Kdy se zavřou restaurace? Hamáček navrhl středu, Blatný mluví o úterý

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) by s přechodem opatření do čtvrtého stupně protiepidemického systému (PES) nečekal do pátku, ke změně by podle něj mělo dojít nejpozději ve středu. Hamáček to dnes řekl v České televizi. O přechodu na vyšší stupeň systému bude v pondělí rozhodovat vláda.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) tento týden avizoval, že kvůli horšící se epidemické situaci v pondělí vládě navrhne přesun do vyššího stupně protiepidemického systému. Řekl, že lidé budou mít čas se na přechod připravit.

Podle Hamáčka by to mělo nastat nejpozději ve středu. Zdůvodnil to obavou z aktuálních čísel. "Já bych otevřeně řečeno do pátku nečekal, protože mě ten nárůst čísel děsí," řekl. Poukázal na zkušenost ze září. "Jakmile to chytne exponenciálu, tak máme v lednu obrovský problém," řekl. Zdůraznil, že jde pouze o jeho názor.

Přechod do vyššího stupně by podle PES znamenal opětovné uzavření restaurací a služeb. Podle Hamáčka bude vláda jednat o jejich odškodnění.  Líbí se mu rakouský scénář, byl by pro odškodnění minimálně ve výši 80 procent loňského obratu. "Pokud máme vůbec dát těm lidem zejména v gastro byznysu a dalších nejvíce zasažených oblastech nějakou naději, tak jim prostě musíme nabídnout odškodnění," řekl Hamáček.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček dnes v televizi Prima řekl, že vše nasvědčuje tomu, že vláda v pondělí zpřísnění schválí. Hotely a restaurace by pak musely podle Havlíčka zavřít ke konci týdne, obchody a služby by mohly dále fungovat. 

Havlíček chce najít scénáře kompenzačních balíčků pro ubytovací služby, restaurace a dále i ostatní provozovny, které by kvůli vládnímu rozhodnutí musely zavřít. Podle Havlíčka vzniklo více variant. "Vždy jsme říkali, že pokud bude nějaká restrikce nebo prodloužení restrikce, automaticky s tím musí přijít kompenzace," uvedl. Stát se bude podle ministra snažit nahradit prokazatelné náklady všem, kteří budou mít zákaz fungování.

Diskuze o kompenzacích pro obory zasažené v souvislosti s vládními opatřeními proti koronaviru se podle Havlíčka vedou celý víkend. Dnes o nich jednal s prezidentem Asociace hotelů a restaurací Václavem Stárkem, prezidentem Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomášem Prouzou, přítomen byl za Asociaci malých a středních podniků a živnostníků Luboš Kastner. Účastnila se jich také ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO), pod jejíž resort spadají například ubytovací služby. "Průběžně jsem v kontaktu také s panem (Vladimírem) Dlouhým z Hospodářské komory," řekl Havlíček.

Hamáček se dnes také omluvil za zmatky s kritizovaným vládním usnesením ohledně prodeje nápojů z restaurací a jejich výdejových okének. Bude podle něj třeba jej upravit jiným způsobem.

Ministr Blatný bude podle serveru Seznam Zprávy navrhovat zpřísnění už od úterý. Uzavřít bude chtít restaurace, hotely i služby, napsal portál.

Související

ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.
Jan Hamáček

Policie odložila kauzu Hamáčkovy neuskutečněné cesty do Moskvy

Policie odložila kauzu neuskutečněné cesty do Moskvy bývalého ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD). Informaci České televize potvrdil ČTK mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Podle policie zanikla trestní odpovědnost, protože Hamáček od dalšího jednání dobrovolně upustil.

Více souvisejících

Jan Hamáček Restaurace Vláda ČR odškodnění Jan Blatný

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 38 minutami

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

John Kirby, koordinátor strategické komunikace Národní bezpečnostní rady

Íránský útok na Izrael byl podle USA trapným neúspěchem

Masivní dronový a raketový útok Íránu na Izrael byl "velkolepým a trapným neúspěchem", uvedl v pondělí Bílý dům. S tímto prohlášením přišel den poté, co americké jednotky pomohly Izraeli sestřelit většinu raket a bezpilotních letadel vypálených Teheránem.

před 8 hodinami

Ilustrační fotografie.

Vražda v Pohodlí na Svitavsku se dostala k soudu. Muži vinu odmítají

U Krajského soudu v Hradci Králové se v pondělí začala projednávat kauza předloňské vraždy v domě v Pohodlí u Litomyšle na Svitavsku. Dvojice mužů je obviněna z toho, že utýrala muže, jehož tělo následně uvařila v sudu, kosti spálila a další ostatky rozvezla po okolí. Oběma hrozí výjimečný trest. 

před 9 hodinami

Výhled počasí: Chladno bude do konce dubna. Přibude i srážek

Nadprůměrně teplé počasí se na nějaký čas loučí s Českem. Minimálně do konce dubna mají lidé počítat s podprůměrnými teplotami, vyplývá z aktuálního měsíčního výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy