Koho by lidé volili prezidentem? V průzkumu padla zajímavá jména

Mezi nejpopulárnější potenciální kandidáty na prezidenta patří podle březnového průzkumu agentury STEM/MARK premiér Andrej Babiš (ANO), moderátor a herec Marek Eben, generál Petr Pavel a senátoři Pavel Fischer, Jiří Drahoš a Marek Hilšer. Předseda vlády Babiš ale zároveň s předsedou hnutí Trikolóra Václavem Klausem mladším patří mezi potenciální kandidáty, které nejvíce lidí volit odmítá.

Polovina účastníků průzkumu uvedla, že prezidentský úřad je důležitý, ale význam jeho funkce by neposilovali. Za posílení role prezidenta se postavila zhruba čtvrtina lidí. "Další čtvrtina vnímá prezidentský úřad jako nepodstatný," uvádí agentura STEM/MARK.

Na spontánní otázku, kdo by měl být příští hlavou státu, dokázala v průzkumu uvést konkrétní jméno polovina dotázaných. Zbylé respondenty žádné jméno nenapadlo, nebo to pro ně nebylo aktuální téma. Mezi nejčastěji skloňovanými jmény se v průzkumu objevoval premiér Babiš, senátoři Fischer, Drahoš a Marek Hilšer či generál Petr Pavel.

Autoři průzkumu dále lidem předložili seznam jmen, která se v souvislosti s kandidaturou objevují, a lidí zastávajících významnou politickou funkci. Premiéra Babiše by za prezidenta volilo 15 procent dotázaných, herce a moderátora Ebena 14 procent, senátora Fichera 13 procent, generála Pavla 12 procent a senátory Hilšera a Drahoše shodně 11 procent. Všichni ostatní možní kandidáti získali menší než desetiprocentní podporu.

Jako přijatelný kandidát by byl Marek Eben pro 46 procent dotázaných, Pavel Fischer pro 42 procent, Marek Hilšer pro 41 procent a Jiří Drahoš pro 40 procent. Premiér Babiš by do prezidentské funkce přicházel v úvahu podle 32 procent dotázaných, což je méně než například v případě předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského (37 procent) nebo pražské vrchní státní zástupkyni Lenky Bradáčové (35 procent).

Premiér má zároveň velký podíl odpůrců. Babiše by stejně jako předsedu hnutí Trikolóra Václava Klause mladšího nevolilo 67 procent dotázaných. Více než polovina respondentů by nehlasovala ani pro senátora Drahoše a poslankyni ODS Miloslavu Němcovou (shodně 53 procent) a herce Marka Ebena (51 procent).

Od budoucího prezidenta voliči očekávají zkušenosti s praktickou politikou, ale do prezidentské kandidatury by měl vstupovat už jako nestraník nezávislý na lobbistech a politicích, vyplývá z výsledků průzkumu. "Může se to zdát trochu jako protipól, ale na druhou stranu do tohoto schématu zapadá například úspěšný nezávislý starosta," uvádí STEM/MARK.

Podle dvou pětin dotázaných by budoucí hlava státu neměla používat vulgární výroky. O svém zdravotním stavu by měl prezident informovat podle 57 procent lidí.

Sedm z deseti lidí souhlasí s tím, že by se prezident měl zásadně podílet na zahraniční politice. Stejný podíl dotázaných souhlasil s názorem, že prezident má disponovat institutem amnestie či milosti. Právo vyznamenat koho uzná za vhodné má mít nejvyšší ústavní činitel podle 56 procent dotázaných a 44 procent si myslí, že se prezident nemá vměšovat do vnitrostranických sporů.

Sběr dat pro výzkum se konal letos v březnu. zapojilo se do něj 830 osob ve věku 18 a více let.

Související

Vláda ČR

Vláda chce nová pravidla pro nominace prezidentských kandidátů. Řešila i Dukovany

Poslanci a senátoři už nebudou moci před volbami prezidenta republiky podpořit kandidaturu více než jednoho prezidentského kandidáta. Návrh na změnu zákona o volbě prezidenta republiky projednala vláda na středeční schůzi. Zabývala se také nezbytnými přípravami dopravní infrastruktury potřebnými k zahájení a následnému průběhu výstavby nových jaderných bloků v Dukovanech.

Více souvisejících

prezident čr Pražský Hrad průzkumy STEM/MARK

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

včera

včera

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

včera

včera

včera

včera

Vzpoura zaměstnanců RTVS: Chceme svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy