Kdo bude novým ombudsmanem? Návrhy do volby se ještě mohou měnit

Sněmovna bude volit nového veřejného ochránce práv až příští měsíc, nejdříve 12. února. Návrhy kandidátů se teoreticky mohou měnit do konce ledna, řekl dnes ČTK předseda sněmovní volební komise Martin Kolovratník (ANO).

Stažení kandidatury ohlásila poslankyně ANO a zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková, kterou nominoval prezident Miloš Zeman. Kolovratník poznamenal, že technicky je možné, aby prezident navrhl nového kandidáta. Nejzazší termín pro změny a nové návrhy je pátek 31. ledna, uvedl předseda volební komise. Podklady totiž poslanci musejí dostat aspoň deset dnů před samotným volebním aktem.

Helena Válková čelí kritice kvůli článku z konce 70. let, pod nímž je podepsána společně s komunistickým prokurátorem Josefem Urválkem. Odstoupení od kandidatury ale zdůvodnila svým někdejším členstvím v bývalé Komunistické straně Československa. Sněmovní volební komise dnes dopoledne oficiální vyjádření Válkové ještě neměla. Kandidatury se může vzdát kdykoli do konce měsíce. Druhou možností podle Kolovratníka je, že by Zeman nominaci Válkové stáhl. Prezident o víkendu uvedl, že k takovému kroku není důvod, když Válková kandidaturu sama odmítla.

Miloš Zeman zmínil, že by mohl nominovat poslankyni ČSSD Kateřinu Valachovou. Prezidentovi ji chce doporučit předseda sociální demokracie a vicepremiér Jan Hamáček. Zatím ale není jasné, zda by se Valachová účastnila už nadcházející volby, nebo až volby druhé, pokud by první nebyla úspěšná. Senát navrhl Víta Alexandera Schorma, který je vládním zmocněncem u Evropského soudu pro lidská práva, a advokáta Jana Matyse.

Valachová o víkendu na sociální síti naznačila, že by dala přednost své možné účasti až v případné druhé volbě. Premiér Andrej Babiš (ANO) se o víkendu vyjádřil ve smyslu, že by ombudsmanem neměl být současný ani bývalý politik.

Prezident a Senát navrhují do sněmovní volby ombudsmana po dvou kandidátech. Zeman nominoval jen Válkovou. Současné veřejné ochránkyni práv Anně Šabatové končí mandát 18. února.

Volba ombudsmana je dvoukolová. Případné druhé kolo by se mohlo konat možná ještě v únoru, spíše ale až na březnové schůzi Sněmovny. Pokud by poslanci ani ve druhém kole nikoho z kandidátů nevybrali, uskutečnila by se zcela nová druhá volba.

Související

Stanislav Křeček

Ombudsmana Křečka bude nově zastupovat Schorm

Novým zástupcem ombudsmana bude právník Vít Alexander Schorm, kterého nominoval Senát jako svého jediného kandidáta. Devětačtyřicetiletý Schorm dosud působí jako vládní zmocněnec pro zastupování České republiky před Evropským soudem pro lidská práva. Poslanci mu dnes v tajných volbách dali přednost před dvěma kandidáty, které navrhl prezident Miloš Zeman.
Senát ČR

Senát na zástupce ombudsmana navrhl zástupce ČR před Evropským soudem Schorma

Vládní zmocněnec pro zastupování České republiky před Evropským soudem pro lidská práva Vít Alexander Schorm se stal jediným senátním kandidátem na zástupce ombudsmana. Horní komora ho dnes vybrala v prvním kole tajné volby. Druhého kandidáta horní komora nevybrala ani ve druhém volebním kole. Advokátu Jakubu Křížovi chyběl ke zvolení jeden hlas, právničce a ombudsmance na ministerstvu obrany Lence Marečkové čtyři hlasy.

Více souvisejících

ombudsman Poslanecká sněmovna Helena Válková (ANO) Kateřina Valachová Martin Kolovratník Miloš Zeman prezident čr

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy