Ke jmenování do RRTV Sněmovna navrhla i bývalého ředitele ČT Janečka

Ke jmenování do Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) Sněmovna navrhla mimo jiné bývalého generálního ředitele České televize Jiřího Janečka, někdejšího člena rady Milana Boušku a předsedkyni České ženské lobby Martu Smolíkovou. V prvním kole poslanci vybrali šest navržených kandidátů, celkem jich poslanecké kluby nominovaly deset.

Jedno místo v takzvané velké vysílací radě zatím dolní komora neobsadila. Výsledky tajné volby dnes oznámil předseda sněmovní volební komise Martin Kolovratník (ANO).

Janečka navrhlo hnutí ANO, Boušku ODS a Smolíkovou Piráti. Místa v radě obhájili ve volbě nominanti občanských demokratů Václav Mencl a KSČM Daniel Novák, které doplní další kandidát ANO Jiří Maceška.

Ke zvolení bylo zapotřebí 94 poslaneckých hlasů. Janečka, Mencla a Macešku volilo vždy 138 poslanců, Bouška získal 135 hlasů, Smolíková 125 hlasů a Novák 102 hlasů.

Do druhého kola volby, které se podle Kolovratníka uskuteční zřejmě příští týden, postoupili nominant KDU-ČSL, nynější člen rady Marek Poledníček, a kandidátka SPD Lenka Králová. Poledníkovi dalo hlas 68 poslanců a Králová obdržela 77 hlasů. Ze sněmovního výběru vypadli poslanec ČSSD Petr Dolínek s 34 hlasy a někdejší výkonný ředitel mediálního domu Empresa Media Daniel Köppl, kterého navrhlo hnutí ANO a jenž získal 16 hlasů.

Ve 13členné RRTV končí šestiletý mandát sedmi členům 24. května. Členy jmenuje a odvolává na návrh Sněmovny premiér. Koncem července skončí mandát další člence Dagmar Zvěřinové, sněmovní volba k obsazení tohoto místa se uskuteční později.

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání mimo jiné uděluje, mění a odnímá licence k provozování vysílání, dohlíží na pluralitu programové nabídky a informací a dbá na obsahovou nezávislost vysílání. Rada sleduje obsah rozhlasového a televizního vysílání, za porušení vysílacích zákonů ukládá sankce.

Související

StarDance odhalila jména pěti mužských účastníků třinácté řady.

StarDance 2024 je kompletní. Tančit budou také herci Blažek a Hes

Jména všech deseti účastníků podzimní třinácté řady StarDance jsou známá. Česká televize ve středu na sociálních sítích odhalila jména pěti mužů, kteří se objeví na parketu. Už v pondělí prozradila, jaké slavné ženy budou usilovat o titul královny tanečního parketu. 

Více souvisejících

Česká televize Jiří Janeček Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy