Klaus: Česká republika se nachází na křižovatce, politici to nevidí

Bývalý prezident Václav Klaus a jeho institut od nadcházejících sněmovních voleb neočekávají žádnou výraznou změnu. Chtěl by ale, aby přispěly k probuzení veřejnosti, která by si podle něj měla uvědomit důležitost některých témat. Klaus to novinářům řekl při dnešním představení knihy s názvem Volby 2021 - budou o něčem?. Sepsal ji společně se spolupracovníky z Institutu Václava Klause.

Podle bývalého prezidenta se institut rozhodl k volbám vyjádřit, i když v nich jeho zástupci nebudou kandidovat. V knize vyjadřují obavu, že nadcházející sněmovní volby nebudou o podstatných věcech. Klaus odmítl "trivializaci voleb" na hesla typu "antiBabiš" nebo na podněcování strachu z Ruska a Číny, což považuje za "zástupná, a proto falešná témata".

Bývalý prezident novinářům řekl, že Česká republika se nachází na významné dějinné křižovatce. Vytkl politickým stranám, že to nevidí a že se podstatným tématům záměrně vyhýbají. Členy institutu podle Klause trápí, že se kvalitativně mění západní svět, a nechtějí tomu jen přihlížet.

Kniha se skládá z pěti příspěvků, které sepsali jKlaus a jeho spolupracovníci. V předmluvě Klaus společně se svým bývalým kancléřem Jiřím Weiglem uvádí, že Česko stojí před zásadním ohrožením své existence, suverenity a budoucí prosperity. Obávají se, že se ČR stane objektem "gigantického levičáckého sociálního experimentu". V textu se vyslovují proti Pirátům a dvěma opozičním koalicím, uspokojení "pro skutečného demokrata a svobodného člověka" nevidí ani v konání premiéra Andreje Babiše (ANO) a jeho potenciálních spojenců, i když k němu jsou autoři smířlivější.

Ve svém příspěvku pak Klaus opakuje, že po odchodu svého syna z vedení Trikolóry nebude mít koho volit. Uvádí, že se s žádnou stranou, v podobě jak se dosud prezentují, není schopen identifikovat. Deprimuje ho dnešní ODS, protože od ní má očekávání. Záblesky racionálního postoje vidí u SPD a Svobodných, koncepčně správné základy našel u Trikolóry.

Související

Andrej Babiš Glosa

Události Petra Nutila: Novoroční boj o euro, oddávající Babiš a Rajchl lanaří Vémolu

Naše planeta Země úspěšně oběhla další elipsu kolem Slunce, v pořadí už dvoutisící dvacátou čtvrtou, počítaje v nejpopulárnějším letopočtu současnosti. Pozemšťané toto oběhnutí oslavili jako vždy kolektivním opíjením, plašením zvířat a trháním si vlastních končetin skrze odpalování množství zábavní pyrotechniky. Hezky to dokazuje, že nemáme duševně daleko k racionalitě původních vynálezců ohňostrojů ve staré Číně, kteří je používali hlavně k zahánění zlých duchů. No nic. 

Více souvisejících

Václav Klaus Volby

Aktuálně se děje

před 38 minutami

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dominik Feri

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

včera

včera

Válka v Izraeli

Válka v Pásmu Gazy má už 34 tisíc mrtvých. Úřady nacházejí stovky těl u nemocnic

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

včera

Chladné počasí pokračuje. Meteorologové očekávají další mrazivé noci

Mrazivé noci budou pokračovat i v tomto týdnu, vyplývá z aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Během nadcházející noci klesnou teploty pod nulu na většině území. Uprostřed týdne pak může i sněžit. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy