Klaus mladší rezignoval na předsedu Trikolóry, strana má dočasné vedení

Václav Klaus mladší se dnes na mimořádném předsednictvu hnutí Trikolóra vzdal postu předsedy strany. Hnutí do voleb povede jeho první místopředsedkyně Zuzana Majerová Zahradníková. Zástupci Trikolóry to dnes uvedli na tiskové konferenci. Klaus své rozhodnutí odejít z čela strany i z politiky obecně oznámil na sociálních sítích.

"Přestože jsme rozhodnutím předsedy Trikolóry překvapeni, přesto ho umíme lidsky pochopit," uvedlo předsednictvo ve svém usnesení. Klaus podle nich vybudoval zcela nové politické hnutí a podařilo se mu obklopit lidmi, kteří si nezbytnost existence takového subjektu uvědomují. "Společně jsme vtiskli našemu hnutí jasný, zřetelný a především pro tuto zemi nesmírně potřebný politický program. Jeho práce v Poslanecké sněmovně je velmi důležitá a prospěšná pro naši zemi," dodali.

Uvedli, že hnutí i nadále bude pokračovat v přípravě na volby, a to i se svými partnery. Nedávno se Trikolóra domluvila na společné kandidatuře do sněmovních voleb se Soukromníky a Svobodnými. "Své závazky vůči partnerům, se kterými jsme se spojili, naplníme. Dnes jsme spolu telefonicky komunikovali, takže budeme pokračovat dál," řekla Majerová Zahradníková

Dodala, že vedení strany se ujala na základě stanov hnutí. Celorepublikový sněm se podle ní uskuteční až po volbách. Zda po nich bude kandidovat na post předsedkyně, je podle ní předčasná otázka.

Poslanec Klaus ve svém prohlášení dnes uvedl, že odejde z čela strany, nebude kandidovat do Sněmovny a ukončí veřejné aktivity. Důvody odchodu z veřejného dění označil z drtivé většiny za osobní. Jeho otec, bývalý prezident Václav Klaus by jeho odchod z politiky považoval za velkou ztrátu. Odpoledne uvedl, že se synovo rozhodnutí ještě pokusí zvrátit.

V prohlášení Klaus mladší uvedl, že Trikolóra dosáhla v krajských volbách 3,4 procenta hlasů celostátně, má strukturu ve všech krajích, má i peníze na kampaň. "Chyba je ve mně. Nemám energii a prostě nemůžu teď svolávat ostatní na zteč, když vím, že bych sám šel bez chuti. Všechno na světě je práce," vysvětlil, proč se nechce ve volbách angažovat. I nadále si stojí za tím, co jako předseda hnutí hájil.

Trikolóru založil poslanec Klaus mladší v roce 2019 poté, co byl vyloučen z ODS i jejího poslaneckého klubu.

Související

Václav Klaus ml.

Václav Klaus mladší nebude kandidovat ve sněmovních volbách

Poslanec a předseda Trikolóry Václav Klaus mladší nepovede hnutí, které založil, do sněmovních voleb, nebude ani kandidovat a ukončí veřejné aktivity. Uvedl to na facebooku a potvrdil ČTK. Chce svolat sněm strany, aby se mohl formálně vzdát funkce předsedy strany. Důvody odchodu z veřejného dění označil z drtivé většiny za osobní.
Václav Klaus ml.

Odchod Klause mladšího může souviset s plány jeho otce, míní politolog

Odchod poslance a předsedy Trikolóry Václava Klause mladšího z politiky může souviset s politickými plány jeho otce, bývalého prezidenta Václava Klause. Myslí si to politolog z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Josef Mlejnek. Podle Lubomíra Kopečka z Masarykovy univerzity v Brně jde o politický příběh nenaplněné kariéry. Politologové to dnes řekli na dotaz ČTK.

Více souvisejících

Václav Klaus ml. Trikolóra hnutí občanů Zuzana Majerová Zahradníková (Trikolóra)

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy