Karel Gott spojoval generace. Zeman lituje, že na setkání v Lánech už nedošlo

Zpěvák Karel Gott spojoval mnohé generace, což se téměř žádnému zpěvákovi nepodaří. Dnes to po summitu zemí visegrádské skupiny řekl novinářům český prezident Miloš Zeman. Vyjádřil také lítost nad tím, že už Gott nemohl využít pozvání do Lán, které mu prezident nabídl u příležitosti zpěvákových červencových 80. narozenin.

Karel Gott zemřel v úterý po těžké nemoci. Zeman připomněl, že si s Gottem telefonoval u příležitosti zpěvákových narozenin. "Tehdy jsme se dohodli, že pozvu mistra Gotta, jeho paní a jeho dvě dcery do Lán. Bohužel nejdřív dostal zápal plic, potom leukémii. Je mi to nesmírně líto, byl to zpěvák, který spojoval mnohé a mnohé generace. To se téměř žádnému zpěvákovi nepodaří," řekl prezident.

Ve středu v první reakci na Gottovo úmrtí Zeman uvedl, že to je zarmucující zpráva pro celou zemi. Gott byl podle něj skutečný umělec, který se rozdával druhým a daroval svůj život všem Čechům.

Zeman letos uvedl, že zvažuje, že Gottovi udělí vyšší státní vyznamenání. Řekl ale, že by zpěváka ocenil až v příštím roce, aby si mohl cenu osobně převzít, když se letos potýká se zdravotními komplikacemi. Gott v roce 2009 získal od Zemanova předchůdce Václava Klause medaili Za zásluhy I. stupně.

Související

Signatář Charty 77 Daniel Kroupa nechce soudit umělce, kteří podepsali Antichartu sloužící k dehonestaci opozice. Rozhovor

Umělci před 45 lety morálně selhali. Z Anticharty se někteří pokoušeli vylhat. Gott sehrál režimu trapnou roli, říká Kroupa

Podlehli tlaku komunistického režimu a nechali se jím ostudně zneužít. Přesně před 45 lety morálně selhali umělci, především herci, když v Národním divadle v pátek 28. ledna 1977 podepsali Antichartu, která dehonestovala opozici, jež na sebe upozornila občanskou iniciativou Charta 77 kritizující systém. O týden později 4. února 1977 v pražském Divadle hudby normalizátory podpořili i textaři, hudebníci a zpěváci včetně Karla Gotta. Někdejší signatář Charty 77 Daniel Kroupa dovede pochopit, že někteří měli vážné důvody k tomu, aby špatný skutek v podobě Anticharty udělali. „Mrzí mě, když se z toho někteří lidé i po letech pokoušeli vylhat a při tom se do té hanebnosti propadali ještě hlouběji. Gott sehrál režimu trapnou roli. Chtěl zpívat, mít se dobře,“ říká v exkluzivním rozhovoru pro EuroZprávy.cz bývalý politik Daniel Kroupa.

Více souvisejících

Karel Gott Miloš Zeman prezident čr Praha

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy