Kancléřka Merkelová přijede do Prahy? Česko a Německo vyjednávají termín

Česko jedná s Německem o možné návštěvě kancléřky Angely Merkelové v Praze u příležitosti summitu visegrádské čtyřky (V4), kterou tvoří Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko. Termín schůzky se očekává v květnu, zatím ale není definitivně potvrzený, zjistila dnes ČTK z diplomatických zdrojů.

"Očekává se květnový termín, ale čeká se na potvrzení z německé strany a řeší se i možné termínové kolize jednotlivých premiérů zemí V4," uvedly zdroje. Již dříve o návštěvě informoval web iHned.cz. "V rámci českého předsednictví visegrádské čtyřky jsem pozval paní kancléřku Merkelovou do Prahy a ona pozvání přijala," řekl dnešnímu Právu premiér Andrej Babiš.

Německá kancléřka byla opakovaně hostem na vrcholném setkání visegrádských premiérů. Zatím poslední summit V4 s Merkelovou se uskutečnil loni v únoru v Bratislavě. Premiéři se s kancléřkou tehdy dohodli na společném projektu na pomoc Maroku při řešení migrace do Evropy.

Jednali také o rozšíření plynovodu Nord Stream, který dopravuje ruský plyn po dně Baltského moře do Německa a vyhýbá se středoevropským tranzitním zemím.

Prahu Merkelová navštívila zatím naposledy v říjnu 2018, krátce před oslavami 100. výročí vzniku Československa.

Související

Více souvisejících

Angela Merkelová Andrej Babiš visegradská čtyřka Česká republika Německo

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Británie chce zastavit migraci, uprchlíky začne odvážet ze země. Sunak oznámil kdy

Podle britského premiéra Rishiho Sunaka by měla první letadla s migranty odletět z Británie do Rwandy za 10 až 12 týdnů, a od léta by měly být tyto lety pravidelné. Sunak to dnes oznámil během rozhovoru s médii během své cesty do Spojených států a Kanady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy