Zeman už se nedočká. Prezident by mohl dostat další pravomoc, naznačila Valachová

V současné době se řeší některé ústavní novely, které by svým způsobem změnily dosavadní český politický systém. Mezi ně by patřilo například rozšíření pravomocí prezidenta, který by nově mohl mít zákonodárnou iniciativu, anebo klouzavý mandát pro ministry.

Ke zmiňovaným změnám základního zákona České republiky se v rozhovoru pro Interview ČT24 vyjádřila také právnička, exministryně školství a poslankyně Kateřina Valachová (ČSSD). Podle jejího názoru nelze momentálně očekávat přijetí ústavní novely, která by takto revolučně změnila český politický systém, což je správné. 

"Odborníci se shodují, že naše ústava, zrozená v 90. letech, je v pořádku, neměla by se příliš změnit. Koneckonců ten poslední zásah, přímá volba prezidenta, doteď vlní vlny politické scény. Není to zkrátka tak jednoduché změnit ústavu,“ vysvětlila poslankyně.

Velké naděje však vkládá do klouzavého mandátu, kdy by se budoucí ministři či ministryně museli rozhodnout, zda se budou plně věnovat svým povinnostem, anebo rozloží svůj čas mezi sněmovnu a vládu. Poslanci jsou tomu naklonění a ani senátoři by s tím neměli mít problém.  

Zpřesnění pravomocí prezidenta

"Ale jakmile se řeknou prezidentské pravomoci, vždycky je oheň na střeše, názory jsou různé, změna jeho pravomocí je velice nepravděpodobná,“ předpokládá Valachová.

Její názor je takový, že se prezident republiky těší vysoké úctě mezi občany, kteří k němu vzhlížejí, a kteří od něj očekávají ten nejlepší charakter. "Já jsem spokojená s tím, že máme prezidenta v úctě, a to by se měnit nemělo. Všichni ale spokojení nikdy nebudou, to je jasné na sto procent,“ nechala se slyšet.

Skepsí nešetřila bývalá ministryně školství ani vůči nápadům současného českého prezidenta Miloše Zemana, který by chtěl rozšířit prezidentské pravomoci. Ty by spočívaly například v silnějším vetu, k němuž jej podle jeho názoru opravňuje přímá volba, kdy za ním stojí většinová podpora z řad voličů.

"Nicméně co se týká možnosti zákonodárné iniciativy prezidenta republiky, tak já osobně bych byla pro, aby tuto možnost měl, tedy vstupovat i aktivně jako navrhovatel do legislativního procesu. Nakonec stejně musí vždy rozhodnout sněmovna a Senát. Z mého pohledu to nenabourává parlamentní demokracii jako takovou,“ řekla Valachová. 

"Pokud něco našemu prezidentovi přiznat, a dlužno říct, že by to už nebyl Zeman, já bych podpořila onu zákonodárnou iniciativu, u dalších bych byla při zemi. Přece jen vládne vláda a v jejím čele premiér,“ vyjádřila pochopení k negativnímu názoru některých právních expertů. 

Související

Kateřina Valachová

Valachová kritizuje účast ČSSD ve vládě s ANO

Hnutí ANO vytváří podle kandidátky na předsedkyni ČSSD Kateřiny Valachové ve Sněmovně účelové koalice s ODS, KSČM či SPD a vliv sociální demokracie na dění v kabinetu je malý. Pokud se to nezmění, ministři ČSSD budou do voleb ve vládě pouze "dožívat", což nemá smysl, řekla ČTK Valachová v rozhovoru před sjezdem. Delegáty při on-line jednání nechce přesvědčovat abstraktními vizemi, ale nabídkou tvrdé práce.

Více souvisejících

Kateřina Valachová politika

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Nikol Pašinjan, arménský premiér

Svět je na pokraji další války. Spor mezi Ázerbájdžánem a Arménie se vyostřuje

Pokud Arménie odmítne ustoupit v jednáních s Ázerbájdžánem ohledně navrácení některých území, která kontroluje od 90. let minulého století, hrozí vypuknutí války. Uvedl to arménský premiér Nikol Pašinjan během setkání s obyvateli příhraničních obcí v regionu Tavuš na severovýchodě země poblíž hranic s Ázerbájdžánem.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

Sníh z českých hor nadále mizí. Tání bude pokračovat, uvedli meteorologové

V Česku se momentálně souvislá sněhová pokrývka vyskytuje pouze na hřebenech Šumavy, Krkonoš a Hrubého Jeseníku. Maximálních hodnot bylo dosaženo už v únoru. Podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) navíc bude tání sněhu pokračovat. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy