Koalice si rozdělily vládu. 9 ministrů pro Spolu a 6 pro PirSTAN

Devět zástupců by měla mít ve vládě nynějších opozičních stran koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a šest koalice Pirátů a Starostů (PirSTAN). Dohoda o tomto rozdělení křesel byla podle nejmenovaných zdrojů dnešních Lidových novin (LN) základem pro sobotní podpis memoranda koalic o vůli vytvořit společně většinovou vládu.

Objevují se už i jména adeptů na ministry. Sestavením vlády by měl být podle Spolu a PirSTAN pověřen šéf ODS Petr Fiala. Zájem o ministerstvo vnitra už dříve oznámil předseda STAN Vít Rakušan. Šéf Pirátů Ivan Bartoš zase v dnešním Právu potvrdil zájem o ministerstvo pro místní rozvoj.

Podle zdrojů LN obeznámených s průběhem dosavadních rozhovorů je jasné, že u koalice PirSTAN obsadí čtyři posty Starostové a dva získají Piráti. U koalice Spolu byla původní dohoda stran podle deníku, že ODS získá čtyři posty, tři lidovci a dva TOP 09. Část ODS se ale ozvala, že chce ministra navíc, píšou LN. V pondělí se pak podle deníku objevila varianta, podle které by lidovci přenechali jeden ze svých tří postů ODS. Kompenzací za to by mohla být funkce předsedy Sněmovny. O ten podle dřívějších informací stojí i šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, o které se rovněž spekuluje jako o kandidátce na ministryni práce a sociálních věcí. Podle LN se Pekarová Adamová může objevit i na ministerstvu zahraničí.

LN také zmiňují, že se hovoří o vytvoření postu vicepremiéra pro digitalizaci, který by připadl předsedovi Pirátů Bartošovi. To by ale narušilo původní rozdělení resortů v poměru devíti ku šesti a vychýlila se rovnováha při vládním hlasování oproti původní dohodě. Deníku Právo sám Bartoš řekl, že by se mohl ujmout ministerstva pro místní rozvoj, které by mělo agendu rozšířenou o digitalizaci. První místopředsedkyně pirátů Olga Richterová zase v médiích uvádí zájem o post ministryně práce.

Hospodářské noviny (HN) dnes k personáliím v možné budoucí vládě koalic zmiňují, že nejasné je vedení ministerstva dopravy. ODS tam chce vyslat starostu Líbeznic Martina Kupku, v úvahu připadá i stranický ekonomický expert Jan Skopeček. Sám Skopeček ale v dnešním Právu uvádí, že má zájem o post ministra financí. "Jsem připravený, pokud bude premiér mít zájem," řekl Skopeček. Média uvádějí, že favoritem na ministra financí je nynější šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Starostové by v čele ministerstva dopravy rádi viděli libereckého hejtmana Martina Půtu, který podle HN sám o křeslo projevil zájem. Na ministerstvo obrany by podle HN kromě dříve zmiňované Jany Černochové z ODS mohl zamířit i lidovecký místopředseda Jan Bartošek, deník uvádí i Jana Farského ze STAN. Ministerstvo spravedlnosti by podle HN mohl kromě uváděného Marka Bendy z ODS řídit i jeho spolustraník a exministr Pavel Blažek.

O vedení ministerstva školství má kromě již dříve médii uváděného Petra Gazdíka (STAN) a Marka Výborného (KDU-ČSL) podle tisku zájem i Martin Baxa z ODS. Na ministerstvo zahraničí by TOP 09 ráda dosadila starostu Prahy 6 Ondřeje Koláře, média už zmiňovala i místopředsedu lidovců Ondřeje Benešíka. Mladá fronta DNES kromě už rozšířených jmen zmiňuje například, že by ministerstvo životního prostředí mohl vést člen předsednictva TOP 09 Tomáš Tesař.

Předsedové ODS, KDU-ČSL a TOP 09, tedy stran sdružených do vítězné koalice Spolu, podepsali s lídry koalice Pirátů a Starostů už v sobotu po volbách memorandum o vůli vytvořit společně většinovou vládu. Ve 200členné Sněmovně budou mít tyto strany a hnutí 108 hlasů.

Související

Vláda ČR Glosa

Kdy se rozpadne Fialova vláda?

Před dvěma lety by si na to málokdo asi vsadil, nicméně po té době je jedna věc jasná. Vláda Petra Fialy, ač se leckomu nemusí líbit, je mnohem stabilnějším subjektem, než by kdo kdy byl předpokládal. A to přestože spojuje strany pravicové, liberální i středově-levicové. Kdo by to byl řekl...

Více souvisejících

Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) Česká pirátská strana Starostové a nezávislí (STAN) Vláda ČR

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 26 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

včera

Eva Samková

Snowboardcrossař Houser na závěr sezóny SP zaznamenal životní třetí místo. Adamczyková ovládla dvě malé finále

V kanadském Mont-Sainte-Anne se o víkendu konaly poslední dva snowboardcrossařské závody v rámci Světového poháru. A i v rámci tohoto kanadského podniku vlála česká vlajka vysoko. V sobotu se o to mezi muži zasloužil nečekaně Radek Houser, který zajel životní výsledek, když skončil na senzačním třetím místě. Mezi ženami byla hlavní českou hvězdou opět Eva Adamczyková, která v sobotu i v neděli pokaždé absolvovala malé finále. V sobotu skončila pátá, stejně jako v neděli.

včera

Tragická nehoda FlixBusu v Německu. Autobus skončil na boku, pět mrtvých

Tragická nehoda autobusu dopravce FlixBus se ve středu dopoledne stala na dálnici nedaleko německého Lipska. Nepřežilo ji pět lidí, dalších více než dvacet cestujících utrpělo zranění. O neštěstí informovala světová média v čele s BBC

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy