Koalice by ráda hlasovala o daních, opozice hrozí Ústavním soudem

Pokud bude Sněmovna o zvýšení některých daní hlasovat ve středu před ukončením rozpravy, jak dnes navrhlo hnutí ANO, opozice to napadne u Ústavního soudu. Zatím se na tom dohodly ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN, diskusi povedou ještě s Piráty, řekl dnes novinářům předseda lidovců Marek Výborný.

Vládní koalice prosadila pevný termín hlasování o daňovém balíčku v reakci na dlouhé projevy opozičních poslanců při třetím čtení návrhu. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) novinářům řekl, že ze strany opozice jde o zjevné obstrukce.

Podle Výborného je návrh ANO na hlasování o zákonu před ukončením rozpravy v rozporu s právy poslanců na to, aby se k předloze vyjádřili. "Pokud tímto způsobem bude uzmuto právo, které mají poslanci z jednacího řádu, tak jsme připraveni se obrátit na Ústavní soud," řekl. Předseda lidovců je také přesvědčen o tom, že návrh na stanovení termínu hlasování byl schválen v rozporu s jednacím řádem Sněmovny.

Hamáček poukázal na to, že opoziční kluby zablokovaly návrh, aby se dnes diskuse protáhla i po 14:00. "Všichni, kdo koukají na přenos, vidí, že je to obstrukce proti daňovému balíčku. Veškeré možnosti, které jsme nabízeli (na prodloužení jednání), byly zamítnuty," uvedl. Dosud se podle něj o daních mluvilo na plénu Sněmovny 22 či 23 hodin. "Myslím, že to je dostatečná délka diskuse," uvedl.

Sněmovna se dnes už počtvrté snaží projednat daňový balíček a je pravděpodobné, že na schvalování opět nedojde. Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek proto využil usnesení Sněmovny z roku 1999, které umožňuje, aby poslanci o pozměňovacích návrzích i o zákonu jako takovém hlasovali ve stanoveném termínu. V minulém volebním období tehdejší vládní koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL ustanovení použila ke schválení zákona o elektronické evidenci tržeb, Ústavní soud to tehdy neshledal jako důvod ke zrušení zákona.

Usnesení o pevném zařazení hlasování považuje Hamáček za legitimní, protože umožní sněmovní většině rozhodnout o dostatečně prodiskutovaném materiálu. "Je právo každého poslance se na Ústavní soud obrátit, ale bylo by dobré prostudovat si judikát v případě EET," řekl. Tehdejší předčasné ukončení rozpravy bylo sice v rozporu s jednacím řádem Sněmovny, nicméně opozice měla předtím dost prostoru uplatnit své názory, vyplynulo z nálezu Ústavního soudu.

Předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek novinářům řekl, že koalice vytvořila pro jednání dostatečný prostor. "Navrhovali jsme několikrát, abychom jednali i po 14:00 a opozice to vždy zavetovala," uvedl. Do diskuse byl dnes přihlášen už jen šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek, po pevném zařazení hlasování se objevily další dvě desítky zájemců o vystoupení. Podle Faltýnka proto nyní vládní strany zvažují, že by se schůze konala i v úterý, aby bylo pro diskusi víc prostoru.

Výborný odmítl, že by byla situace srovnatelná s hlasováním o EET. Podle něj se o EET diskutovalo přes osm měsíců, zatímco o daňovém balíčku tři měsíce. Vláda se podle něj v otázce daní také odmítá s opozicí bavit o jejích pozměňovacích návrzích.

Související

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna Daně Ústavní soud ČR Marek Výborný (KDU-ČSL) Jaroslav Faltýnek (hnutí ANO) Jan Hamáček

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 45 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 2 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ukrajina potvrdila zásah vojenského letiště na Krymu

Ukrajina dnes oznámila, že její síly zasáhly ruské vojenské letiště na Krymském poloostrově, který Moskva nezákonně anektovala v roce 2014.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy