Kdo nahradí Kuberu? O post šéfa Senátu se zřejmě utkají Vystrčil a Růžička

Předseda Senátu nejspíš vzejde z duelu dvou kandidátů. Senátorský klub ODS dnes na tuto funkci nominoval svého předsedu Miloše Vystrčila, kterému přislíbili podporu lidovci. Klub Starostů se rozhodl navrhnout dosavadního prvního místopředsedu horní komory Růžičku (za STAN a TOP 09), řekl ČTK manažer klubu Starostů Jan Doležálek.

Zástupci všech klubů se mají nástupnictvím po zesnulém šéfovi Senátu Jaroslavu Kuberovi (ODS) zabývat ve středu. "Podle reakcí předsedů klubů se potom dál budeme bavit, jak postupovat," řekl Vystrčil. Doležálek uvedl, že rozhodnutí Starostů nominovat Růžičku padlo už v pondělí. S oznámením nominace chtěl STAN původně počkat až po středečním jednání šéfů frakcí.

"Respektuji dosavadní uspořádání ve vedení Senátu, kdy předsedou Senátu na toto období je zástupce ODS, předsednictvo KDU-ČSL doporučuje senátorům našeho klubu, aby podpořili kandidáta ODS Miloše Vystrčila," uvedl Jurečka na twitteru.

Respektuji dosavadní uspořádání ve vedení Senátu, kdy předsedou Senátu na toto období je zástupce ODS, předsednictvo @kducsl doporučuje senátorům našeho klubu, aby podpořili kandidáta @ODScz Miloše Vystrčila.

— Marian Jurečka (@MJureka) February 4, 2020

Místo v čele Senátu připadlo ODS po předloňských senátních volbách, po nichž kluby občanských demokratů a Starostů měly stejný počet členů. Od obsazení křesla předsedy horní komory se pak odvíjelo i další povolební uspořádání.

Senát nyní vede Kuberův zástupce Jiří Růžička z aktuálně nejpočetnějšího klubu Starostů, který má 19 členů. Posílil díky loňskému vítězství Davida Smoljaka (za STAN) v doplňovacích senátních volbách v Praze. ODS má i po úmrtí Kubery v klubu 18 senátorů, neboť do něj minulý týden vstoupila Jitka Chalánková (nezávislá), která do té doby v žádné z frakcí nebyla. Kuberův nástupce v Senátu za Teplicko vzejde až z doplňovacích senátních voleb, jejichž první kolo bude na konci března.

Kubera předloni ve finále porazil nynějšího předsedu senátního výboru pro EU Václava Hampla z klubu KDU-ČSL, který má 15 členů. Kandidát STAN Jan Horník vypadl v prvním kole a stal se jedním z místopředsedů horní komory spolu s Růžičkou, Jiřím Oberfalzerem (ODS), Miluší Horskou z klubu KDU-ČSL a Milanem Štěchem z klubu ČSSD, který má 13 členů.

Sedmičlenný senátorský klub ANO ani šestičlenný Klub pro liberální demokracii - Senátor 21 o místo ve vedení horní komory neusilovaly.

Budoucí předseda Senátu povede horní komoru do letošních podzimních senátních voleb, po nichž se v návaznosti na jejich výsledky vedení Senátu upraví.

Související

Petr Pavel

Pavel se těší největší důvěře mezi vrcholnými politiky, zjistilo CVVM

Nejdůvěryhodnějším z vrcholných českých politiků je podle šetření CVVM prezident Petr Pavel, jemuž věří 54 procent lidí. Je tak jediným politikem, na kterého mají lidé převážně pozitivní názor. Nejvíce lidé nedůvěřují premiérovi Petru Fialovi (ODS) a předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09). 

Více souvisejících

Senát ČR Miloš Vystrčil (ODS) Jaroslav Kubera ODS Marian Jurečka (KDU-ČSL) KDU - ČSL Starostové a nezávislí (STAN) Jiří Růžička (senátor)

Aktuálně se děje

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Jaderné zbraně se přesunou na orbitu? Rusko vetovalo rezoluci o zastavení zbrojení ve vesmíru

Rusko ve středu vetovalo návrh rezoluce OSN předložené Spojenými státy a Japonskem, která vyzývá všechny státy světa, aby zabránily závodům v jaderném zbrojení ve vesmíru.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy