Koalice Pirátů a STAN míří na zisk 25 procent. Bude se přemapovávat budoucnost Česka, řekl Bartoš

Piráti by ve sněmovních volbách v příštím roce chtěli v koalici s hnutím Starostové a nezávislí získat nejméně čtvrtinu voličských hlasů a stát se vítězi hlasování. Novinářům to dnes řekl předseda Pirátů Ivan Bartoš, kterého členové strany v on-line hlasování potvrdili jako volebního lídra a kandidáta na předsedu vlády.

"Míříme na 25 procent a výš," uvedl s tím, že do voleb zbývá ještě rok a výsledky může ovlivnit řada faktorů.

Bartoš získal během čtyřdenního on-line referenda, které bylo uzavřeno v úterý v 22:00, celkem 530 hlasů z 556 odevzdaných. Hlasovat může zhruba tisícovka členů pirátského fóra, volební účast tak byla lehce nadpoloviční. Výsledky hlasování má Bartoš za silný mandát. Jako lídr povede i případná povolební vyjednávání, uvedl dnes s tím, že by Piráti své vize chtěli prosazovat ve vládním angažmá.

Včera jsem byl členkami a členy @PiratskaStrana zvolen lídrem do sněmovních voleb. Jsme si dobře vědomi toho, že právě tyto sněmovní volby budou zásadní pro budoucnost lidí žijících v naší zemi. Právě na řešení společných problémů se snažíme již nyní co nejvíce podílet.

— Ivan Bartoš (@PiratIvanBartos) December 2, 2020

Volby podle Bartoše budou zásadní pro budoucnost Česka, protože se bude "přemapovávat budoucnost republiky", v případě neúspěchu demokratických stran by podle něj mohla přijít ještě horší vláda, než je ta současná. Uvedl, že navzdory slibům premiéra Andreje Babiše (ANO), se v reálné politice změna neděje a Česko se stáčí k zemím, kde neplatí vláda práva, kde se objevuje oligarchické rozhodování a kde se společnost neposouvá rovnoměrně, ale ve prospěch bohatších, což ukázala koronavirová epidemie.

Česko podle Bartoše čeká práce na tom, aby se ze dna po dopadech epidemie zvedly firmy i ekonomika domácností. Mělo by chytře investovat do digitalizace či pracovat na moderním školství otevřeném pro všechny, pozornost chtějí Piráti věnovat i transparentnosti rozhodování, ekologii a krajině.

O jednáních s hnutím STAN rozhodli Piráti v referendu před týdnem, vedení dali úkol do Štědrého dne vypracovat koaliční smlouvu. O ní budou Piráti hlasovat mezi 8. a 11. lednem 2021. Během vyjednávání se každý týden plánují vystoupit s výsledky na veřejnost. I když Piráti ve své analýze před vstupem do jednání se STAN navrhovali, že by postavili své lídry v 11 krajích a STAN ve třech, zatím podle Bartoše nic není definitivně stvrzeno. Uvedl, že až po programových dohodách začnou jednání personální.

Podle posledních průzkumů Piráti spolu se STAN aspirují na pozici hlavního vyzyvatele vládního hnutí ANO. Podle volebního modelu agentury Kantar by se na přelomu října a listopadu dostali Piráti s 21 procenty za ANO s 27,5 procenta do Sněmovny jako druzí. Starostové a nezávislí (STAN) by skončili na třetím místě s 11 procenty. Obě strany nyní řeší, jak s preferencemi zahýbá jejich případná koalice. Bartoš v řešení případných neshod mezi členy obou subjektů vsází na racionalitu.

Související

Petr Fiala

Stalinistické praktiky, porušování lidských hodnot. Čeští politici odsoudili Kreml za smrt Navalného

Rusko se podle vyjádření českých politiků chová ke svým občanům stejně, jako když uplatňuje svou zahraniční politiku. Jan Lipavský, ministr zahraničních věcí za Piráty, označil Rusko za násilnický stát, který utlačuje lidi toužící po lepší budoucnosti. Komentoval tím smrt ruského opozičníka Alexeje Navalného. Premiér Petr Fiala zdůraznil, že případ Navalného ukazuje, jak daleko je Putinův režim ochoten zajít v boji s politickými protivníky. Čeští politici na sociálních sítích odsoudili ruský režim za stalinistické praktiky a porušování lidských hodnot.

Více souvisejících

Ivan Bartoš (Piráti) Česká pirátská strana Starostové a nezávislí (STAN) volby 2021

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 1 hodinou

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 2 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Rusko vyslalo na Ukrajinu další rakety a drony. 26 jich armáda sestřelila

V noci na čtvrtek ukrajinská armáda zneškodnila 26 dronů, které útočily na pozice ruských sil. Uvedl to podle serveru Ukrajinska pravda velitel ukrajinských vzdušných sil Mykola Oleščuk.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy