Klienti domova ve Vejprtech dostanou méně, než ministryně slíbila. Na vině je zákon

Klienti domova pro zdravotně postižené, který v neděli časně ráno zachvátil ve Vejprtech na Chomutovsku ničivý požár, obdrží jednotlivě zatím jen deset tisíc korun v rámci dávky mimořádné okamžité pomoci. Částka, která přijde opatrovníkům, je podstatně nižší, než jakou hned po příjezdu na místo neštěstí, při němž zahynulo osm obyvatel, slibovala ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

V přímém přenosu České televize ministryně Maláčová tehdy uvedla, že přeživší z domu pro mentálně postižené klienty, které v neděli ve Vejprtech na Chomutovsku postihl požár, obdrží od Úřadu práce ČR příspěvek v hodnotě 50 tisíc Kč. „Hned v pondělí v 8 hodin ráno do Vejprt přijedou úředníci a klientům vyplatí dávku jednorázové pomoci ve výši 50 tisíc Kč,“ konstatovala Maláčová. Její slova se ale ostře rozcházejí s realitou. Mentálně postižení mají ale dostat jen deset tisíc korun, které jsou stále na cestě.

Úřady shodně tvrdí, že nikdo nepochybil, neboť instituce postupují dle zákona. „Jakkoli s klienty, které požár připravil o majetek, lidsky soucítíme, musíme se ale řídit zákonem,“ tvrdí pro EuroZprávy.cz tisková mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková. Zákon ukládá, že Úřad práce ČR musí vždy zkoumat bonitu klienta, to znamená , že se dotazuje na aktuální majetkové poměry jednotlivých klientů. „Zákon sice ukládá vyplacení 15 násobku životního minima, které činí 51 150 Kč, ale každá žádost se musí posoudit individuálně. Na základě podrobného zkoumání rozhodl Úřad práce ČR o vyplacení dávky mimořádné okamžité pomoci ve výši 10 tisíc korun,“ doplňuje Beránková.

Jak je ale možné, že ministryně Maláčová otevřeně hovořila o částce 50 tisíc korun, která bude hned další den ráno vyplacena klientům v rámci dávky mimořádné pomoci? Nesrovnalost ve výroku ministryně vysvětluje tisková mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí ČR Kristýna Křupková tím, že paní ministryně obdržela od Úřadu práce ČR informaci o vyplacení částky až 51 tisíc korun. „Skutečně jsme tuto informaci ještě v neděli od Úřadu práce ČR obdrželi, a proto ji paní ministryně vyřkla. My jsme věřili, že klienti dosáhnout na maximum této částky. Je ale nutné si také uvědomit, pod jakými emocemi byla paní ministryně, když bezprostředně po přijetí na místo poskytovala své prohlášení. Vládla tam neskutečně napjatá atmosféra, a proto nebyl čas celou záležitost podrobně vysvětlit. Jednoznačně se ale každý úředník musí řídit pravoplatnými zákony,“ uvedla Křupková.

Pomohli vlastní fondy i hasiči

Problémem je, že klienti ani ve středu dopoledne neobdrželi od Úřadu práce ČR žádné peníze. „Bohužel zatím nic nepřišlo. Máme ale příslib, že každému klientovi bude vyplacen spodní limit ve výši deseti tisíc korun,“ říká ředitel Městské správy sociálních služeb ve Vejprtech Viktor Koláček. I když prostředky do středečního dopoledne nedorazily, klienti nestrádají: „Máme určité fondy, z nichž jsme obyvatelům okamžitě poskytli potřebné. Mnozí přišli úplně o vše, někomu zbyly jen dva páry bot, jinému jen žabky. Co nepohltily plameny, zničila voda, která například kompletně protekla skladem, v němž měli klienti umístěné letní věci. Obrovsky nám pomohli místní hasiči, kteří postiženým požárem věnovali tepláky a jiné oblečení,“ děkuje ředitel Koláček.

Také on je částečně rozladěn, že původně byla řečena dávka mimořádné okamžité pomoci ve výši 50 tisíc korun. „Zřejmě paní ministryně Maláčová propadla chvilkovému optimismu, že se klientům hned pomůže,“ vysvětluje si Koláček, který ale nechce, aby jeho slova vyzněla jako kritika Maláčové. „Chápu, že se musí postupovat dle zákonů. Musím říci, že paní ministryně dodržela svůj slib a hned ráno přijel do Vejprt pan Radim Gabriel, ředitel Úřadu práce v Ústí nad Labem, a začal řešit finanční pomoc.“

Koláček bude usilovat o to, aby klientům byla vyplacena vyšší částka. „Podáme na Úřad práce ČR další žádost, aby se dávka klientům zvedla. I když rozumím, že se musí postupovat dle zákonů, přijde mně v této situaci necitlivé zjišťovat bonitu jednotlivých klinetů. Například dotazy, kolik má jednotlivý klient uloženo na vkladních knížkách, mě zarazily,“ přiznává Koláček.

Jeho snaha navýšit dávku mimořádné okamžité pomocí, nemusí být marná. „Pokud zjistíme, že žádost je odůvodnitelná, a prokáže se, že dávka nestačí, může být částka skutečně navýšena. Opět ale budeme každý případ zkoumat jednotlivě,“ uvádí tisková mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková.

Statik potěšil Vejprty

Alespoň jeden velký problém řediteli Koláčkovi a vedení Vejprt odpadl. Statik ve středu ráno zjistil, že budova, kterou zachvátil požár, se nemusí strhávat. „To je dobré zjištění, že máme skelet v pořádku, tím potěšil celé Vejprty. Teď ale musíme zjistit, zda bude nutné strhávat jednotlivé stropy, je nutné prověřit jednotlivé stěny a příčky, které jsou prolité vodou. Budeme muset rozhodnout, zda mohou zůstat, nebo se zbourají a postaví se nové. Do týdne až do čtrnácti dnů bychom chtěli mít jasno o tom, kde budou klienti trvale bydlet,“ přeje si Viktor Koláček, který vítá, že část klientů si nyní vzaly domů jejich rodiny. Případné rychlý návrat uspíšila i zpráva, že Policie ČR už dokončila vyšetřování příčiny neštěstí.

V současné době klienti bez rodin bydlí ve dvou budovách vzdálených 30 metrů od původního domu, který zachvátil požár. „Bohužel ani skutečnost, že klienti bydlí hned vedle budovy, kterou obývali před požárem, nenapomáhá jejich psychice. Většina se dožaduje, aby se vrátili zpět a nejsou schopni pochopit, že nyní to nelze. Při té vší zkáze je alespoň pozitivní, že klientům zůstal personál, na který je zvyklý až fixovaný. Přesto se na některých klientech trauma dosti promítá, proto jsme požádali o pomoc psychology,“ podotýká místostarosta Vejprt Vlastimír Volín (STAN), který při ničivé pekelné apokalypse, po níž přišlo o život 8 lidí a 30 se zranilo, zasahoval osobně a díky vdechu zplodin musel být hospitalizován v nemocnici. „Můj zdravotní stav opravdu není nyní na pořadu dne, ani já ho neřeším. Máme důležitější starosti.“ Jednou z nich je i důstojné rozloučení s oběťmi požáru. „Vejprty se budou chtít rozloučit s těmi, co tragédii nepřežili. Chceme jim tedy vypravit důstojný pohřeb,“ přeje si místostarosta. Kdy se bude konat, zatím neví. „Výhledově jsme se bavili o prvním únorovém týdnu, ale jde jen o výhledový termín. Závazné datum jsme ještě neřešili,“ dodává místostarosta Volín.

Související

Ilustrační fotografie

Dohra požáru ve Vejprtech: Starostka si nedala líbit kritiku od neziskovek

Starostka Vejprt na Chomutovsku se dnes ohradila proti apelu platformy organizací na pomoc handicapovaným. Platforma v úterý vyzvala Vejprty, aby zajistily klientům nedávno vyhořelého domova pro postižené důstojnější podmínky, než měli v něm. Podle uskupení domov už před požárem nesplňoval požadavky na důstojné bydlení lidí s postižením. Starostka Jitka Gavdunová (ODS) dnes ČTK řekla, že domov by byl dávno uzavřen, kdyby nesplňoval kritéria.
Oheň, ilustrační fotografie

Dům ve Vejprtech podpálili tři klienti? Skončili v psychiatrické léčebně

Vedení domova pro zdravotně postižené ve Vejprtech podezírá tři klienty z toho, že způsobili nedělní požár, při kterém zemřelo osm lidí. Tito klienti byli z preventivních důvodů převezeni do psychiatrické léčebny, řekl dnes ČTK ředitel městských sociálních služeb Viktor Koláček. Policie případ vyšetřuje jako obecné ohrožení z nedbalosti.

Více souvisejících

požár v domově pro postižené ve Vejprtech (19. 1. 2020) Jana Maláčová (ČSSD) Ministerstvo práce a soc. věcí sociální péče

Aktuálně se děje

před 41 minutami

před 1 hodinou

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Americký dolar (USD), ilustrační fotografie

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov. Takže co se vlastně děje na finančních trzích?

před 2 hodinami

před 2 hodinami

V případě, že Putin vyhraje na Ukrajině, dostane se do bezprostřední blízkosti východní hranice NATO. Což Západ považuje za vojenskou hrozbu.

Hrozivý scénář pro Evropu. Analytici ISW varují, Rusové vítězstvím na Ukrajině obsadí pohraničí NATO

Lidé, kteří nerozumí, proč je nutné, aby Ukrajina v boji s ruským agresorem zvítězila, si musí uvědomit, co se stane, pokud se Rusku podaří prolomit všechny linie v napadené zemi? Pokud by tedy Rusko dosáhlo v tomto střetu vítězství, Evropu by mohla čekat temná perspektiva. Potenciálně by to mohlo otevřít dveře pro další konflikty ve všech zemích na východní hranici NATO, včetně Slovenské republiky. Ukrajině vážně chybí zbraně a munice, a proto je nezbytná podpora ze strany Spojených států. Nicméně dodávky pomoci z Washingtonu nyní čelí vážným problémům.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

Francouzský prezident Emmanuel Macron a srbský prezident Aleksandar Vučič během společné tiskové konference před pracovní večeří v prezidentském Elysejském paláci v Paříži (Francie, 8. dubna 2024).

Rusové ztrácí nejdůležitějšího evropského spojence. Srbsko se přiklání k Západu

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Britská královská rodina, ilustrační fotografie.

Princezna Kate zůstane doma sama. William učinil zásadní rozhodnutí

Poprvé od chvíle, kdy princezna Kate v březnu odhalila diagnózu, se princ William vrátí k povinnostem člena britské královské rodiny. Informují o tom zahraniční média. Kate přitom není jediným zástupcem monarchie, který omezil veřejná vystoupení ze zdravotních důvodů. S rakovinou se potýká také král Karel III. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy