Karel Schwarzenberg už nebude kandidovat do Sněmovny. Jsem prastarý dědek, řekl

Bývalý ministr zahraničí a čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg (82) už v příštích volbách nebude kandidovat do Sněmovny, aby obhájil svůj poslanecký mandát. Schwarzenberg to řekl serveru Reflex.cz. Stejný úmysl oznámil v neděli i další bývalý předseda TOP 09 a nynější předseda jejího poslaneckého klubu Miroslav Kalousek.

"Já už v příštích volbách nenastoupím, dneska už jsem nejstarší poslanec a opravdu prastarý dědek," řekl Schwarzenberg. "Budu to jenom pozorovat a komentovat, ale už nebudu kandidovat," dodal.

Označil to za naprosto finální rozhodnutí. Schwarzenberg je přesvědčen o tom, že nynější předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, která nahradila v čele strany Jiřího Pospíšila, je zárukou dobré budoucnosti TOP 09. "Na každý pád jsem přesvědčen, že do příští Sněmovny zase vstoupíme," řekl Schwarzenberg serveru.

M. Kalousek a K. Schwarzenberg budou ve sněmovně mnoho chybět. Vždy byla radost se od nich učit. Cíl je nyní ještě jasnější: spolupráce opozičních stran. Za mě (po nedávných vyjádřeních) pokládám za nejlogičtější spolupráci s ODS. A čím víc se podaří, tím líp.

— Dominik Feri (@DominikFeri) July 13, 2020

Miroslav Kalousek v neděli uvedl, že chce jednat o vytvoření předvolebního bloku stran, který by ve volbách příští rok uspěl. Dosavadní snahy nepřinesly výsledky podle něho i kvůli osobním ambicím stranických představitelů.

Karel Schwarzenberg v rozhovoru pro Reflex označil Kalouska za nejlepšího řečníka ve Sněmovně.

Související

Karel Schwarzenberg

Rakousko se rozloučilo s Karelem Schwarzenbergem

Karel Schwarzenberg byl významnou postavou, vlastencem a Evropanem, prohlásil vídeňský arcibiskup a kardinál Christoph Schönborn během dnešního pohřbu bývalého českého ministra zahraničí. Uvedla to rakouská média.

Více souvisejících

Karel Schwarzenberg top 09 Miroslav Kalousek volby 2021

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

Vláda schválila novelu zákona o zbraních, která reaguje na střelbu na FF UK

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy