Kandidáti do Rady ČT mluvili před poslanci hlavně o hospodaření

Především o hospodaření České televize a souvisejících ekonomických tématech hovořili kandidáti do Rady ČT na dnešním veřejném slyšení před sněmovním volebním výborem. Debata se vedla i o vyváženosti televize nebo jejím zpravodajství. Kněz Zbigniew Czendlik hovořil o opomíjení některých menšin nebo o vztahu Čechů k Polákům.

Poslanci mají z 56 kandidátů vybrat čtyři nové členy rady za její dosavadní členy, kterým na konci května skončí mandáty.

Například bývalý předseda Rady ČTK a dlouholetý šéf sportovní redakce Českého rozhlasu Miroslav Augustin uvedl, že výše koncesionářských poplatků je dostačující a že ČT chudobou netrpí. O vhodnosti poplatků jako způsobu financování ČT mluvili i další kandidáti.

Podle Augustina jsou prostory pro úspory v televizi značné a ČT má dostatek peněz. "Rada je podle mě kolektivní orgán, takže říkat, že se v ní chci specializovat na to či ono, je nesmysl," řekl Augustin. V případě zpravodajství by podle něj měla být ČT férová bez ohledu na to, zda je volební rok.

Režisér a bývalý šéf činohry Národního divadla Michal Dočekal řekl, že poplatky jsou nesporná věc a není odpůrcem jejich zvyšování. Podotkl však, že nemá dost informací pro to, aby navrhl podrobnější způsob jejich růstu.

Koncesionářské poplatky jako správný způsob financování ČT označil i kvestor ČVUT a bývalý člen Dozorčí komise ČT za Obec architektů v letech 2003 až 2010 Jiří Boháček. Českou televizi čeká podle něj velký problém s lidskými zdroji, protože zaměstnává značné množství lidí nad 60 let a také ve věku 50 až 60 let. Informoval poslance, že na žádost televizí a divadel připravuje ČVUT obor, který bude vychovávat odborníky na televizní techniku. Poukázal i na to, že průměrná mzda na jednoho zaměstnance ČT je 44.000 korun, což je podle jeho názoru dost i na Prahu.

Římskokatolický kněz Czendlik poznamenal, že vztah českých občanů k Polákům nepatří k nejvřelejším. Když byla zveřejněna jména kandidátů do rady, dostal prý několik doporučení, aby si sbalil 'svých pár švestek' a odcestoval na sever. Autorům těchto rad podle něj vadí hlavně to, že je Polák. Vyzval k překonávání vzájemné nedůvěry, předsudků a mýtů. "Proto bych v radě rád reprezentoval tyto národnostní, etnické, náboženské i různé sociální skupiny nebo menšiny," řekl. Opomíjené jsou podle něj především skupiny národnostní a etnické a jako přiklad uvedl, že pouze ostravské studio vysílá zprávy v polštině. Poslání televize není podle něj bojovat s Radou ČT, ale budovat laskavější a pravdivější svět.

Novinář a publicista Pavel Černocký řekl, že by se v radě věnoval především politické vyváženosti. Zajímal by se o to, aby vysílání bylo vyvážené, nikdo nebyl preferován, ale ani ostrakizován, a aby prostor pro politické strany byl úměrný volebním výsledkům. Na dotaz předsedy výboru Stanislava Berkovce (ANO) ohledně vysílání ČT o koronavirové epidemii řekl, že mu vadila absence panelu odborníků. Pokud by se svolali odborníci s různými názory na hodinovou debatu, zajímalo by to podle jeho mínění diváky víc.

Poslanci vybírají čtyři členy Rady České televize náhradou za ty radní, kterým skončí mandát. K 30. květnu skončí mandát Jaroslavu Dědičovi, Jaroslavu Maxmiliánu Kašparů, Jiřímu Kratochvílovi a místopředsedovi Rady Danielu Váňovi.

Z 56 kandidátů vybere volební výbor 12 kandidátů pro plénum Sněmovny. Na každé volné místo v radě tak budou mít poslanci na výběr ze tří lidí.

Rada má 15 členů, které volí a odvolává Poslanecká sněmovna. Má je volit tak, aby v ní byly zastoupeny významné regionální, politické, sociální a kulturní názorové proudy. Rada mimo jiné volí generálního ředitele ČT. Prostřednictvím Rady ČT uplatňuje veřejnost svoje právo na kontrolu veřejnoprávní televize.

Související

Senát ČR

Do Rady ČT byli v prvním kole zvoleni Fištejn, Denčevová a Procházková

Ve prvním kole tajných voleb Senát zvolil tři ze šesti členů Rady České televize. Z 46 kandidátů získali nadpoloviční většinu hlasů publicista Jefim Fištejn, rozhlasová moderátorka Ivana Chmel Denčevová a šéfredaktorka magazínu EDUzín a bývalá editorka Portálu ČT24 Barbora Procházková. 
Senát ČR

Senátoři se zapojí do volby rad ČT a ČRo, Pavel podepsal zákon

Třetinu členů rad České televize (ČT) a Českého rozhlasu (ČRo), které zatím kompletně volí Sněmovna, bude od letošního října volit Senát. Změna má podle vládní koalice posílit odolnost obou veřejnoprávních médií vůči politickým tlakům. Novela, kterou dnes prezident Petr Pavel podepsal, má také zpřísnit nominaci kandidátů do rad veřejnoprávní televize a rozhlasu. O prezidentově podpisu novely formoval Hrad.

Více souvisejících

Rada České televize Česká televize Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 47 minutami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Gerhskovich zůstává ve vazbě. Rusové ho hodlají soudit kvůli údajné špionáži

Pobyt Evana Gershkoviche, který je prvním západním novinářem obviněným v Rusku ze špionáže od dob studené války, ve vazbě bude pokračovat. Moskevský soud v úterý odmítl jejich odvolání. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy