Kandidáti za Lepší Sever nesmí do ČSSD. Nebudu platit kampaň expravičáků, řekl Hamáček

Kandidáti, kteří přerušili svá členství v ČSSD, aby mohli do krajských voleb jít za koalici Lepší Sever, je podle předsedy strany a vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) nemohou obnovit. Řekl to dnes novinářům. Hamáček je přesvědčen o tom, že metoda, kterou někteří politici v Ústeckém kraji zvolili, je proti stanovám sociální demokracie.

"Už teď nejsou členy sociální demokracie," uvedl Hamáček.

"Automaticky tam naskočilo příslušné ustanovení, že pokud někdo kandiduje za jiný subjekt než sociální demokracii, tak mu zaniká členství, a to přerušení členství na to dle mého názoru a dle názoru našich právníků nemá vliv," řekl. Dotčení politici zatím informaci oficiálně nemají, Hamáček řekl, že strana se věnuje kampani. "Technické věci vyřešíme poté," dodal.

ČSSD byla nejprve v trojkoalici Lepší Sever s Ústeckým fórem občanů (UFO) a mosteckým ProMost v čele se sociálnědemokratickým hejtmanovým náměstkem Martinem Klikou. Předsednictvo ČSSD však kandidátku neschválilo a podalo vlastní v čele s Jaroslavem Krákorou. Lepší Sever kandiduje jako dvojkoalice. Kandidáti uskupení, kteří byli členové ČSSD, své členství ve straně přerušili, lídrem Klika zůstává.

"Rozhodli se spojit s uskupením, které z hlediska politiky nemá k sociální demokracii nijak blízko. A já jako předseda sociální demokracie nebudu platit kampaň expravičáků," řekl Hamáček. Dodal, že jako sociální demokrat a předseda strany má povinnost zajistit, aby strana byla reprezentována co nejlépe.

Na kandidátce ČSSD je na čtvrté pozici Petr Benda (BEZPP), bývalý předseda krajské ČSSD na Ústecku, který byl před lety donucen k odchodu. Benda po odchodu z ČSSD figuroval na společné kandidátce extremistické Dělnické straně sociální spravedlnosti (DSSS) a Paroubkových Národních socialistů Lev-21.

ČSSD chce v případě vítězství v krajských volbách kromě jiného zřídit v Ústeckém kraji fakultní nemocnici. Měla by vzniknout z Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem. V kraji je osm nemocnic, převážně spadají pod společnost Krajská zdravotní, do které patří i Masarykova nemocnice.

Související

ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.
Jan Hamáček

Policie odložila kauzu Hamáčkovy neuskutečněné cesty do Moskvy

Policie odložila kauzu neuskutečněné cesty do Moskvy bývalého ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD). Informaci České televize potvrdil ČTK mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Podle policie zanikla trestní odpovědnost, protože Hamáček od dalšího jednání dobrovolně upustil.

Více souvisejících

Jan Hamáček ČSSD Ústecký kraj

Aktuálně se děje

před 29 minutami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 2 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ukrajina poprvé vyrobí deset samohybných houfnic Bohdana na podvozku Tatra

Ukrajinské zbrojovky tento měsíc poprvé vyrobí deset ukrajinských samohybných houfnic Bohdana a v následujících měsících toto množství ještě vzroste, uvedl dnes na sociálních sítích ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy