Kandidátem hnutí SPD na prezidenta bude exposlanec Bašta

Kandidátem hnutí SPD na prezidenta bude bývalý velvyslanec v Rusku a na Ukrajině a nynější poslanec Jaroslav Bašta. Podpořilo ho 20 poslanců SPD, oznámil na dnešní tiskové konferenci v pražském Hotelu Duo předseda hnutí Tomio Okamura. Volby se budou konat v lednu, přihlášku k nim musí kandidáti podat nejpozději počátkem listopadu.

Okamura návrh dnes přednesl celostátnímu grémiu hnutí, které Baštu jednomyslně doporučilo. SPD podle šéfa hnutí zvolilo za kandidáta člověka s obrovskou životní zkušeností v boji za svobodu a demokracii.

Bašta byl v letech 1998 až 2000 ministrem bez portfeje ve vládě Miloše Zemana. Byl také náměstkem ministra zahraničí. Ve Sněmovně byl už před více než 20 lety za ČSSD.

Mezi potvrzené účastníky prezidentských voleb patří mimo jiné bývalý vysoký představitel české armády a NATO Petr Pavel, předseda odborářů Josef Středula, bývalá rektorka Danuše Nerudová, senátor Marek Hilšer nebo podnikatel Karel Janeček. Bývalý premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš chce své rozhodnutí oznámit na konci října.

Také europoslanec SPD Hynek Blaško v květnu oznámil, že chce kandidovat na prezidenta. Své příznivce vyzval, aby jeho kandidaturu podpořili podpisem petičních archů. Okamura dnes řekl, že Bašta je jediným kandidátem hnutí.

Senátní a komunální volby budou podle SPD referendem o Fialově vládě

Senátní a komunální volby budou referendem o vládě Petra Fialy (ODS). Při dnešním zahájení horké fáze kampaně to řekli předseda hnutí SPD Tomio Okamura a první místopředseda Radim Fiala. Hnutí podalo kandidátní listiny v 337 městech a obcích. O místo v Senátu se uchází 19 kandidátů SPD, jeden další je nominován za SPD, Trikoloru a Moravany. Volby se uskuteční 23. a 24. září.

Politika by podle Fialy měla vycházet od občanů, základem každé strany by mělo být setkávat se s občany a začít dělat politiku v obcích a městech. "Politická strana, která chce být dominantní v politickém spektru, by měla mít širokou politickou základnu, občanskou základnu," doplnil. SPD má podle Okamury zhruba 9700 členů.

Fiala s Okamurou se shodli, že komunální a senátní volby jsou referendem o současném kabinetu Spolu a Pirátů se STAN. Podle Fialy klade hnutí důraz zejména na kontaktní kampaň a petiční stánky. Někteří přítomní členové grémia drželi při tiskové konferenci plakáty s fotografií Okamury a nápisy "Jsme proti válce!" a "Zastavíme zdražování".

Lídrem pražské kandidátky za SPD, Trikoloru a hnutí PES bude Milan Urban. Za důležité označil zlevnění a zkvalitnění života Pražanů. "S odborníky jsme připravili konkrétní a funkční řešení přímého nákupu energií mimo burzu," řekl.

Další možné zlevnění vidí ve snížení stálých poplatků v gesci města, například ve snížení daně z nemovitosti nebo nájmu v městských bytech. Pomoci rodinám chce příspěvkem 5000 korun na každého školáka na jeho mimoškolní aktivity. Město a městské společnosti by podle Urbana měly být řízeny skutečnými odborníky namísto aktivistů a ideologů.

Související

Jaroslav Bašta

Bašta bojuje se zákeřnou nemocí, Okamura prosí o klid pro poslance

Poslanec a neúspěšný prezidentský kandidát Jaroslav Bašta (SPD) leží podle informací serveru PrahaIN.cz v kritickém stavu v nemocnici. Předseda opozičního hnutí Tomio Okamura potvrdil, že kolega bojuje se zákeřnou nemocí. SPD prosí o zachování klidu a maximálního soukromí Bašty.
Lucie Martin-Nešporová, právnička a bývalá diplomatka. Rozhovor

Babiš prezidentem? Napadá mě slovo ostuda. Šíří dezinformace, sám uvěřil i tomu, že je diplomat, říká Martin-Nešporová

Právnička a bývalá diplomatka Lucie Martin-Nešporová v rozhovoru pro EuroZprávy.cz zhodnotila české předsednictví v Radě Evropské unie i různá vyjádření kandidátů z kampaně před prvním kolem prezidentské volby. „Obecně nelze vykládat právo tak, že si přečtete jeden paragraf a bez souvislostí si jej vyložíte, jak se Vám zlíbí. Tím spíš, že jde o Ústavu,“ komentovala například tvrzení Jaroslava Bašty (SPD) o tom, že by odvolal vládu. „Pan Babiš prezidentem v kontextu například výsledků Evropské komise ke střetům zájmu? Tak mě napadá asi slovo ostuda,“ dodala zkušená právnička s mnohaletými zkušenostmi z Francie.

Více souvisejících

Jaroslav Bašta Svoboda a přímá demokracie (SPD)

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 3 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Aktuální počasí: Silný vítr doprovodí studenou frontu, platí výstraha

Velikonoce má podle předpovědi doprovázet velmi teplé počasí, ve čtvrtek jim ale bude předcházet přechod studené fronty přes Česko. Meteorologové v souvislosti s ní varují před silným větrem. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy