Kolem Volného a Bojka bude ve Sněmovně nakonec asi plexisklo

Kolem míst nezařazených poslanců Lubomíra Volného a Mariana Bojka ve sněmovním jednacím sále zřejmě přeci jen bude ochranné plexisklo. Oba poslanci odmítají navzdory vládním protikoronavirovým nařízením nosit respirátory či roušky. K zásahu proti porušování hygienických opatření vyzval vedení dolní komory zdravotnický výbor.

"Předpokládám, že od variabilního týdne budeme mít nějakou ochranu aspoň těch, kteří sedí okolo, ve formě plexiskla," řekl dnes na plénu předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO), který přítomné poslance s usnesením výboru seznámil.

"Děkuji vedení Sněmovny za předvolební billboard Volného bloku ve Sněmovně," napsal ČTK v reakci Volný. Vznik seskupení Volný blok oznámili oba nezařazení poslanci začátkem února, má podle nich sjednotit národovecké a vlastenecké síly pro říjnové sněmovní volby.

Ochranné plexisklo by se tak mohlo kolem míst obou poslanců objevit v posledním jednacím týdnu březnové schůze, plánovaném od 23. do 26. března. Dnes dopoledne Volný a Bojko v sále přítomni nebyli. Tento týden bude Sněmovna jednat ještě v pátek, příští týden je vyhrazen pro schůze výborů.

Zdravotnický výbor požádal vedení dolní komory o to, aby "důrazně zasáhlo proti trvalému porušování zásadních hygienických opatření" některými poslanci tak, aby se nezvyšovalo riziko onemocnění koronavirem u ostatních poslanců a zaměstnanců.

Úvahy o plexisklu se kvůli počínání Volného a Bojka objevily už v únoru. Vedení Sněmovny a šéfové poslaneckých klubů se ale tehdy shodli na tom, že případná opatření by spíše vyhovovala oběma poslancům k jejich reklamě. Předseda pirátských poslanců Jakub Michálek v polovině února při sněmovní diskusi o takzvaném pandemickém zákonu navrhoval vykázat Volného a Bojka na galerii pro veřejnost nad sněmovním jednacím sálem. Galerie je nyní uzavřená, ochranné plexisklo je na ní namontováno už delší dobu.

Předsedající schůze Volného a Bojka pravidelně napomínají, byli i vykázání z jednacího sálu. V únoru je ze sálu vyvedla policejní ochranná služba.

Oba poslanci už dříve oznámili, že odmítají nosit ve Sněmovně ochranu nosu a úst, a to, jak uvedli, z občanských a politických důvodů. Uvnitř Sněmovny je nošení respirátoru nebo roušky povinné. Volný se účastnil i několika protestů proti vládním protikoronavirovým restrikcím. V neděli ho na pražské demonstraci, kterou spolupořádal, zadržela policie, když si odmítal nasadit povinnou ochranu nosu a úst.

Ochranné plexisklo používají například už od konce léta v chorvatském parlamentu, kde vybudovali průhledný štít kolem řečnického pultíku. Tamní poslanci tak během projevů nemusejí nosit roušky, které jinak vedení Saboru vyžaduje. Podobné opatření zavedly parlamenty i v dalších zemích, například už na jaře v Řecku či Srbsku. Loni v září pak dostali švýcarští poslanci každý vlastní plexisklovou kóji, aby mohli zachovat co největší sociální odstup, podobnou ochranu dostali zákonodárci také v Kanadě.

Související

Lubomír Volný

Volný dostal u soudu za šíření poplašné zprávy o ivermektinu podmínku

Obvodní soud pro Prahu 7 dnes uložil bývalému poslanci Lubomíru Volnému (Volný blok) dvouletý podmíněný trest za šíření poplašné zprávy. Podle obžaloby na sociálních sítích uvedl, že kvůli diskriminační kampani proti léku ivermektin mohou zemřít lidé. Volný vinu odmítá. V závěrečné řeči prohlásil, že je nadále přesvědčen o pravdivosti informace. Proti verdiktu se na místě odvolal.
Lubomír Volný

Volný u soudu odmítl, že by kvůli ivermektinu šířil poplašnou zprávu

Bývalý poslanec Lubomír Volný (Volný blok) dnes u soudu odmítl obžalobu ze šíření poplašné zprávy o léku ivermektin. Uvedl, že dostal informace o diskreditační kampani proti přípravku, kvůli které mohou lidé i zemřít. Odmítl se však vyjádřit k tomu, zda takové zprávy následně zveřejnil na sociálních sítích.

Více souvisejících

Lubomír Volný (SPD) Marian Bojko Poslanecká sněmovna Radek Vondráček (ANO)

Aktuálně se děje

před 9 minutami

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

před 20 minutami

před 29 minutami

Aktualizováno před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ministerstvo zdravotnictví, ilustrační fotografie.

Svrčinová na vlastní žádost končí jako hlavní hygienička

Vláda ve středu odvolala hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou na její vlastní žádost, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Do jmenování jejího nástupce bude kompetence hlavního hygienika v plném rozsahu vykonávat její zástupce a ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení má být vypsáno v nejbližších dnech.

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 7 hodinami

Meningokok v Česku zabil malého chlapce. Experti zdůrazňují význam očkování

V Praze na konci března podlehl roční chlapeček nebezpečné meningokokové infekci, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) v úterý. Dítě nebylo očkované. Odborníci nyní apelují na lidi, aby zvážili podstoupení očkování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy