Klaus nechce vrátit Puškinovu medaili, kterou mu udělil Putin

Bývalý prezident Václav Klaus nechce vrátit Puškinovu medaili, kterou mu udělil v roce 2007 ruský prezident Vladimir Putin. Klaus to řekl serveru Lidovky.cz. Někteří držitelé Puškinovy medaile ocenění vrátili kvůli nynějšímu vojenskému útoku Ruska na Ukrajinu.

Klaus v souvislosti s tím prohlásil, že odmítá laciné rusobijství. Puškinova medaile je od roku 1999 udělována ruským občanům i cizincům za významný přínos v kultuře, humanitních vědách či jiných oborech a také za sbližování národů a kultur. Klaus ji dostal v době, kdy byl prezidentem.

"Považuji za dětinské tuto medaili demonstrativně někomu vracet," řekl Klaus. "To bych musel být veden na popraviště, abych něco takového eventuálně mohl udělat," prohlásil.

Bývalý český prezident serveru řekl, že zmíněné ocenění není "žádná Putinova medaile", ale Puškinova. "Za druhé nevymyslel ji Putin, ale jeho předchůdce (Boris) Jelcin. Takže to není žádný Putinem vytvořený řád nebo něco takového. Za třetí to není medaile ruského prezidenta, ale Ruské federace," doplnil Klaus.

Někteří lidé ocenění vrátili poté, co Rusko zahájilo 24. února invazi na Ukrajinu. Třeba slovenský spisovatel Ján Štrasser se medaile veřejně vzdal. "Bohužel Puškinova medaile je i Putinova medaile, certifikát o jejím udělení podepsal prezident Ruské federace," uvedl.

Klaus vracení Puškinovy medaile označil za "triviální hříčky". "A zejména odmítám i dnes existující laciné rusobijství a odmítám šmahempopírání ruské kultury a všech podobných věcí," uvedl. Útok ruské armády na Ukrajinu Klaus po zahájení invaze odsoudil. "Napadení suverénní země je neakceptovatelné a je potřeba jej odsoudit," uvedl v prohlášení z 24. února společně se svými spolupracovníky z Institutu Václava Klause.

Puškinovu medaili odmítl vrátit také hudebník Jaromír Nohavica, který ocenění dostal v roce 2018. Prohlásil, že si ocenění ponechá, protože ho dostal "za písně, a ne za válčení". Veřejně ale také řekl, že nesouhlasí s Putinem a že je proti válce.

Navzdory tomu ale zpěvák ztrácí možnosti koncertování. Přišel například o turné v Polsku a proti jeho vystoupení ve městě veřejně vystoupil i starosta polských Katovic.

Marcin Krupa na facebooku uvedl, že rozhodnutí považuje za správné, když hudebníka označil za "osobu sympatizující s Putinem". Propagaci takového umělce si prý v současné době neumí představit.

Nohavica v záložce koncertů na svém webu neuvádí ani koncert v Uherském Brodě. Vystoupení mělo proběhnout příští týden v úterý, po zásahu města se tak ale nestane. Známý písničkář na webu doslova napsal, že jde o "zákaz koncertování". Koncert mu prý byl zrušen z důvodu "nedostatečné distance vůči prezidentovi Ruské federace".

Nohavica rovněž chtěl během března uspořádat benefiční koncert, jehož výtěžek by šel na konto SOS Ukrajina Člověka v tísni. Organizace se ale k tomuto záměru jasně vyjádřila. "O této iniciativě jsme předem nevěděli, ale i kdyby nám pořadatelé dali vědět dříve, odmítli bychom ji. Před chvílí jsme tak po dohodě s nimi učinili," uvedla  na twitteru.

"Myslíme si, že je těžko obhajitelné, aby písničkáři přijímali medaile od autoritářů, kteří nechávají zavírat a zabíjet oponenty a rozpoutávají války, aby pak posílali jejich obětem peníze. S něčím takovým nechceme spojovat dobré jméno Člověka v tísni," dodala organizace.

Související

Andrej Babiš Glosa

Události Petra Nutila: Novoroční boj o euro, oddávající Babiš a Rajchl lanaří Vémolu

Naše planeta Země úspěšně oběhla další elipsu kolem Slunce, v pořadí už dvoutisící dvacátou čtvrtou, počítaje v nejpopulárnějším letopočtu současnosti. Pozemšťané toto oběhnutí oslavili jako vždy kolektivním opíjením, plašením zvířat a trháním si vlastních končetin skrze odpalování množství zábavní pyrotechniky. Hezky to dokazuje, že nemáme duševně daleko k racionalitě původních vynálezců ohňostrojů ve staré Číně, kteří je používali hlavně k zahánění zlých duchů. No nic. 

Více souvisejících

Václav Klaus

Aktuálně se děje

před 29 minutami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ANO vyzvalo vládu, aby zveřejnila částku, kterou Česko přispěje na nákup munice pro Ukrajinu

Opoziční hnutí ANO vyzvalo vládu, aby alespoň v hrubých obrysech zveřejnila částku, kterou Česká republika přispěje na nákup munice pro Ukrajinu zemím mimo Evropskou unii. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy