Karel Janeček se rozjel: Babišovi vlezla moc na mozek. Ještě horší je Klaus

Karel Janeček je nejen podnikatel a matematik, ale také miliardář, filantrop a bojovník proti korupci. A i když na počátku podporoval Andreje Babiše, dnes od něj dává ruce pryč. Zodpovědnost za současnou situaci prý ale necítí.

Karel Janeček už dříve prozradil, že když založil v roce 2011 Nadační fond proti korupci, přišel za ním Andrej Babiš a snažil se ho přesvědčit, aby založil politickou stranu. Matematik by byl šéf a Babiš by ji prý finančně podporoval. Taková iniciativa sice byla Janečkovi sympatická, přesto ji ale odmítl.

Od té doby se toho hodně změnilo. Babiš založil hnutí ANO a sám vstoupil do politiky. A poté, co Babiš jako šéf ANO koupil mediální skupinu Mafra, se změnil i Janečkův postoj k osobě šéfa hnutí ANO. 

„U mě Babiš skončil na celé čáře v okamžiku, kdy si koupil média. On svůj konflikt zájmů nejenže neodstranil, ale neuvěřitelným způsobem prohloubil, což je absolutně neakceptovatelné,“ vysvětluje teď Janeček v rozhovoru pro Prostor X.

Janeček se domnívá, že Babišovi moc vlezla na mozek, přesto je přesvědčený, že jeho prvotní úmysly nebyly špatné. Současný premiér prý sice nekrade, ale zneužívá svou moc.

Podnikatel obecně není nadšený z toho, jak se česká politika vyvíjí. Za největšího „zlojeda“ historie pak ale nepovažuje Babiše, ale exprezidenta Václava Klause. Je přesvědčený, že právě on nejvíce poškodil Českou republiku tím, že ji pomáhal rozkrádat.

Na otázku, jestli má nějaké důkazy, že Klaus chtěl aktivně přispět k rozkradení republiky odpověděl: „Ano, mám pro to i důkazy, ano. Bohužel je není možné uplatnit u soudu.“ Dodal také, že dnes se už nekrade tak vulgárně a veřejně.

Související

Více souvisejících

Karel Janeček Andrej Babiš Václav Klaus

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Putinův sluha Lukašenko: Nikdy jsme si nežili tak dobře, jako nyní

Prezident Běloruska Aleksandr Lukašenko prohlásil, že jeho země nikdy nezažila lepší časy než nyní. Ve své řeči porovnal éru po rozpadu SSSR s aktuální situací. Upozornila na projev Ukrajinska pravda s odkazem na běloruskou agenturou BelTa.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy