Koalice se shodla na nižší sazbě pro chystanou digitální daň

Koaliční rada se dnes shodla na pětiprocentní místo původně plánované sedmiprocentní sazby digitální daně. ČTK to sdělila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Úpravu navrhovala ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) kvůli tomu, že původní sazba by byla nejvyšší ze zemí, které chtějí daň zavést nebo ji už zavedly.

Koaliční rada se dnes sešla ve standardním formátu poprvé od začátku koronavirové krize.

Navrhovaná daň se má podle návrhu vztahovat na internetové firmy v ČR s globálním obratem nad 750 milionů eur (asi 19 miliard korun), které budou mít v ČR roční obrat za uskutečněné zdanitelné služby minimálně 100 milionů korun. Týkat by se měla předních světových společností jako Google, Facebook, Amazon či Apple. Koalice plánuje také účinnost předpisu posunout na začátek příštího roku.

Spojené státy minulý týden oznámily, že daň prověřují. Ministerstvo financí v reakci na to uvedlo, že pokud se podaří najít řešení na úrovni Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), je Česko připraveno daň na národní úrovni zrušit. Do té doby se na pozici ČR nic nemění. "Budeme určitě podporovat jakékoli řešení, které bude jiné než národní," řekla dnes Schillerová ČTK. Podle ní je ale česká cesta důsledkem toho, že osm let celosvětový návrh leží u OECD.

USA se již několikrát vyjádřily, že daň považují za diskriminační vůči americkým firmám a výsledkem přezkumu by mohla být odvetná cla. "Zkratka, že se to týká amerických firem, není správná," uvedla ministryně financí. Podle ní se daň může týkat firem z různých kontinentů.

Sněmovní rozpočtový výbor dnes doporučil Sněmovně schválit beze změny návrh na sedmiprocentní daň, žádný z návrhů na snížení sazby ani odklad účinnosti nepodpořil. Obavy z možné reakce USA a dopadu na český export jsou častým argumentem při debatách politiků. Ministerstvo zdůrazňuje, že národní návrh nemá ambici cílit na konkrétní zahraniční společnosti.

Koalice se sešla v běžném formátu poprvé od začátku pandemie, v posledních týdnech ANO a ČSSD hledaly koaliční shodu přímo na zasedáních vlády. Koalice dnes probírala i rozpočet na letošní a příští rok. V pondělí kabinet kvůli dopadům epidemie koronaviru schválil třetí návrh na zvýšení schodku státního rozpočtu v letošním roce. Z původních 40 by měl vystoupat na 500 miliard korun.

Premiér Andrej Babiš (ANO) na twitteru uvedl, že dnešní jednání bylo přátelské a konstruktivní. "Řešili jsme spolupráci ve Sněmovně, rozpočty na rok 2020 a 2021, digitální daň, zákon o sociálních službách a zákon o dětských skupinách. Vše, co jsme chtěli," uvedl.

Po delší době klasický formát koaliční rady, v krizi jsme vše řešili přímo na vládě. A bylo to přátelské a konstruktivní. Řešili jsme spolupráci ve Sněmovně, rozpočty na rok 2020 a 2021, digitální daň, zákon o sociálních službách a zákon o dětských skupinách. Vše, co jsme chtěli.

— Andrej Babiš (@AndrejBabis) June 10, 2020

Maláčová nechtěla ČTK detaily o jednání prozradit, vše však podle ní spěje k tomu, že na vládu doputuje balík návrhů z jejího resortu. "Příští týden uvidíte, na čem všem jsme se dohodli," řekla. Kabinet by podle ní měl dostat návrh na zálohované výživné a brzy rovněž novelu zákona o sociálních službách. "V pondělí také půjde na vládu miliarda na dofinancování provozu sociálních služeb," dodala.

Podle Babiše je však k zákonu o sociálních službách řada připomínek například z krajů či od neziskových organizací. "Ministerstvo práce a sociálních věcí a financí je musí ještě vydiskutovat," řekl Babiš České televizi.

Související

Google

USA kritizují Indii, Itálii a Turecko za digitální daň

Daň z digitálních služeb, kterou zavedly Indie, Itálie a Turecko, diskriminuje americké společnosti a je v rozporu s mezinárodními daňovými zásadami. Uvedl to v noci na dnešek Úřad amerického obchodního zmocněnce (USTR). Připravil tak cestu pro případné zavedení odvetných cel. USTR uvedl, že zatím nepodnikne konkrétní opatření. Bude ale nadále hodnotit všechny dostupné možnosti.
Facebook

Konec příměří? Francie žádá po velkých technologických firmách z USA digitální daň

Francouzský daňový úřad už začal po amerických technologických firmách vyžadovat miliony eur v rámci nové daně z digitálních služeb, kterou Washington kritizuje. V posledních dnech obdržely od francouzského daňového úřadu informaci o platbě daně za rok 2020 mimo jiné firmy Amazon a Facebook, napsal dnes britský list Financial Times (FT). Požadavek Paříže na výběr daně tak znamená konec příměří s Washingtonem.

Více souvisejících

digitální daň Jana Maláčová (ČSSD) Andrej Babiš Hnutí ANO ČSSD Vláda ČR Ministerstvo financí

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 24 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

včera

Eva Samková

Snowboardcrossař Houser na závěr sezóny SP zaznamenal životní třetí místo. Adamczyková ovládla dvě malé finále

V kanadském Mont-Sainte-Anne se o víkendu konaly poslední dva snowboardcrossařské závody v rámci Světového poháru. A i v rámci tohoto kanadského podniku vlála česká vlajka vysoko. V sobotu se o to mezi muži zasloužil nečekaně Radek Houser, který zajel životní výsledek, když skončil na senzačním třetím místě. Mezi ženami byla hlavní českou hvězdou opět Eva Adamczyková, která v sobotu i v neděli pokaždé absolvovala malé finále. V sobotu skončila pátá, stejně jako v neděli.

včera

Tragická nehoda FlixBusu v Německu. Autobus skončil na boku, pět mrtvých

Tragická nehoda autobusu dopravce FlixBus se ve středu dopoledne stala na dálnici nedaleko německého Lipska. Nepřežilo ji pět lidí, dalších více než dvacet cestujících utrpělo zranění. O neštěstí informovala světová média v čele s BBC

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy