Kocáb: Putina budou muset odstranit pučem

Ruského prezidenta Vladimira Putina bude muset odstranit vnitřní puč, aby skončila ruská válka na Ukrajině. Myslí si to hudebník a bývalý politik Michael Kocáb, který v 90. letech v čele parlamentní komise dohlížel na odsun sovětských vojsk z Československa. Putina označil za válečného zločince a šílence.

Kocáb by byl rád, kdyby Evropa a svět ještě víc pomáhaly Ukrajině. Zaměřil by se například na humanitární letecké koridory, nekončil by ani diskusi o mírových silách OSN, takzvaných modrých přilbách. Kocáb to dnes řekl ČTK v Plzni.

"Já čekám na to, že se probudíme a dozvíme se, že Putin dostal infarkt. Že ho tam někdo zlikviduje a oficiální stanovisko bude, že dostal infarkt. To je prostě krvavá moc. Ta neumí pracovat s ničím lépe než s břitvou," uvedl. Putinovi ale Kocáb smrt nepřeje. Byl by rád, aby Putin skončil politickým odstraněním od moci a za své skutky se zpovídal u mezinárodního soudu.

Bývalý politik nevěří, že Putin ustoupí. Neumí také odhadnout, kdy by mohl válečný konflikt skončit. "Nevím, jestli to bude v dohledné době. Všichni si to přejeme, aby to bylo zítra, dnes, za hodinu, za minutu," uvedl. Boj ukrajinského lidu proti ruskému útoku považuje Kocáb za výjimečný. Ukrajina se podle něj posunuje mezi nejstatečnější země planety.

Podle Kocábova míněni se nyní opět ukazuje, jak správné a zásadní bylo začátkem 90. let rychlé odsunutí sovětských vojsk z tehdejšího Československa. Kdyby se podle něj tehdy na odsun tak nespěchalo, ruská armáda by zde byla dodnes a situace by vypadala jinak. Před odsunem byly podle Kocába velké tlaky na zdržení, přehodnocení nebo rozložení odsunu do pěti až deseti let. To by se ale k moci už dostal Putin, který se nikdy netajil nelibostí nad rozpadem Sovětského svazu a jeho sféry vlivu, řekl Kocáb. "To bychom zůstali jako vazalové Ruska, v takovém případě by se Sovětský svaz udržel. Kdyby neztratili ty državy, nedošlo by k rozpadu SSSR," míní.

Putin se dá podle něj svými mocenskými snahami přirovnat k nacistickému vůdci Adolfu Hitlerovi, dají se ale i hledat rozdíly. "Každopádně se (Putin) úplně zbláznil v kratším časovém okamžiku. Hitlerovi to trvalo déle. Putin ze dne na den zaútočil na zemi, která je velká jako Francie, která nic neprovedla, nikdo ji do NATO ani do EU nebral, nikoho neohrožovala. Úplně bezdůvodně," řekl Kocáb.

"Já bych vzkázal ruským lidem, že každý národ má takovou vládu, jakou si zaslouží. Oni nesou spoluodpovědnost za to, co se děje. Oni ho volili. Volili ho opakovaně i v situaci, když on už jiné války tohoto typu podnikl, oni věděli, že je agresor. Proto je na nich, aby si to teď vypořádali," dodal.

Kocáb se v Plzni účastnil tiskové konference k hudebním cenám Žebřík. Jeho Pražský výběr bude jednou z kapel, které v pátek 1. dubna vystoupí při slavnostním vyhlašování cen v plzeňském areálu DEPO2015.

Související

V případě, že Putin vyhraje na Ukrajině, dostane se do bezprostřední blízkosti východní hranice NATO. Což Západ považuje za vojenskou hrozbu.

Hrozivý scénář pro Evropu. Analytici ISW varují, Rusové vítězstvím na Ukrajině obsadí pohraničí NATO

Lidé, kteří nerozumí, proč je nutné, aby Ukrajina v boji s ruským agresorem zvítězila, si musí uvědomit, co se stane, pokud se Rusku podaří prolomit všechny linie v napadené zemi? Pokud by tedy Rusko dosáhlo v tomto střetu vítězství, Evropu by mohla čekat temná perspektiva. Potenciálně by to mohlo otevřít dveře pro další konflikty ve všech zemích na východní hranici NATO, včetně Slovenské republiky. Ukrajině vážně chybí zbraně a munice, a proto je nezbytná podpora ze strany Spojených států. Nicméně dodávky pomoci z Washingtonu nyní čelí vážným problémům.

Více souvisejících

Vladimír Putin Michael Kocáb

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy