Koalice bude daň z příjmu řešit. ANO couvá od návrhu 15 procent, oznámila Valachová

Vládní koalice se podle místopředsedkyně poslaneckého klubu ČSSD Kateřiny Valachové ještě definitivně nedohodla na tom, jaká bude sazba daně z příjmu při zrušení superhrubé mzdy. Valachová to dnes řekla novinářům před jednáním Sněmovny. Hnutí ANO podle ní kvůli ekonomickým dopadům druhé vlny koronavirové epidemie couvá od úmyslu zavést patnáctiprocentní daň.

Koalice zrušení superhrubé mzdy slíbila ve svém vládním programovém prohlášení, v němž se zavázala ke snížení daně z příjmu na 19 procent. Na zrušení superhrubé mzdy a zavedení patnáctiprocentní daně z příjmu se koaliční strany dohodly koncem srpna. Zároveň má zůstat sazba 23 procent pro lidi s příjmem zhruba nad 139.000 korun měsíčně. Nyní činí efektivní zdanění pro zaměstnance 20,1 procenta.

Úmysl naplnit vládní slib a zrušit superhrubou mzdu oznámil premiér Andrej Babiš (ANO) v polovině prázdnin. "Je potřeba snížit daňové zatížení zaměstnanců, bylo by dobré vrátit se na 15 procent, co slibovala ODS," uvedl tehdy. Později řekl, že opatření je cílené na to, aby zaměstnancům zůstalo víc peněz. Kompenzovat má i to, že vláda s výjimkou učitelů a pracovníků v sociálních službách nepočítá na příští rok s růstem platů ve veřejném sektoru.

Valachová dnes řekla, že od svého úmyslu ANO nyní couvá. "Slovy paní ministryně (financí Aleny) Schillerové a ministra (dopravy a průmyslu Karla) Havlíčka se posouvá směrem k cíli z programového prohlášení vlády a opouští záměr 15 procent," řekla. Finální koaliční dohoda podle ní však není hotová i vinou toho, že část členů vlády je v karanténě. "Chceme ji dosáhnout co nejrychleji, pravděpodobně v tomto týdnu," dodala.

Také podle Schillerové musí rozhodnutí padnout v nejbližších dnech. Za daňově nejčistší považuje snížení daně na 15 procent a stávající sazbu 23 procent pro lidi s vysokým příjmem. "Pokud to bude znamenat, že bychom nesehnali podporu pro rozpočet, tak ustoupíme na 19 a 23 procent s kompenzací," řekla ministryně. Kompenzace by se podle ní měla týkat osob samostatně výdělečně činných - dvě třetiny peněz zaplacených na sociální pojištění by si mohli zahrnout do výdajů.

Podle Schillerové je také jednou z variant k diskusi to, že by patnáctiprocentní sazba platila dva roky, po nichž by mohla přejít v devatenáctiprocentní. Takovou možnost by neměl problém podpořit prezident Miloš Zeman, uvedla. Varianta odkladu zrušení superhrubé mzdy podle ní není přípustná.

Koaliční dohoda na patnáctiprocentní sazbě podle Schillerové existovala, do hry se ale na pondělním zasedání vrátila valorizace platů státních zaměstnanců. "Říkám otevřeně, že jsem proti, protože průměrná mzda v národním hospodářství poroste o 0,8 procenta," uvedla s tím, že výjimkou jsou učitelé, pracovníci v sociálních službách nebo lékaři, jejichž platy se řeší v úhradové vyhlášce.

ČSSD podle Valachové byla po celou dobu vyjednávání k patnáctiprocentní sazbě skeptická. "Ne že bychom si nepřáli víc peněz do kapes lidí, ale celou dobu jsme říkali, že máme obrovský výpadek daňových příjmů. Bohužel to vrácení druhé vlny a zhoršení ekonomické situace dostalo ten návrh do hry. Z toho důvodu ANO couvá z 15 procent a hledáme další shodu," řekla.

Související

Kateřina Valachová

Valachová kritizuje účast ČSSD ve vládě s ANO

Hnutí ANO vytváří podle kandidátky na předsedkyni ČSSD Kateřiny Valachové ve Sněmovně účelové koalice s ODS, KSČM či SPD a vliv sociální demokracie na dění v kabinetu je malý. Pokud se to nezmění, ministři ČSSD budou do voleb ve vládě pouze "dožívat", což nemá smysl, řekla ČTK Valachová v rozhovoru před sjezdem. Delegáty při on-line jednání nechce přesvědčovat abstraktními vizemi, ale nabídkou tvrdé práce.

Více souvisejících

Kateřina Valachová Daně Hnutí ANO mzdy / platy Poslanecká sněmovna Alena Schillerová

Aktuálně se děje

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

včera

včera

včera

USA potrestají Írán za víkendový útok. Od spojenců čekají stejnou reakci

Bílý dům ve středu v noci oznámil, že jako reakci na víkendový letecký útok Íránu na Izrael uvalí na Írán nové sankce a očekává podobné kroky od svých spojenců. Informaci přinesla agentura  AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy