přínosem. 
Volby, ilustrační foto

Hlavním tématem loňských sněmovních voleb byl podle CVVM koronavirus

Hlavním tématem loňských sněmovních voleb byl podle Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) koronavirus, lidé se ale při výběru strany orientovali více na sociální jistoty, ekonomiku a důchody. Koalice Spolu ve volbách podle agentury STEM bodovala v regionech s vyšší nadějí na dožití a větším podílem živnostníků, hnutí ANO a SPD tam naopak ztratily.

Více souvisejících

volby 2021 Volby Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

včera

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj podepsal zákon o mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

včera

včera

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

včera

včera

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

včera

včera

včera

Dánský Notre-Dame: Ikonická budova Kodaně v plamenech, zhroucení věže lidem vyrazilo dech

Dánskou historickou budovu staré burzy v centru Kodaně zachvátil požár. Børsen ze 17. století je jednou z nejstarších budov města a podle serveru BBC zhroucení ikonické věže obyvatelům Dánska vyrazilo dech.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy