Kdo nahradí Hamáčka? Ve hře je Maláčová

Místopředsedkyně ČSSD a dosavadní ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) nekomentovala, zda bude kandidovat na předsedkyni ČSSD. Se svým volebním výsledkem v Praze, kde vedla stranickou kandidátku, je spokojená. Podle Maláčové po vypadnutí sociálních demokratů ze Sněmovny nebudou mít obyčejní lidé v politice zastání. Obává se zdražování energií a návrhů na odklad důchodového věku či zavedení poplatků ve zdravotnictví.

Šéf strany Jan Hamáček oznámil, že na předsednictvu 25. října rezignuje. Dodal, že ostatním členům vedení žádný postup nedoporučuje. Maláčová nekomentovala, zda bude kandidovat na předsedkyni strany. "Uvidíme. Skutečně je to velmi čerstvé," řekla místopředsedkyně sociální demokracie. Podle ní strana vyhodnotí, kde se stala chyba, a na dalších krocích se dohodne předsednictvo koncem října.

S výsledkem v Praze je ministryně spokojena. Podotkla, že jí průzkumy nedávaly šance. ČSSD v metropoli získala čtyři procenta hlasů, což je pod celostátním výsledkem 4,66 procenta. Před čtyřmi lety získali sociální demokraté v Praze 5,57 procenta hlasů.

Spolustraníky za to, že byli vidět v kampani méně, nekritizuje. "Poslední, co bych chtěla, aby se sociální demokraté hádali," řekla Maláčová.

Podle ní po vypadnutí ČSSD ze Sněmovny nebudou mít v politice obyčejní lidé zastání. "Já z toho mám velký strach. První věc, která přijde, bude masivní zdražování energií. Nevím, kdo lidem pomůže, když sociální demokracie nebude ve Sněmovně," řekla dosavadní ministryně práce. Obává se také návrhů na zvyšování věku pro nástup do penze či na zavedení zdravotnických poplatků.

Maláčová řekla, že strana bude plánovat návrat. Zmínila lidovce, kteří se po vypadnutí ze Sněmovny do dolní komory po čtyřech letech zas vrátili.

Po několika dotazech se místopředsedkyně strany s novináři rozloučila. Řekla, že odjíždí na večírek.

Související

Zdeněk Koudelka Rozhovor

25 let od opoziční smlouvy. Navzdory nálepkování zajistila stabilní vládu a snížila schodek rozpočtu, míní Koudelka

Před čtvrtstoletím, 9. července 1998, uzavřely dvě tehdy nejsilnější tuzemské politické strany Smlouvu o vytvoření stabilního politického prostředí v České republice, známou jako opoziční smlouva. Výsledkem byla jednobarevná vláda vítěze voleb, ČSSD vedené Milošem Zemanem, tolerovaná druhou stranou v pořadí, ODS v čele s Václavem Klausem. Ačkoliv se proti tomuto uspořádání kriticky vymezovaly menší politické subjekty a část veřejnosti i médií, mezi voliči ČSSD a ODS mělo nezanedbatelnou podporu, uvádí v rozhovoru pro server EuroZprávy.cz politolog a právník Zdeněk Koudelka. 

Více souvisejících

ČSSD Jana Maláčová (ČSSD) Jan Hamáček

Aktuálně se děje

před 28 minutami

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 8 hodinami

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy