Kauzu Babišova střetu zájmů převzal evropský žalobce

Nově fungující Úřad evropského veřejného žalobce (EPPO) převzal kauzu střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO), v níž čeští vyšetřovatelé zkoumají, zda mohl být kvůli čerpání dotací či veřejných zakázek ze strany koncernu Agrofert spáchán trestný čin.

Z Česka úřad evropského žalobce zatím převzal 12 trestních kauz týkajících se závažné hospodářské kriminality s dopadem na evropský rozpočet. Napsal to dnes server iROZHLAS.cz. Své firmy včetně Agrofertu vložil Babiš do svěřenských fondů a dlouhodobě odmítá, že by střet zájmů měl. Televizi Nova premiér sdělil, že české orgány pomoc unijních institucí nepotřebují.

"Ve věci již není Vrchní státní zastupitelství v Praze činné," uvedl sekretariát vrchní státní zástupkyně v Praze na dotaz serveru, zda nově fungující Úřad evropského veřejného žalobce převzal kauzu ke střetu zájmů. Pražské vrchní státní zastupitelství případ dozorovalo. Když ovšem začala 1. června unijní prokuratura fungovat, nahlásilo ho do Lucemburku, kde instituce sídlí. "Nevyplynulo to z žádného nového důkazu, ale je to navázáno na vznik nové instituce," uvedla minulý týden jeho šéfka Lenka Bradáčová.

Česká policie se kauzou kolem Babiše zabývá na základě širšího trestního oznámení od prosince 2019. Nyní případ dostal na starosti jeden z pověřených unijních žalobců působících v Česku. Tým vyšetřovatelů, který na případu pracuje, by měl zůstat beze změny, píše iROZHLAS.cz.

Možným střetem zájmů českého premiéra se zabývá vedle české policie také Evropská unie. Podle auditorů Evropské komise je Babiš ve střetu zájmů, neboť ovládá svěřenské fondy, do nichž vložil svůj majetek. Dotace ze strukturálních fondů Evropské unie v celkovém řádu stamilionů korun, které dostaly firmy z holdingu Agrofert od 9. února 2017, jsou proto podle závěru auditorů neoprávněné. Střet zájmů stejně jako Babiš odmítá také Agrofert.

Podle premiéra je Úřad evropského veřejného žalobce další institucí, která bude zasahovat do vnitřních záležitostí ČR a salámovou metodou získávat pro Brusel víc a víc pravomocí, citovala ho televize Nova. Kauza je účelová a dávno ji vyšetřují české orgány, které nepotřebují pomoc od "evropských byrokratů", uvedl. "Zase ale mají další ´bič´ na Babiše a naši známí profesionální udavači mají zase další místo, kam udávat," dodal Babiš.

Podle evropského žalobce za Česko Petra Klementa již byly případy převzaté Úřadem evropského veřejného žalobce přiděleny konkrétním pověřeným žalobcům, uvedl iROZHLAS.cz. Pověřených žalobců bylo dosud v ČR jmenováno pět. "Můžu říct průběžné číslo. V současnosti nám bylo nahlášeno kolem 45 případů, z nich jsme zatím přijali 12," řekl Klement. O jaké případy přesně jde, nechtěl říct s odkazem na vnitřní pravidla unijní prokuratury.

"Případy, které si necháváme, patří skutečně z nich mezi ty nejzávažnější podle pravidel, která úřad schválil. Další kauzy budou průběžně napadávat, tudíž věřím, že se dostaneme na mnohem vyšší čísla," uvedl také Klement.

EPPO funguje od počátku června, zabývat se bude závažnou hospodářskou kriminalitu poškozující finanční zájmy Evropské unie. Pod sebou bude mít zástupce všech zemí Evropské unie vyjma Polska, Maďarska, Irska, Švédska a Dánska. Tyto země se na práci úřadu podílet nebudou. Unijní orgány odhadují, že EU kvůli různým finančním podvodům přišla jen v roce 2019 o zhruba 460 miliard eur (téměř 12 bilionů korun). Prokuratura počítá s tím, že ročně se bude zabývat přibližně 3000 případy.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Úřad evropského veřejného žalobce (EPPO) EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy