Kolik se dá vydělat na volbách? Stranám jde o stovky milionů korun

Strany, hnutí a koalice soupeří ve sněmovních volbách vedle politického vlivu v zemi přeneseně také o státní příspěvky. Lepší volební zisk pro ně znamená vyšší dotace. Příspěvků jsou ze zákona o politických stranách a z volebního zákona tři druhy.

Uskupení mohou dostat jednorázovou částku za získané hlasy a dva pravidelné příspěvky na činnost, a to stálou dotaci a dotaci za získané mandáty. Celkem jde za čtyři roky o stamiliony korun.

Za každý hlas, který strana, hnutí nebo koalice ve volbách získá, dostane ze státního rozpočtu stokorunu. Volební zákon charakterizuje tuto dotaci jako příspěvek na úhradu volebních nákladů. Přísluší ale jen seskupení, které obdrží ve volbách nejméně 1,5 procenta z celkového počtu platných hlasů. Výše zásahu do státní pokladny proto závisí i na volební účasti.

Úspěšnější seskupení dostávají od státu dotace na činnost. Na stálý příspěvek šest milionů korun mají podle zákona o politických stranách nárok ty s nejméně tříprocentním volebním ziskem. Za každou započatou desetinu procenta hlasů navíc až do pěti procent získávají ročně 200.000 korun navíc. Dotace tedy může dosáhnout nejvýše deseti milionů korun za rok. Státní příspěvek na mandát za jednoho poslance činí 900.000 korun ročně.

Nejvyšší desetimilionovou roční dotaci na činnost a příspěvky za mandáty dostávají všechna uskupení, která se do Sněmovny dostala. Nyní jde tedy o vládní hnutí ANO a ČSSD a o opoziční ODS, Piráty, SPD, KSČM, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Na dotaci za hlasy dosáhli po minulých volbách ještě Svobodní.

Za nynější celé čtyřleté volební období získá ANO na příspěvcích souvisejících se sněmovními volbami podle propočtu ČTK 470,8 milionu korun, ODS 187,3 milionu korun, Piráti 173,8 milionu korun a SPD 173,1 milionu korun. Celkový příjem komunistické strany z těchto dotací bude činit 133,3 milionu korun, sociální demokracie 130,8 milionu korun a KDU-ČSL 105,4 milionu korun. TOP 09 si přijde na 92,1 milionu korun a STAN na 87,8 milionu korun. Svobodní obdrželi za voličské hlasy před čtyřmi lety 7,9 milionu korun.

Stát vyplácí politickým stranám a hnutím každoročně přes 550 milionů korun. Loni to bylo zhruba 564 milionů Kč. V roce sněmovních voleb je částka vyšší. V minulém volebním roce 2017 stát poslal seskupením celkem zhruba miliardu korun.

Související

Petr Fiala

Fiala vyzval občany, aby se i v dalších volbách spojili proti populismu

Premiér Petr Fiala (ODS) v neděli zveřejnil obsáhlý příspěvek na sociální síti, v němž vyzývá občany, aby se v zájmu zachování prozápadně orientované demokracie i v dalších volbách spojili proti populismu. Fiala se ozval po průzkumu agentury Kantar CZ, podle kterého by teď nejsilnější opoziční hnutí ANO volilo více než 38 procent voličů. 

Více souvisejících

Volby politické strany

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy