Kauza ROP Severozápad: Expolitik Leo Steiner vyzval kraje k vymáhání škody

Bývalý regionální politik a státní úředník Leo Steiner vyzval vedení Ústeckého a Karlovarského kraje k vymáhání škody v kauze Regionálního operačního programu (ROP) Severozápad. V kauze podal státní zástupce obžalobu na 27 místních politiků a podnikatelů.

Steiner dříve pracoval na Úřadu regionální rady ROP Severozápad. V roce 2012 po odchodu z úřadu upozornil na možnou korupci související s ROP Severozápad a později podal kvůli údajným machinacím s evropskými dotacemi trestní oznámení. Dnes novinářům Steiner řekl, že chce přimět oba kraje, aby o vymáhání škody v kauze jednala zastupitelstva ještě před krajskými volbami. 

Steiner už v roce 2012 podal trestní oznámení kvůli podezření na předražení některých krajských zakázek. "Platit musí viníci, pokud někdo způsobí nějakou škodu, nechť ji zaplatí. Budu na zastupitelstvu v Ústeckém a Karlovarském kraji a byl bych rád, pokud by tam byl požadavek na vymáhání škody zařazen jako zvláštní bod programu," uvedl.

K zařazení bodu do programu potřebuje veřejnost 1000 podpisů před jednáním. Steiner věří, že to nebude nutné a iniciativu převezmou zastupitelé. "Spousta projektů byla předražena. Majetek organizované zločinecké skupiny, která stane před soudem, je veliký. Věřím, že se alespoň část z něj vrátí občanům," řekl. "Dopisem jsem vyzval vedení krajů včetně všech zastupitelů a ministryni financí, aby v kauze ROP Severozápad vymáhali škodu po vinících," uvedl.

ROP Severozápad provázely potíže od roku 2010. Program byl kvůli neprůhlednému rozdělování peněz a chybám v projektech také téměř na dva roky pozastaven. EU vyměřila za chyby už dříve sankci 2,7 miliardy korun.

S vyšetřovateli spolupracuje jeden z obžalovaných, bývalý ředitel dotačního úřadu Petr Kušnierz. Mezi obžalovanými jsou ve své době vlivní podnikatelé Alexandr Novák či Daniel Ježek, tři bývalí hejtmani a úředníci. "Škoda byla vyčíslena na 14 miliard korun, tu škodu mají zaplatit viníci, nikoliv daňoví poplatníci," uvedl Steiner.

Osoby v tomto případě policie začala stíhat kvůli poškození finančních zájmů EU, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, účasti na organizované zločinecké skupině, zneužití pravomoci, porušení povinnosti při správě cizího majetku a podplácení.

Související

Ilustrační foto

Před soudem stane kvůli dotaci z ROP Severozápad deset lidí

Před ústeckým krajským soudem stane deset lidí obžalovaných v souvislosti s dotací z regionálního operačního programu (ROP) Severozápad na rekonstrukci mosteckého hotelu. Hlavní postavou případu je bývalý ředitel a bývalý akcionář regionální stavební firmy Herkul Vladimír Repáč.

Více souvisejících

rop severozápad Leo Steiner Ústecký kraj Karlovarský kraj

Aktuálně se děje

před 30 minutami

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Miloš Zeman zůstává v nemocnici. Lékaři dnes zhodnotí jeho aktuální stav

Lékařské konzilium v pondělí zhodnotí aktuální zdravotní stav exprezidenta Miloše Zemana, který od minulého týdne leží na jednotce intenzivní péče v pražské Fakultní nemocnici Motol. Zeman byl přes víkend nadále ve vážném, ale stabilizovaném stavu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy