Kolegové vzpomínají na Dobrovského. Zasloužil se o svobodu, říká Žantovský

Bývalí spolupracovníci vzpomínají na Luboše Dobrovského jako na zásadového, statečného a skvělého člověka. Oceňují jeho pevné postoje, pracovitost a přátelství. V reakcích na dnešní úmrtí bývalého novináře, disidenta, exministra obrany, mluvčího Občanského fóra, kancléře prezidenta Václava Havla a velvyslance v Rusku to řekli ČTK. Luboš Dobrovský zemřel dnes odpoledne po dlouhé nemoci ve věku 87 let.

Bývalý diplomat a politik Michael Žantovský považuje Dobrovského za výjimečně charakterního, zásadového a věrného člověka. "Byl to dobrý kolega, dobrý kamarád a zasloužil se nemalým dílem o svobodu a demokracii v této zemi," řekl ČTK.

S Dobrovským se znal dlouho. "On byl kolega mého otce v Památníku národního písemnictví, takže jsem ho poznal jako dospívající nebo kluk. A samozřejmě, že jsme před i po listopadu 1989 spolupracovali a strávili mnohé vzrušené chvíle," dodal. Poznamenal, že byli součástí velmi podobných kruhů, a to nejen profesních, ale i přátelských. Viděli se proto poměrně často i v Knihovně Václava Havla, kterou Žantovský vede.

Bývalý prezident Václav Klaus, který s Dobrovským společně působil v československé vládě v letech 1990 až 1992, ocenil jeho pevnost názorů. "Luboš Dobrovský byl výraznou osobností naší polistopadové éry. Vždy svůj, vždycky opravdový, vždy zásadový. Takových lidí je málo. Protože byl velmi ostrý ve svých názorech, dostávali jsme se často do rozporu. Někteří lidé názory nemají, a proto není možné s nimi nesouhlasit. Luboš Dobrovský je měl," uvedl Klaus pro ČTK.

Hudebník a někdejší politik Michael Kocáb ČTK řekl, že s Dobrovským měli hodně společného, spolupracovali třeba při odsunu sovětských vojsk z Československa. "Já jsem ho měl velmi rád, byl to statečný, přímý a kvalifikovaný člověk, politicky a názorově pevný," poznamenal. Obdivoval jeho ostražitost vůči nepatřičným ruským vlivům. "Byl to člověk, který také vládl dokonale perem," dodal. Označil ho za velice inteligentního a skvělého člověka. "Je to pro nás velká ztráta," doplnil.

Europoslanec a někdejší disident Alexandr Vondra (ODS) na twitteru uvedl, že Dobrovský byl skvělý a vzácný muž. "Pro republiku odvedl jako ministr obrany a pak jako diplomat neskutečnou práci. Žádná třtina ve větru. V časech, kdy se jiní zmítali v nejistotě, uměl jasně určit směr, kam jít. A jako jeden z mála to dokázal přesvědčivě vysvětlit," napsal Vondra.

Související

Hřbitov, ilustrační foto

Česko se loučilo s Lubošem Dobrovským (†87), na pohřeb dorazila řada politiků

Na poslední rozloučení s někdejším ministrem obrany, diplomatem a disidentem Lubošem Dobrovským přišlo dnes do strašnického krematoria v Praze několik stovek lidí. Pohřbu osobnosti, která se podílela na porevolučním směřování Česka, se zúčastnila jeho rodina i přátelé z širokého spektra společenského života, přítomni byli bývalí i současní politici. U rakve drželi čestnou stráž vojáci.

Více souvisejících

Luboš Dobrovský Michael Žantovský Alexandr Vondra Michael Kocáb

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 1 hodinou

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

WHO je znepokojena šířením ptačí chřipky. Případy nákazy se potvrdily i u lidí

Světová zdravotnická organizace (WHO) je znepokojena šířením ptačí chřipky (H5N1) na nové živočišné druhy a lidi. Podtyp H5N1 vedl v posledních čtyřech letech k úmrtí desítek milionů kusů drůbeže, přičemž nakaženo bylo i volně žijící ptactvo a suchozemští či mořští savci. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy